Responsive image

Minnesmärket - Örkeneds bränning 1678

Invigning av minnesmärket över Örkeneds bränning 1678.
Missa inte årets höjdpunkt!

För 340 år sedan, 21 april 1678, samlades hundratals svenska soldater för att genomföra den kungliga ordern om att utrota alla snapphanar och bränna deras gårdar. Befolkningen blev varnad och flydde, men gårdarna i socknen brändes. Minnesmärket ska ständigt påminna oss om denna dramatiska händelse. Den 21/4 2018 kl. 20:00 blir det invigning av minnesmärket över Örkeneds bränning 1678.


Lyssna på Sixten Svensson berätta om bränningen
Hur såg livet ut i Skåne under 1600-talet?

Sixten Svensson, som skrivit tre böcker om händelserna som utspelade sig i Skåne på 1600-talet, berättar om skånska kriget, Loshultskuppen och Örkeneds bränning.


Pressmeddelande 2017-10-12
Dick Harrison inviger minnesmärke i Lönsboda

Dick Harrison, professor i historia vid Lunds Universitet, kommer till Lönsboda för att inviga minnesmärket över ”Örkeneds Bränning 1678”I april 1678 brändes Örkeneds socken av svensk militär. De hade order att döda allt manfolk i vapenför ålder och därefter plundra och bränna gårdarna. Ordern var undertecknad av Karl XI som han kallade "Snapphanars änteliga utrotande..." Invånarna blev förvarnade och det planerade folkmordet misslyckades, men följderna av militärernas insatser var förödande. Befolkningen flydde till skogs där de tvingades att gömma sig i åratal innan de vågade återvända. Från att ha varit en folkrik socken med mer än 700 invånare sjönk antalet Örkenedsbor till ca 360, en halvering. En redan svårt utsatt befolkning drabbades fruktansvärt hårt av detta kungliga dekret som byggde på ett löst antagande om att ''rovet" från Loshultskuppen skulle förvaras i socknen.

Inte en enda daler hittades vid plundringen och under de 340 år som förflutit har inga fynd gjorts i Örkeneds socken. Svensk historia har ingen motsvarighet till detta grova övergrepp, dikterat av en svensk kung och genomfört av svenska trupper. Händelsen gav på sin tid eko över Europa och väckte stark kritik, något som sannolikt räddade flera socknar utmed smålandsgränsen och därmed tusentals liv. Svenska historieskrivare har undvikit att skildra förloppet och dådet har sakta sjunkit undan och glömts bort.

Mot bakgrund av detta anser många Örkenedsbor att denna dramatiska händelse måste levandegöras för kommande generationer. Med tanke på hur historien upprepar sig (Polen, Balkan, Syrien) är det viktigt att denna händelse inte blir bortglömd. Lönsboda Samhällsförening vill därför skapa ett minnesmärke i centrala Lönsboda som ständigt påminner om det skedda, 7-8 generationer tillbaka.

Minnesmärket ska utformas av obearbetad stenskiva, ca 3,5 x 1,5 meter, tagen direkt ur berget i socknen. Den ska lysas upp av 62 fiberljus, symboler för det antal gårdar som plundrades och brändes. Endast två gårdar lämnades kvar och de symboliseras av två hus i svart granit, fastsatta bland fiberljusen på stenskivans ovansida. Minnesmärket beräknas vara klart för invigning i april 2018, på 340-årsdagen.

Card image cap

Pin

Bidra med 60kr och få en pin. Porto inom Norden ingår.

Card image cap

Certifikat

Bidra med 500kr och få ett numrerat och personligt certifikat att sätta upp hemma på väggen! Porto inom Norden ingår.

Card image cap

Tavla

Bidra med 1000kr och få en tavla i koppartryck, med motiv ifrån bränningen av konstnären Peter Arnesson. Porto inom Norden ingår.

Card image cap

Sponsorskylt

Bidra med 5000kr och få ditt/ert namn på en skylt intill minnesmärket!


Jag vill vara med och bidra!
Så här är det tänkt att minnesmärket ska se ut.

Responsive image

Media

Om bränningen och minnesmärket finns mer att läsa och lyssna på här:

Sveriges Radio: Lönsboda och 500-lappen
Norra Skåne: Nya steg mot monument
Norra Skåne: Hatade sedeln ska betala minnesmärket
SvD: Karl XI och 500-lappen
Historiepodden: Dom kallar oss snapphanar