Recensioner:


Torsdag den 14 januari 2010

Ny guidebok om den lilla byn i Italien
TITEL: Till Panicale
FÖRFATTARE: Luca Cesarini
FÖRLAG: Birgittiana
   


Luca Cesarini, komminister i Torestorp/Öxabäck/Älekulla församling, har nyligen kommit ut med sin andra bok om Panicale, en by i i mellersta
Italien. Den är också  en guidebok med en ingående beskrivning av den forntida orten.

Panicale, i den västra delen av Umbrien mellan Rom och Florens, har knappt 500 invånare. Belägen på en kulle 445 meter över havet erbjuder byn en vacker utsikt över Trasimenosjön. Här finns inte mindre än sju kyrkor, byggda i barocka, gotiska och renässansstrukturer med många sevärda skatter som helgonreliker och målningar av lokala mästare, varav några är världsberömda.
–Min första bok om Panicale skrev jag 1995, berättar Luca Cesarini. Släkten på min fars sida kommer därifrån, och när jag åkte tillbaka såg jag byn med nya ögon. På de senaste 15 åren har den förändrats mycket, och en ny generation Panicalebor ser på sitt kulturarv på ett annat sätt och har lärt sig värdesätta det.
Det innebär att byn förändrats, man har anpassat sig till att ta emot besökare, och nu finns här fler restauranger. Två museer har också öppnats.
Luca Cesarinis nya bok har titeln Till Panicale. En resa till Umbrien i hjärtat av Italien. Här får man praktisk information om hur man tar sig hit, var man kan bo och vad som finns att göra i byn. I del två av boken beskrivs en rundvandring genom gränder och torg, där man också kan läsa om ”storfrämmande genom historien”; dvs om påvar och kungar på genomresa.
Under rubriken olivojefesten beskriver Luca en stor tilldragelse i byn. I november 2009 ledde han ännu en gruppresa till Panicale, och då fick deltagarna vara med vid olivskörden och olivoljeframställningen. I mitten av september kan man istället delta i vinskördefesten.
–Det är viktigt att inte bara titta på byggnader, utan också att få delta i aktiviteterna och festerna i byn, hävdar Luca, som ser sin andra bok som en uppdatering och vidareutveckling av den första.

               
Yvonne Gunneriusson


184 sidor 
126 bilder i färg
kartor, beskrivningar, tips!
Pris 249:- i bokhandeln
internetpris 200:-
En expeditionsavgift på 40:- tillkommer oavsätt hur många (och vilka) böcker du beställer
INDEX© Birgittiana- 2009-10. All rights reserved. All eftertryck förbjuden utan medgivande. webmaster@birgittiana.se