Recensioner:
 
Tisdag den 24 november 2009Luca Cesarini skildrar livet i Umbriens hjärta

Prästen och författaren Luca Cesarini återvänder till den italienska byn Panicale. Det var där hans pappa föddes och ämnet för hans första bok som kom ut för snart 15 år sedan.

Han går grundligt till väga, Luca Cesarini. När han skrev sin första bok om den lilla byn i centralitalienska Umbrien, var det en okänd liten by där livet lunkade på i sakta mak, utan någon större mängd besökare från andra håll. Sedan dess har både boken och de gruppresor som Luca Cesarini själv har hållit i ändrat på det. I dag är det många som reser till byn, både en och flera gånger. Luca Cesarini har därför tyckt att det blivit dags för en andra bok, för att berätta om hur byn ser ut i dag. Under senhösten kom Till Panicale – En resa till Umbrien i hjärtat av Italien (Birgittiana förlag) ut.

Lär känna byn
Cesarini gör en grundlig genomgång av allt man kan tänkas undra över i byn. Som läsare traskar man fram längs varje liten gränd, får sticka in näsan i det lokala bageriet med alla dess dofter och vara med att fira årets alla högtider, från adventstiden till vinterns karneval och fastetid följt av den årliga osttävlingen där bynd ynglingar tävlar om vem som kan rulla en ost längst och slutligen olivoljefesten som firas den tredje helgen i november, när olivskörden börjar bli klar och oljepressarna har kommit igång.  

Lite väl grundligt
Boken är resultatet av en grundlig research. I ärlighetens namn kanske lite för grundlig. Lite grann känns den ibland som ett detaljerat kapitel i backpackers-bibeln The lonely planet. Skillnaden är bara att The lonely planet uppdaterar sina böcker relativt ofta och att de är tänkta som en praktisk reseguide här och nu. Uppgifter om vilka flygbolag som flyger en viss sträcka, vilka priser som gäller på hotellen och detaljerade listor av sortiment i matbutikerna gör boken onödigt tidsbunden. Istället är det de mer tidslösa inslagen som är riktigt intressanta: de otippade påvebesöken, beskrivningen om hur man skördar oliver och berättelsen om hur prosten Don Angelo 1965 räddade en maläten Kristusskulptur i trä genom att resolut doppa den i tjära. Då vaknar lusten att se den lilla byn med den långa historien.

Ann Kristin Ekman184 sidor 
126 bilder i färg
kartor, beskrivningar, tips!
Pris 249:- i bokhandeln
internetpris 200:-
En expeditionsavgift på 40:- tillkommer oavsätt hur många (och vilka) böcker du beställer
INDEX© Birgittiana- 2009-10. All rights reserved. All eftertryck förbjuden utan medgivande. webmaster@birgittiana.se