harmony
ARC Electronics  -  Video  -  Manus

MANUS

Filmens idé

Även om du idag kan slippa undan relativt billigt (räknat i pengar), var beredd på att det kan ta mycket tid och energi att göra en film. I alla fall om du har lite högre ambitioner. Själv höll jag på i fyra månader med en åtta minuter kort film. Att det kommer ta flera månader, förstod jag redan innan jag satte igång. Och jag hade inte satt igång om inte filmens grundidé var så stark och bärande.

Formulera din filmidé i en enda mening. Helst utan bisatser. Om detta inte är möjligt, fundera hur du skulle kunna förenkla din idé. Eller forma om den. Tänk på vilka som ska se filmen och varför. Vad vill du att de ska säga, när de har sett filmen? Hur vill du att de ska påverkas? Det här handlar om prioritering. Även om din film kan fylla flera funktioner, välj den absolut viktigaste av dem och höj upp den till en grundidé. Låt sedan de övriga funktionerna komma med endast i mån av plats. Och på ett sätt som stärker grundidén.

Idén i vårt filmexempel är: Visa hur ljuden i slagverks­låten Köksglädje bringades fram. Om du ännu inte har sett Köksglädje, titta gärna på en kort snutt ur den och lägg märke till hur kameran koncentrerar sig just på de ljudalstrande föremålen. Det är det som var meningen med filmen. Att visa upp den alternativa slagverksorkestern.

Kortfattad filmbeskrivning (synopsis)

Nästa steg är att sammanfatta vad du vill berätta med din film. Det kallas för synopsis. Skulle du vilja sälja din filmidé, så är det just synopsis som du visar till din tänkbara kund. Inte minst därför ska du här också ta upp:

a) vilken tittargrupp du vänder dig till
b) filmens användning eller visningstillfälle
c) syftet med filmen

Att läsa synopsis bör kunna kännas ungefär som att läsa en kortfattad bok som filmen byger på. Samtidigt tycker jag att om filmidén är mycket enkel och fullständigt klar och om man inte tänker söka några sponsorer, så är det inte fel att direkt börja skriva själva manuset.

Manus

Manuset är en detaljerad arbetsbeskrivning. Följande saker ska framgå:

a) scenens utseende, belysning/väder; gärna med skisser
b) själva händelsen
c) eventuella dialoger och speakertext
d) bakgrundsljud, ljudeffekter, musik

Det rekommenderas att skriva med 30-35 tecken/rad och ha stora radavstånd. Då blir det lättare att skriva in ändringar. Att ha datum och klockslag för utskriften på varje blad kan också underlätta ordningen.

Redan på det här stadiet (manusskrivandet) har du nytta av att känna till regler för bildspråket. Dessa är till för att underlätta publiken att uppfatta och tolka din film.

Att skriva mitt första manus kändes lite frustrerande. Dels hade jag inte någon uppövad förmåga att föreställa mig rörlig bild i mitt sinne. Och dels var Köksglädje en rätt så komplex film. Lyckligtvis upptäckte jag att den visuella föreställnings­förmågan gick att gradvis utveckla. Jag vill betona att det är lärorikt och utvecklande att göra videofilm. Förutsatt att din filmidé är enkel och väl definierad, kommer du säkert att uppleva mycket glädje.

 
Nästa kapitel: Utrustning


kontakt: e-mail
copyright: Jiri Klokocka
skapad: 1999-10-10
reviderad: 2010-09-19
URL: http://privat.bahnhof.se/wb109311/arc/video/manus.htm