Det gäller livet!

blogger: Jiri Klokocka, civ.ing., artist, producent, m.m.

Prenumerera gratis på den här bloggen:


Jiri Klokocka

   Kantstötta sanningar
   Slow Music
   Dags att förverkliga en 45 år gammal dröm
   För att orka med i samhällsdebatten ...
   Arbetsfri med basinkomst
   Ett nytt och modigt parti: Hälsopartiet
   Varför skaffade jag en overlock?
   En liten butik i Gamla stan
   Jakten efter kompromisslösa nylonsträngar
   Nordiska trädgårdar
   Full fart på retrovågen!
   Presentation
 
Rättvisa!
Solidaritet!
Frihet!
 
 
 
 
Ideologierna själva behöver inte vara så farliga.
I slutändan, det farligaste kan vara själva politiska korrektheten (PK).

Kantstötta sanningar

Som barn bombarderades jag i gamla Tjeckoslovakien av sådana ord, som "rättvisa", "solidaritet" och "frihet". De fanns överallt omkring mig, även som namn på båtar. Ursäkta att jag sätter citattecken kring dessa ord.

I min hemstad, Prag, byggdes det under kommunismen ett jätte­monument i Stalins ära. Troligen det allra största i världen. Och för en ohygglig massa pengar. Bortsett från att han, som designade monumentet, begick självmord, så sprängdes alltihop bara tre år senare. Ena gången var det politiskt korrekt. Och plötsligt blev det politiskt inkorrekt.

Själva begreppet "politiskt korrekt" (PK) skvallrar om att det inte rör sig om någon absolut korrekthet. Att säga att någonting är politiskt korrekt, är som att sätta citattecken kring ordet "korrekt". Att vara PK betyder att man knycklar till och pressar in sanningen i sådana ramar, så att man klarar sig helskinnad.

Det var av rädsla, som de flesta människor i mitt hemland var medlemmar i kommunistiska partiet. När min far lämnade partiet, blev han fråntagen sitt körkort och fick samtidigt sparken från jobbet. I fängelset, efter att han undertecknade Charta 77, bad polismästaren honom att ta tillbaka sin underskrift. Det var nämligen så att min far hade skrivit läroböcker i juridik och om inte han skulle ta tillbaka sin underskrift, så skulle studenter bli utan läroböcker. Och det hjälpte då inte att innehållet i läroböckerna var korrekt. Det räckte att författar­namnet inte var PK.

När jag i december 2015 var på väg hem från Japan, fick jag mellanlanda i Finland. Det var kort efter terrorattacken i Frankrike. Jag skulle visa mitt pass på International Transfer på flygplatsen och jag har aldrig mött en tulltjänsteman som kastade så hatiska blickar på alla, som ändå skulle flyga vidare till ett annat land. Det var en övertydlig markering att det, som var PK bara för några veckor sedan, inte längre var det. Vill du vara PK, så var då beredd på att du nästa dag efter en potitisk ommöblering kan bli hängd för det.

Kämpa gärna för rättvisa, solidaritet och frihet, men ta bort citattecknen från dem!

Kämpa inte i den politiska korrekthetens namn! PK är en tratt som tvingar andra att tänka samma tankar som ledaren. Tänk självständigt och bilda dig egna åsikter! Lycka till!

   Skapad: 2017-05-12
   Reviderad: 2017-05-13
Kommentera
Helig Harmoni CD-omslag
Spotify
iTunes
Amazon

Slow Music

Slow Cooking har du säkert redan hört talas om. Kanske har du även hört talas om föreningen Nödbroms, som Sture Hegerfors och Lasse Åberg har bildat. Ingen av dem har mobiltelefon. Jag skaffade mig en bara för att det skulle gå smidigare när jag flyttade. Men mestadels ligger den i kylskåpet. Där håller batteriet betydligt längre. Att stress leder till utbrändhet, vet nu väl alla. Därför kändes det som ett naturligt steg att skapa Slow Music.

