Sian Koch

1883-1949

Julen 1912 var nog den roligaste man haft i grosshandlarfamiljen hos Edla och Bror Engdahl i Jönköping. Det hade väl aldrig sjungits och spelats så mycket. Edlas systerson Martin Koch hade kommit på besök. Han hade tidigare varit som en son i huset när han var liten och sjuklig. Då hade han fått komma till sin moster och morbror, som själva var barnlösa. men det var för nära ett kvarts sekel sedan. Nu hade han vuxit upp och blivit en smått känd profil i huvudstaden. Smärt och stilig var han med en snitsig mustasch. Spela kunde han, för han hade gått på Musikaliska Akademin. Han skrev mycket i olika tidningar och det talades om att han var på väg att ge ut en roman. Alla beundrade honom, och han var medelpunkten i det glada julfirandet. De barnlösa makarna hade skaffat sig ett fosterbarn, Karin, som nu var tolv år. Man hade också en husjungfru och barnflicka, Signe, som blev blixtförälskad i den charmerande julgästen. Det var ingen tillfällig flirt kände hon, när hon sedan från honom fick ta emot det mest rörande kärleksbrev , som Signe och Karin sen läste tillsammans.

1913 blev det förlovningsfest för Martin och Signe i Jönköping. Martin fortsatte sin karriär och även sina amorösa eskapader. Men Signe hade tagit honom till sitt hjärta – för evigt. 1915 skrev han och slog upp förlovningen. Han ansåg sig böra gifta sig med en proletärflicka och därmed inleddes hans äktenskap med Ingeborg Gustafsson. Men Signe väntade troget. 1914 till 1924 var hon husmor på Råda säteri hos Sockerbolagets ägare Gustaf Ekman. Sedan praktiserade hon i Tyskland, och skaffade sig en högre hushållskompetens.

Martins äktenskap tog slut efter tre år och han skaffade sig nya förhållanden av längre eller kortare varaktighet. Men hela tiden sände han brev och böcker han fått utgivna till Signe och hennes syster Elin.

Läs fortsättningen i 2007 års medlemsskrift!
Bli medlem nu!