Konstresa till Umbrien
Panicale
10 - 15 april 2018


 

Öster om Toscana, mindre känd och exploaterad, men enligt min mening vackrare och genuinare, ligger Umbrien. Den kallas också för Italiens gröna hjärta, känd för bl.a. sina medeltida byar som tronar på kullarna som reser sig i det böljande landskapet.
På uppdrag av Konstföreningen vid Göteborgs Universitet vill jag därför ta med dig på en 6-dagars resa för att upptäckta Umbrien. Med den medeltida byn Panicale som bas kommer vi i abonnerad buss att genomföra dagsutflykter till bl.a. helige Franciskusstaden Assisi, Umbriens huvudstad Perugia och klippstaden Orvieto med en av Italiens vackraste domkyrkor. Målet med resan blir därför att:
1) lära känna Umbrien utifrån dess etruskiska, medeltida och renässans kultur med besök i muséer, kyrkor och medeltida byar.
2) få avnjuta klassiska rätter och viner från Umbrien på typiska restauranger och pizzerior.
3) gå på studiebesök på oljepressen Il Progresso, på vingården La Querciolana, keramikfabriken Peccetti och textilfabriken Fioroni Cashmere med lokalproducerade fairtrade tröjor i kashmir.
Men först och främst kommer vi att förkovra oss i Panicale genom besök i dess kyrkor, kyrkogårdar, museer, affärer, restauranger, mm. Vi bor på hotell Masolino, ett litet välskött familjeägt hotell som drivs av familjen Belfico som också sköter restaurangen. Våra luncher och middagar, alltid 3-rätters, kommer att intas på Masolino och på utvalda restauranger och pizzerior där vi får chans att njuta av de umbriska matvanorna. Mot tillägg kan man bo i någon av de medeltida semesterlägenheterna. För den som vill och kan finns det möjlighet att delta i en förberedande studiecirkel i Göteborg. Där kommer vi bl.a. att ta upp konsten och arkitekturen i Umbrien samt Panicales och Italiens historia. Det blir, med andra ord, en lärorik och mycket annorlunda konst- och matresa.Priset för resan är 12.900 kr i vilket ingår:

•    reguljärt flyg till Rom tur och retur
•    abonnerad turistbuss, färja och andra eventuella transporter
•    fem övernattningar på hotell Masolino med halvpension
•    alla övriga måltider enligt programmet inkl. dricka, mao: helpension
•    färdledning
•    lokala svensktalande guider
•    inträdesavgifter enligt programmet
•    vin- och olivolieprovning med studiebesök i vingård och oljepress
•    studiebesök i keramik- och textilfabrik
•    cirkel inför resan i Göteborg
  


HUR MAN ANMÄLER SIG
Anmälan görs genom att betala in anmälningsavgiften på 4.000 kr per person till bankgironummer 651-7718 (Birgittiana). Självklart finns resegarantin hos Kammarkollegiet!
Meddela för- och efternamn (samma stavning som i passet!), adress, ev. önskemål om specialkost m.m. Meddela också om du vill bo i dubbelrum (i så fall vem du vill dela rum med) eller enkelrum (enkelrumstillägg 2 000 kr) eller i lägenhet (tillägg 1 500 kr per person).
Hotellet har ett begränsat antal rum, därför gäller principen först till kvarn… Priset gäller för bokningar före den 15 september 2017. Anmälan är bindande. Resten av summan skall vara inbetald senast en månad före avresan.  Om resan inte kan bli av, bl a pga för lågt deltagande, återbetalas anmälningsavgiften.
Vi kommer att träffas några gånger inför resan för en förberedande cirkel. Undrar du över något, ring eller skriv. Välkommen till en lärorik och annorlunda resa till det gröna Umbrien!


 


Assisi

Luca Cesarini

 

tel. 070-2765295


e-post
luca@one.se

 

www.birgittiana.se