Fairtrade-stipendium
2023-09-09

Åren går men Latinamerikakommittén består.

Så skulle man kunna sammanfatta en förening som i år fyller 50 år och vars tillblivelse skapades ur vreden över den blodiga USA-stödda militärkuppen i Chile 11 september 1973, under ledning av general Augusto Pinochet

1970-talet var militärdiktaturernas årtionde i Latinamerika, där förutom Chile, även Uruguay och Argentina kom att styras av "gorillor" bakom mörka glasögon och där tortyr var legio i maktutförandet. Opinionsarbetet kom att handla om att dels genom möten försöka belysa och berätta vad som hände i länderna, dels samla in pengar till projekt genom klassiskt "skramla med insamlingsbössor".

Vikten att samla in pengar på stan i Luleå, utanför Domus och längs den blåsiga Storgatan, blev inte mindre när fokus flyttades till Centralamerika i allmänhet och Nicaragua i synnerhet efter revolutionen i nyss nämnda land. Stödgrupper och ett nationellt vänskapsförbund bildades i Sverige för det Illla landet med grannar som El Salvador och Guatemala, där också uppror mot rådande diktaturer pågick.


Solidaritet 50 år
Fairtrade-stipendium


Solidariteten med Nicaragua var stor och 1985 fick Luleå en vänort i dess nordöstra hörn, hamnstaden Puerto Cabezas. I den vevan kom Chilekommittén i Luleå att ömsa skinn och byta namn till dess nuvarande, men utan att för den delen glömma Chiles folk.

Café International, som en populär form av opinionsmötena kallades, blev täta runt Nicaragua och dess kamp mot de gamla makthavarna och deras uppbackare i Vita Huset i Washington. Caféformen står på tre ben; föredrag- fika-frågor, och fungerar bra anda tills dags dato.

Stödet till Nicaraguas folk blev för Latinamerikakommittén, under tidigt 1990-tal ett rent praktiskt ihopsamlande av materlal- kläder, sjukvårdsrelaterade produkter, skolbänkar mm. Med fraktstöd från SIDA skickades detta i containrar över Atlanten till mottagarna i det fattiga och av krig plågade landet.
Nar SIDAs fraktstod försvann upphärde det hela och kommittén började i stället genom loppisverksamhet stödja mindre projekt i huvudsak inriktad på behov inom sjukvård och skolverksamhet. Loppisen blev ett populärt besöksmål för många lulebor på lördagar, i synnerhet när den fanns på Kronan. Det var även ett bra sätt att praktiskt engagera medlemmar i föreningen, som pendlat i antal mellan 60-80. 2019 tvingades dock loppisverksamheten att upphöra då kommunen ville åt lokalen på Kronan, utan att erbjuda någon ny lokal.

Åren går och föreningen fyller 50 år hösten 2023. Behovet av solidaritet med förtryckta men kämpande folk i Latinamerika är dock inte mindre. Det som började med Chile och över till Centralamerika gäller nu hela världsdelen söder om USA, det finns att göra. Latinamerika riskerar alltid att falla i medieskugga, därför är arbetet oförändrat viktigt.

Solidaritetsarbetet kan ha olika ansikten över tid till annan; offentliga möten, utställningar, resor som genererar artiklar, studiecirklar. Eller pengastöd till konkreta projekt.

Latinamerikakommittén i Luleå har genom åren fått både kulturpris och Fairtrade-dito.

Bästa priset hade dock varit ett rättvisare och Jämlikare Latinamerika där USAs imperialistiska politik lidit permanent nederlag.
De första 50 åren innehöll både vin och vatten, som livet i stort.

Venceremos!

Fairtrade-stipendium

Bli Medlem

Medlemsavgiften betalas med Swish till 070-303 98 15 (Ordförande: Rolf Viklund).
Glöm inte att skriva Medlemsavgift i meddelandet.

Det går även att betala med PG 92 30 23 – 6. OBS! Glöm inte att ange namn och adress på inbetalningskortet.