Anders Gustaf Olausson – "Yxhultasmén"
(
Av någon anledning kallad och skrev själv Gusten Olsson)
Född den 24 februari 1864 i Leksbergs församling, Skara.
Död den 1 juni 1950, blev 86 år.

Gustaf föddes på Storegården, i Leksbergs församling utanför Mariestad, av föräldrarna Olaus Larsson och Maria (Maja) Kristina (Stina) Gustafsdotter.

1865, då Gustaf var ca ett år, flyttade familjen till Ullervads församling, de flyttar åter till Leksberg 1875 den 5 maj och bosätter sig då i Torpet Nylund, som Marias föräldrar bebott sedan 1847. Torpet Nylund finns omnämnt 1845 i en kyrkbok men kan vara äldre, finns fortfarande kvar, se bild nedan.

Torpet Nylund vid "Vägaskellna" i Leksberg, sommaren 2007. Jag poserar här vid det torp som morfar Gustaf bodde i som barn, med sina föräldrar och broder Karl. Här bodde Gustaf till han var 17 år, då han flyttade till Yxhult. Gustafs mormor, morfar och mor bebodde torpet från 1847, men torpet är äldre.

Platsen där torpet ligger, är där gamla landsvägen Göteborg - Stockholm delar sig, den ena mot Karleby och den andra mot Mariestad, platsen kallades på västgötadialekt "Vägaskellna" (vägskillnaden)!

Förutom Torpet Nylund så ligger här även torpet Smedstorp, med tillhörande smedja och som vid den tiden innehades av smeden Petter Fredholm. Smedstorp finns kvar men smedjan är riven sedan lång tid tillbaka.
Gustaf började som smédräng hos Fredholm i hans smedja efter avslutad skolgång. Läs mer om smedjan och arbetsförhållandena genom att klicka här!

Bilden ovan är från ca. 1902 och visar "vägaskellna" med, till höger, Smedstorp och längst fram till vänster tillhörande numera rivna smedjan.
Av en händelse tog jag ungefär samma motiv sommaren 2007, utan att veta om att ovanstående bild existerade.
På den nytagna bilden nedan, kan man se Smedstorp längre fram till höger vid vägen.
Torpet Nylund kan inte ses på någon av bilderna men ligger till vänster bakom stenmuren på den gamla bilden och bakom träden på den nya bilden.

Vid 17 års ålder, 1881, vandrade Gustaf och hans far, Olaus, till Yxhult i Närke för att söka jobb på Yxhults stenhuggeri, Gustaf fick anställning den 8 juli samma år. I Yxhultbolagets handelbods kassaböcker från 1881 och framåt, finns båda som regelbundna kunder.
Olaus dör den 8 maj 1885 i lunginflammation, 52 år, 11 mån och 28 dagar gammal.
I Leksbergs församlingsbok står skrivet "Död och begrafven i Kumla Församling af Örebro län".
I bolagets handelsbods kassabok kan man läsa att han handlade den 7 april sista gången, alltså, en månad före sin död.

Som smed i Yxhult blev Gustav erkänt duktig och uppskattad av sina arbetskamrater och arbetsledning.
Artikel ovan, om smedjan i Leksberg, ger en bild av att där konstruerades och tillverkades bl a. avancerade fordon för sin tid. Det måste ha varit en stor omställning för Gustaf att vid sitt nya jobb i Yxhult, stå och vässa och härda mejslar och tillverka liststål i en industrismedja, mot de mera avancerade byggena i Leksberg!

Gustaf inflyttade, som tidigare sagts till Kumla 1881 som han själv berättat, men han står inskriven först 1885 i Husförhörslängden och då i flygelbyggnaden (den östra) till förvaltarebostaden, Gustaf Adlers bostad, i den andra flygeln var bolagets handelsbod.

Enligt Gustafs egen berättelse, skulle han de första åren bott med sin far, väldigt premetivt på en vind med endast värme från skorstensstocken. Enligt vad han berättat var det i torpet Bengtesfall i Södra Mossby (Holmagatan), en jordkällare visar i dag var torpet låg, se bilden nedan.

