Recensioner:

Torsdag den 10 december 2009HALLÅ DÄR…

Luca Cesarini, präst som bor i Signeskulle och som skrivit guideboken ”Till Panicale, en resa till Umbrien i hjärtat av Italien”. Det är hans andra om orten.

Hur fick du idén till en guidebok om Panicale?
– Min släkt på pappas sida kommer ifrån Panicale och jag har varit där mycket som barn. För ungefär 20 år sedan åkte jag dit som guide med en grupp på studiebesök och såg byn med helt nya ögon. Det var då jag fick idén att skriva en guidebok. Men jag vill inte bara berätta om de mysiga gränderna utan om livet, människorna och maten. Jag ville göra en djupdykning i byn helt enkelt.

Varför ska man åka dit?
– Det är en avslappnad miljö och en liten ort som gör att du får en personlig relation till människorna snabbt. Panicale är en mindre känd del av Italien, ofta åker man till Rom eller någon annan storstad när man ska till Italien och glömmer att det finns landsbygd. Här finns charmen men du slipper turiststråken, souvenirbutikerna och trafiken.

Detta är din andra guidebok. Hur har stället förändrats med åren?
– 1995 beskrev jag en alldeles okänd by. Recensenten på GP varnade mig för att konsekvenserna, att jag skulle störa byns törnrosadröm. Så blev det också, men även efter att Törnrosa vaknat är hon en sagofigur och så är det med Panicale också. Visst har byn anpassat sig för att ta emot fler besökare, men man har behållit det genuina.

När är bästa tiden att åka dit?
– September om man vill vara med om vinskörden och vinskördefesten. Annars är våren, när allting blommar, en bra tid. Då är där väldigt vackert.
–  Påsken, och särskilt annandag påsk är speciell. Då tävlar två lag om att rulla en stor ostform 800 meter, runt den gamla vallgraven.

Vad får man absolut inte missa?
– Restaurang Masolino för en god middag och kafé Gallo för en kaffe. Det är mina favoriter. Jag tycker även man ska besöka kyrkorna och byns två museum. Det ena är ett tyllmuseum och det andra visar kyrkliga textilier som går tillbaka till 1600-talet.
 
EMMA HELLSTRÖM

184 sidor 
126 bilder i färg
kartor, beskrivningar, tips!
Pris 249:- i bokhandeln
internetpris 200:-
En expeditionsavgift på 40:- tillkommer oavsätt hur många (och vilka) böcker du beställer
INDEX© Birgittiana- 2009-10. All rights reserved. All eftertryck förbjuden utan medgivande. webmaster@birgittiana.se