Lasse's slotpage

6-timmars i Partille 2002

Dagen därpå var det så dags för 6-timmars som hade samlat sju lag. Särskilt roligt var det att tre stockholmare bilat ner för att köra race på en skalabana. Lagen var sammansatta enligt följande.

Stockholm tur o retur Mats Hummel, Niclas Lindblom, Anders Lattermann

Tursaxarna Stefan Tärnfeldt, Anders "Guss" Gustavsson

The Odd One Mia Ekman, Lars Harrysson

Bastupojkarna Janne Ekman, Mikael "Drutten" Landerud

Donīt Törn Around Lasse och Ulf Törn

SaltLakarna Lasse Pettersson, Berra Ljungdahl

Dom Två Kamelerna Benny Jademyr, Mikael Lindgren

Långloppet kördes med production G12 bilar med ES-karosser. Karosserna ingick i startavgiften, och alla var likadana fast olika färger, som tur var. Det var inte någon större skilnad på farten på bilarna så man förstod att det skulle bli ett jämt race. Vid första spårbytet efter 45 minuter hade Bastupojkarna ryckt åt sig en ledning på 17 varv, tvåa var Tursaxarna som hade sex varv tillgodo på Dom två kamelerna. The Odd one hade mycket trubbel redan i första heatet och det blev inte bättre under hela dagen. Törnpojkarna tappade också värdefull mark på ett motorbyte. Stockholmarna startade hyffsat med 400 varv 54 varv efter ledarna.

Efter 90 minuter hade Tursaxarna tagit över ledningen, nio varv tillgodo på Bastupojkarna som hade haft ett depåbesök. Bakifrån kom Saltlakarna upp till en tredjeplats och passerade kamelerna med fem varv.

Vid tredje spårbytet hade TYLÖpojkarna tagit tillbaka ledningen och ledde nu med 54 varv före Saltlakarna. oTursaxarna drabbades av diverse trubbel och halkade ned till en fjärde plats nio varv efter kamelerna.

Nu var halva racet kört och OS-laget hade tagit över ledningen tre varv före de svettiga och oturen hade släppt för klipparna som nu hade 136 varv ner till kamelerna som hade haft ett ökenheat.

I denna paus serverades korv med bröd till alla deltagarna som mätta och belåtna, får vi hoppas, kastade sig in i bataljen igen.

När starten gick i femte heatet var det många som började med att byta däck och serva bilen i största allmänhet. Saltlakarna hade fortfarande tre varv tillgodo på Bastupojkarna som nu hade 36 varv ner till Tursaxarna. Donīt Törn around hade vänt sin dåliga trend och tagit sig förbi Dom Två Kamelerna med ett varv.

I sjätte heatet gjorde Saltlakarna ett litet ryck och var 43 varv före badarna och ytterligare 20 före saxarna. Törnfåglarna hade nu flugit in på en till synes säker fjärdeplats.

Saltlakarnas bil bara gick och gick. Det blev ytterligare ett ryck i sjunde heatet.

Avståndet till den nya tvåan Tursaxarna var hela 82 varv. Bastupojkarna hade nya trubbel och hade nu åtta varv upp till silverplatsen.

Sista heatet, skulle OS-bilen hålla eller skulle det gå som för de svenska deltagarna i America? Allt såg ut att flyta på men med en halvtimma kvar att köra började kolen ta slut och bilen gick långsammare och långsammare. När det var c:a sju minuter kvar fann Lasse Pettersson för gott att byta motor, ledningen var då 72 varv. När det återstod tre och en halv minut var bilen åter på banan och försprånget hade krympt till 48 varv. Segern var klar även om den nya motorn inte skulle gå ett varv. Det gjorde den naturligtvis och segermarginalen blev 49 varv. Bastupojkarna fick mer trubbel och blev 33 varv efter Tursaxarna och 75 varv före Donīt Törn Around.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det var inte den snabbaste bilen som vann men den som hade minst depåbesök. Stockholmarna tyckte jag gjorde ett helt godkänt race. Det är inte lätt att komma till en så kurvig bana som en skalabana är, dom var inte mer än 349 varv efter segrarna, absolut godkänt.

En eloge till Harrysson som orkade med att ideligen reparera sin bil, de stunder den var på banan var den en av de snabbaste, men det var väl ingen tröst.

ATIS-systemet fungerade nästan perfekt. Det blev en liten blackout i femte heatet men resultatet var sparat strax före, vilket vi tackar för. Det är inte roligt när man skall behöva köra om ett heat eller göra antagande.

 

1. SALTLAKARNA 3.270

2. TURSAXARNA 3.221

3. BASTUPOJKARNA 3.188

4. DONīT TÖRN AROUND 3.113

5. DOM TVÅ KAMELERNA 3.070

6. STHLM. TUR O RETUR 2.921

7. THE ODD ONE 2.342

Vi tackar alla deltagarna för en trevlig och intensiv dag, och hoppas att alla kommer tillbaka nästa år och prövar lyckan. Det är något visst med långlopp. Nu har jag vunnit två på raden, det har aldrig hänt tidigare.

Preliminärt går nästa Saloontävling i Falköping den 16 mars, men det har inte kommit något definitivt besked från Falkemyrarna.

Crocusen blommar och fåglarna sjunger.

Långloppskungen Berra

 

 

 

 


Send any comments to
Lasse 
1998-2002 Lasse Åberg