Bengtesfall vid Holmagatan, Södra Mossby, Här bodde Gustaf och hans far Olaus då de kom till Yxhult.

Efter att ha bott en tid i torpet Bengtesfall flyttade Gustaf in i den förutnämnda flygelbyggnaden vid Gustaf Adlers förvaltarbostad. Gustaf ingick äktenskap den 25 februari 1887 med Hulda Vilhelmina Olsson, Hjortsberga, som då flyttade in i Gustafs bostad.

Flygelbyggnaden vid Adlers huvudbyggnad, Yxhults Gård, detta var Gustafs andra bostad i Yxhult och hit flytttade Hulda då de gift sig och här fick de sina första barn.

I samband med giftemålet skrev Gustaf brev till sin mor Maria och bror Karl, som då var tio år, i Leksberg, fadern var ju sedan två år tillbaka död.
Brevet kan läsas i sin helhet och med den stavning, kommatering och formulering som Gustaf använde, om du klickar här

Den 21 mars 1888 blir Gustaf döpt i Blakstaån och den 1 oktober samma år flyttar paret, som då har två barn, Gerda och Gustaf, till Södra Mossby, där de köper torpet Knutstorp för 2 150:-. byggt två år tidigare av stenhuggaren Olof Olsson. Här föds barn nummer tre, Johannes.

Knutstorp vid Holmagatan, söder om och närmast Ordenshuset.
Byggt 1886, här hyrde Gustaf och Hulda när familjen började växa.

1889 i november flyttar de vidare till Hynnebergs ägor, där de köper torpet Lindetorp, benämnt "Johan Olsson förra stuga". Denna Johan var skomakare och efterträdde sin far som var sockenskomakare i detta torp.

Lindetorp, Hynneberg, det lilla torpet vid vägen mot Vesta Skola. Torpet köpte de av den tidigare ägaren, som var Huldas far, Johan Olsson.

Samma år och månad skriver Gusaf brev till sin moder och broder och brevet finns bevarat, läs brevet.
Här i torpet har ytterligare 7 barn kommit till världen, men två av barnen, Petrus och Teodor dör som små, Petrus blev 4 månader och en dag och dog i "slag", Teodor blev 6 månader och 8 dagar och dog i lunginflamation och familjen består av 10 personer.
Den 24 november 1900 köpte Gustaf och Hulda Hjortsberga 2:10, Skogsholm, för 2.550 kronor. Fastigheten var på ca. ett halvt tunnland, och var avsöndrat från Hjortsberga nr. 2, Norrgården.

Skogsholm ca. 1914.
Gustaf och Hulda med barn och get poserar framför huset. Barnen fr v. Rosa, Hans, Gösta, (barnbarn,) Olle och Henrik.
Huset är inte då brädfordrat och ej försedd med veranda, dessa attribut tillkom 1935 av Blakstasnickaren Hult.

Säljare var korpralen Frans Ludvig Hellström och hans hustru Lovisa från Norra Mossby. Frans var en av bröderna Mossberg från Norra Mossby, men som soldat tagit namnet Hellström av Hällabrottet. Frans hade redan 1889 köpt tomten Skogsholm, för att bygga ett hus, men viket år huset byggts finns ingen dokumentation om. Att Gustaf och Hulda köpte huset av Frans Hellström har nog sin förklaring i att Gustaf ingick i en fyrstämmig manskör som leddes av just Frans Hellström så kontakten fanns ju redan tidigare!

Skogsholm, såsom bildhuggaren Fritz Johansson med pensel och oljefärg förevigat det på en tavla. Här levde Gustaf och Hulda resten av sina liv.

Gustafs Syskon:
Frans Oskar, född i Ullervad den 25 juni 1866. Död den 6 juli 1871.
August Richard född Ullervad 7 februari 1869. Död 25 april 1869.
Karl Gerhard, född i Leksberg den 24 september 1877. utflyttad till Björsätter den 21 oktober 1898


Karl Gerhard, född den 24 september 1877.

Gustaf och Huldas barn:

Tillbaka