Recensioner:

Torsdag den 31 december 2009Drömmen att få resa bort 

Förr talade man ofta om ett drömland som man förknippade med ordet Samarkand, eller att man för sina ögon såg ett Schlaraffenland. Människan har genom alla tider kostat på sig den avgiftsfria lyxen att ha en dröm. Och i denna dröm innesluter man vårt behov av ett resemål.

Ett resemål kan betyda något så enkelt som att man, så här juletid, planerar en resa till farföräldrar eller morföräldrar, till mor och far. Eller bara till släkt eller vänner.
Det kan också betyda mer avlägsna resmål eller till och med ett resemål som skall styra oss rätt i livet.
För frilansprästen, tidigare välkände fjäråsprästen Luca Cesarini i Kungsbacka har resemålet dels varit att som präst guida församlingsbor och andra till ett eller annat, låt oss kalla det resemål, på livets resa.

Reseledare
Född i Italien av svensk mor och italiensk far har han på så sätt två hemländer. Dessa vill han knyta samman och ge invånarna i Italien mera kännedom om Sverige och vise versa.
Till den änden har Luca Cesarini, vid sidan av sitt prästerliga kall, men med en prästs alla verktyg till hands, som författare och reseledare. Luca har nämligen – under fjäråstiden – etablerat sig som reseledare. Här påbörjade han också sin författarbana vilken hittils omfattar åtta böcker. Tidigare har han en behandlat Luca’s och många av hans resenäres – eget Samarkand – italienska Panicale. Den bok kom 1995. Panicaleboken gavs ut på engelska 1998 samtidigt med den första boken om Heliga Birgitta. Ytterligare fyra böcker behandlande heliga Birgitta har lämnat Luca Cesarinis hand sedan dess.
Men står åter Panicale i focus – med boken ”Till Panicale”. Med tilläggstiteln ”en resa till Umbrien i hjärtat av Italien”. En helt fascinerande skildring av en bit av Italien som är väl värt ett besök. Boken är en utmärkt reseguide – välskriven och välförsedd med charmiga bilder.
När man läst boken har man i sin längtans kammare fångats av lusten till ett nytt resmål – Till Panicale!


               
Kurt Chico Johansson
Tel. 0300-130 02
kurt-.johansson@tele2.se184 sidor 
126 bilder i färg
kartor, beskrivningar, tips!
Pris 249:- i bokhandeln
internetpris 200:-
En expeditionsavgift på 40:- tillkommer oavsätt hur många (och vilka) böcker du beställer
INDEX© Birgittiana- 2009-10. All rights reserved. All eftertryck förbjuden utan medgivande. webmaster@birgittiana.se