Själva skapelseprocessen i sig blev en form av Slow Production. Jag såg verkligen till att produktionen skulle få all tid, den behövde, för att mogna:
2009-01-29 gjorde jag en första provinspelning
2010-02-18 satte jag igång med att spela in på riktigt
2012-06-21 släppte jag albumet som en fysisk CD
2017-04-10 har jag publicerat final release i mp3-format internationellt

Dryga sju år höll jag på med att förlösa albumet Helig Harmoni! Var därför inte förvånad att den här musiken känns som lagrad ost (eller vin). Även själva beslutet att spela in albumet tog lång tid. Många har sagt till mig att de led av kyrkallergi. De tålde inte höra koraler på orgel. Det dröjde därför ett år innan jag på riktigt kände att den här sortens musik ändå skulle bli uppskattad av en större lyssnarkrets. När albumet blev färdigt fick jag veta av en vän att dessa orgelkoraler hade botat hennes kyrkallergi. Då har jag alltså uppnått ett högre mål, än det jag från början satte upp.

Själva Slow Music konceptet uppstod, när jag någon gång på 80-talet hade nycklar till en kyrka. Då brukade jag gå dit varje morgon och spela bl.a. gamla psalmer ur koralboken. Det var då, som jag upptäckte att harmoniföljder är som tuggor av mat. Man behöver tugga en pralin en liten stund, för att få uppleva pralinens fulla smak. När jag spelade koraler långsammare, kändes det som att jag fick mera andlig näring ur dem. Känn själv efter, när du lyssnar på dem på Spotify. Kom ihåg att klicka på FOLLOW-knappen i Spotify, så blir du först med att få nyheter om nya utgåvor.

   Skapad: 2017-05-05
   Reviderad: 2017-05-05
Kommentera

Dags att förverkliga en 45 år gammal dröm

gitarren på Forss Musik
lite mera påkostad gitarr på Forss Musik som tyvärr intonerade så dåligt att jag hade behövt lämna den på service direkt efter inköp
gitarren på Jam
på Jam hittade jag så här långt den bäst klingande gitarren
gitarren på Gitarrtorget
på Gitarrtorget fick jag känna på den mest prisvärda guran
gitarren på Gottfrid Johansson

Många gånger hade jag behövt det där metalliska gitarrljudet. Ljudet med klös, som bara kommer från en stålsträngad akustisk gitarr. Fråga inte mig hur det är möjligt att det alltid kom andra saker i vägen. Idag är jag i Stockholm och känner att det gäller livet. Samtidigt ska det också vara en modell som funkar bra i kommande musikvideos.

Fotot ovan t.h. visar den gitarr vars utseende jag blev mest förtjust i. Lockets vita konturlinje är en gränslös skönhet. Den präglas av elegans, harmoni, följsamhet, allt för att behaga även det kräsnaste konstnärliga ögat. Paradoxalt nog uppstod det missljud när jag släppte tyglarna. Då visade det sig att tillverkaren valde dra strängarna två millimeter för nära locket och mina naglar slog i de hetaste partierna direkt mot locket. Den här gitarren får jag alltså bara drömma om.

På Jam finns det en stor gitarravdelning. Där hittade jag en gitarr med bra ljud och mycket bra intonering. På fotot t.v. syns dock att den ljusgula fläcken (kallas "sunburst") har en något för skarp kontur. Kan någon tala om för mig hur lätt det är att måla om locket?

Gitarrtorget hade en mycket prisvärd Fender med så briljant, skärande metalliskt ljud att det nästan blödde från öronen. Utseendet, se fotot i spalten längs ner, blev något inrutat. Antagligen prioriterade man där ett ljudstarkt instrument som tar minst plats i turnébussen. Lättast är att packa ett rektangulärt gitarrfodral. Det syns även på stallets placering att gitarren kommer höras bra.

