Recensioner:


  Onsdag den 4 augusti 2010

En annorlunda inbjudan till livet i italien


 

Kan en by med 500 invånare förvandlas till ett turistmål för svenskar?
För detta har Luca Cesarini har receptet.
– Men byn har fortfarande kvar sin genuina stämning, säger prästen från Mark som har skrivit en ny guidebok om Panicale.

En präst från Mark har sett till att den lilla italienska byn Panicale har blivit ett utflyktsmål för svenskar.
För 15 år sedan släppte Luca Cesarini sin första bok om den lilla byn norr om Rom där han har sina rötter. Upp­märksamheten lät inte vänta på sig särskilt länge och den lilla byn på kullen har sedan dess blivit ett föremål för nyfikna besökare från mörkaste Norden.
Nu släpper han en ny bok med samma tema som gör att ännu fler lär hitta dit på sin resa till Italien. Med färg­bilder, intressanta fakta och spännande anekdoter från livet i Italien.
– Det har enbart varit positivt. Byn har fortfarande kvar sin genuina stämning, men har anpassat sig, säger Cesarini vars fritidsintresse är att skriva böcker.
Sedan guide­boken kom ut har den lilla byn fått en turistbyrå med guidade turer, bankomat samt två muséer. Utan Luca Cesarinis gärning skulle detta knappast vara möjligt. Med den nya boken lär invånarna få förbereda sig för ytterligare gäster.

Doppade staty i tjära
I den nästan tvåhundra sidor tjocka boken döljer sig flera spännande berättelser. Bland annat den om när byns präst på 1960-talet tyckte att en antik trästaty såg lite lugg­sliten ut, bestämde sig för att doppa den i tjära för att få tillbaka glansen.
– Det hade knappast varit möjligt idag, säger Luca Cesarini och skrattar.
Arkitekturen i staden är numera lagstadgat skyddad och ingen skulle nog komma på tanken att försöka göra något liknande.
För att vara en by med 500 invånare är Panicale satt på kartan av flera olika anledningar, till exempel för att kvarlevorna från helgonet San Pellegrino finns bevarade och även berömda konstverk pryder den lilla ortens museum.
– Festerna är fantastiska, särskilt vinfesterna där alla dricker vin på dagen. Dock utan att bli berusad, för där är det ofint att dricka sig full, berättar Cesarini.
Förutom vinfesterna, olivfesterna, kastanjefesterna och den spektakulära ostrullningstävlingen finns flera  religiösa högtider som firas under året. Kyrkan från korstågens tid har också blivit ett populärt besöksmål.
Luca Cesarini gläds över att ha fått svenskarna intresserade av den by där han har sina rötter. Prästen från Mark menar att ett besök i Italien inte är komplett utan åtminstone en avstickare till Panicale.
– I Panicale får man uppleva historien på ett annat sätt än i Rom och Venedig, dessutom slipper man både ficktjuvar och souvenirbutiker, säger Cesarini och drömmer sig till den italienska pärlan som skiner av medeltida charm.


184 sidor 
126 bilder i färg
kartor, beskrivningar, tips!
Pris 249:- i bokhandeln
internetpris 200:-
En expeditionsavgift på 40:- tillkommer oavsätt hur många (och vilka) böcker du beställer
INDEX© Birgittiana- 2010. All rights reserved. All eftertryck förbjuden utan medgivande. webmaster@birgittiana.se