3 JUNI 2002

 

Denna gång börjar jag med att gå några veckor tillbaka i tiden, närmare bestämt till vecka 19 då det gick ett VM av stapeln i Plzen i Tjeckien. Dit åkte vår egen Janne Ekman tillsammans med elva andra svenskar för att testa sitt kunnande.

Världsmästerskapen gick i fem klasser, även två warm up kördes. Här följer alla vinnarna samt de svenskar som lyckades komma till finalerna.

G12. Segrade gjorde Jioi Miéek Sen, Janne Ekman blev sexa och Kristoffer Johansson slutade åtta efter en del trubbel.

Eurosport. Guldmedaljen tog Jaroslav Recék och Stefan Törnfeldt knep fjärdeplatsen.

Warm up G27. Här visade Lasse Åberg var skåpet skulle stå, Kristoffer Johansson blev femma och Anders Gustavsson åtta.

Warm up G7. Ännu en svensk seger genom Mikael Silén och här var "Guss" sexa.

G27 Light. Josef Korec tog förstaplatsen och bästa svensk blev Janne Andersson med en tiondeplats.

G27. Vladimir Horky stod överst på pallen som så många gånger tidigare. Åberg blev sexa och sju kom Silén.

G7. I snabbaste klassen visade Juha Ylisipola sisu och lämnade övriga bakom sig. Åberg var även med i denna final och slutade sexa.

Som ni ser var det många svenska framgångar och enligt hörsägen hade alla haft en fantastisk vecka i Plzen, alla utom Anders Gustavsson som fick tillbringa två dagar på sjukhus, med dropp. Han hade fått någon magkramp som visade sig vara något med njurarna. För många Treo?

Fullständiga resultatlistor finns på vår hemsida www.go-69.net

I helgen skulle vi haft säsongsavslutning i dagarna två då vi arrangerade Scale Nats. Men då det inte dök upp några tävlande från Köpenhamn så stannade startfälten vid 14 respektive 15 startande och vi körde båda klasserna på lördagen.

Först körde vi Production G-12 ISRA-Saloon. Kvalvinnare blev Mikael "Kamelen" Lindgren med 5.677 före Janne Ekman 5.733. Vi körde sedan blandade semifinaler där ettan och tvåan i varje semi gick till final och de fyra bästa resultaten därefter.

I semi B gjorde Mats Andersson tävlingsdebut och vilken start han fick. Redan efter ett varv hamnade bilen på fel spår och pang i sargen. Han kom dock tillbaka och körde riktigt bra de sista sex heaten. En annan av våra nya killar, Niklas Hillberg gjorde efter ett katastrofalt kval ett riktigt hyggligt race. Janne Ekman vann denna semi helt ohotad. Tomas "Lillen" Schüler gjorde en jämn serie med sju artonrundor och en på sjutton och blev lätt klar för final. Lasse Pettersson 139 och Berra 136 fick hoppas på att de körde sämre i nästa semi.

I semi A var Janne Andersson otursgubben, fick bilen påsatt på fel spår med axelbrott till följd. Kom tillbaka och körde två varv i femte heatet, men bilen var kass. "Drutten" och "Kamelen" hade en tuff kamp hela racet och båda gick lätt till final, Landerud blev den som tog förstaplatsen. Far och son Törn och Kent Lundström var de som länge hade finalplatsen inom räckhåll. Tyvärr för Lasse Törn så tog kolen slut på hans bil, och detta innebar att lilla jag fick en finalplats tack så mycket Lasse.

I finalen var det som så många gånger tidigare Janne Ekman och Mikael Landerud som höll i taktpinnen. Det var helt jämt efter sex heat men Janne avslutade bäst och vann med tre varv. Bakom dessa såg det ut som om "Lillen" skulle knipa tredjeplatsen, men efter ett uselt sista heat slank Uffe förbi och blev pokalvinnare.

1.

Janne Ekman

GO-69

231

2.

Mikael Landerud

Österbymo

228

3.

Ulf Törn

GO-69

220

Efter denna finalen blev det grillparty. Mia hade köpt engångsgrillar och korv. Vädret var strålande så det var idealiska förhållanden. Till den goda korven serverades potatissallad och alla lät sig väl smakas. Alla njöt av både solsken, god mat och frisk luft. Det var ganska hett i tracklokalen i dag.

Nu stod det femton Eurosportar färdiga för det stora Nats-slaget. TQ tog Janne hand om på 4.566 satt på sista varvet, tvåa var Uffe med 4.621.

Semi B hade åtta bilar på startlinjen och det blev en match mellan Törnarna där Uffe efter en formidabel avslutning var hela nio varv före farsgubben. Kent och Berra var de två andra som möjligen kunde komma till finalen.

I semi A var det Lasse Pettersson som såg ut att ta hem förstaplatsen, men drevet började låta de sista heaten och farten bedarrades. Då passade Janne på att knipa segern. Stefan Törnfeldt knep tredjeplatsen före "Drutten" som haft en hel del krångel under racet. Nu visade det sig att de båda Mickarna hade kört exakt lika långt 161.35, men efter mycket snack hit och dit blev det Landerud som gick till final på bättre kvaltid.

I finalen hade Lasse P. fått in ett nytt drev i sin careta men det höll bara knappt ett heat och Lasse gav upp. Vi övriga tackade för detta för det var ont om kurvvakter. Janne, Uffe och Mikael stod i en klass för sig och växlade i ledningen. Landerud tappade dock mark i fjärde heatet och så var de bara två som stred om segern och vilken strid det blev. Än ledde Uffe än ledde Janne och när det var bara någon sekund kvar så hakade de ihop i banankurvan. När de åter kom på banan var loppet slut och båda hamnade på 290.50. Vem var nu vinnare? Vi kollade ISRA reglerna men där fanns inget svar och vi kunde inte komma på något bättre beslut än att låta det bli dött lopp, två ettor alltså. Mikael blev trea. Lasse Törn och Berra hade länge en bitter kamp om fjärdeplatsen men jag fick till slut ge mig.

1.

Janne Ekman

Ulf Törn

GO-69

GO-69

290.50

3.

Mikael Landerud

Österbymo

279.00

Så slutade då vårsäsongen med att vi fick tre vinnare trots att vi bara körde två klasser. Nu hoppas vi snart att det bildas ett slotracingförbund som kan ge oss utförliga regler så vi vet hur vi skall döma när det uppstår sådana här fenomen.

Nu återstår bara att önska er alla en härlig sommar med mycket sol och vila så att ni orkar komma tillbaka med nya krafter och slåss om poäng och pokaler när höstsäsongen startar.

o SOL o mio.

Berra