Den allra snyggaste gitarren (stora bilden högst upp) har stallet en aning längre bort från hålet (mera åt vänster på bilden). Där var det återigen en konstnär som gjorde valet. Lite snyggare blev det. Klangen blir dock inte exakt lika fyllig och stark som från de andra, mera traditionella gitarrerna. Jag gillar att stallet är ganska diskret och avrundad i sin form. Tack vare det träder desto bättre locket kontur fram. Hos stallet på gitarren högst uppe till vänster är det en del oro i stallets optiska komposition, vilket konkurrerar med instrumentets övriga estetiska detaljer.

Har aldrig förut funderat över hur komplicerat det kan bli att hitta den rätta stålsträngade gitarren. Snälla, hjälp mig att välja rätt!

   Skapad: 2015-02-01
   Reviderad: 2015-02-01
Kommentera
kakplattor till glassandwich

För att orka med i samhällsdebatten ...

Ibland frestas jag säga att tröstmat är det enda som gör livet värt att leva. Hembakat är nästan som en förutsättning för att kunna utvecklas som ett andligt väsen. Hemlagad sorbet (det vet alla som har smakat den hos mig) är som att öppna portarna till himmelriket.

Tänkte idag bjuda på lite inspiration för en liten "emotional emergency kit" som man kan ha i frysen. Dessutom rasneutral och därmed politiskt korrekt. Bilden ovan visar själva ursprungs­materialet. Tänk på att den här kakdegen behöver bakpulver för att du ska slippa plocka fram en motorsåg. Den ska ju serveras från frysen.

Jag bakade dessa kakor mitt i valstressen. Kommer bara ihåg att jag använde de finaste ekologiska mjölsorter som jag säljer i min lilla affär i Bie. Man kan byta ut en del mjöl mot potatismjöl för att få en ännu mera lättuggad konsistens. Skulle faran ändå vara framme, kan man trösta sig med att glass i sig fuktar ner kakorna. Lyckas man bara hålla sina fingrar borta från fryslådan, så mjuknar glassandwichen efter några veckor. I vilket fall som helst så blev det ofattbart gott!

glassandwich klar att ätas
   Skapad: 2014-10-05
   Reviderad: 2014-11-06
Kommentera
pengar

Arbetsfri med basinkomst

Snälla facebooksvänner, om ni frestas tro att jag skulle kunna vara anhängare till alla de grupper som syns i min profil, så läs detta först! Det var nästan alltid någon annan som mot min vilja lade till mig i sin grupp. Kanske pga fördomar kring mitt långa hår? Själv var jag så upptagen att jag först nu börjat scrolla genom den långa listan. Passar därför på att kritisera gruppen Medborgarlön istället för arbetslinjen.

Redan 1977 diskuterade en ledare till ett IT-företag med mig vad människor ska göra den dagen då allt arbete sköts av robotar. Vem ska betala skatten? Ja, det får i så fall bli robotarna själva! Sakta och säkert närmar vi oss detta science fiction scenario. Även om prognoser för tjugo år sedan har varit alldeles för djärva, har robotar och IT-revolutionen gjort en och annan arbetslös.

Medborgarlön innebär att varje medborgare får pengar så att den klarar sig oavsett vad den sysslar med. Säkert bra för poeter, kompositörer, konstnärer och andra som vill berika vårt kulturliv. Mindre bra för dem, vars högsta mål är att leva på andras tillgångar. Att leva på andras tillgångar var under kommunismen i mitt hemland brottsligt. Där var det minsan arbetslinjen som gällde. En och annan högerextremist applåderar säkert idag åt den sortens vänsterpolitik.

Även jag kan idag se något positivt med mitt hemlands kommunist­förtryck. Dels var alla sysselsatta så att de inte fick tid över till att stjäla. De som stal ändå, kunde inte stjäla särskillt mycket eftersom kommunismen gjorde landet fattigt. Efter att kommunismen skrotades, blev det många arbetslösa i mitt hemland. De fick tid att stjäla! Och de blev så förtvivlade att de inte skämdes när bevaknings­kameror filmade dem medan de begick brott. På polisstationen utreds ändå inga brott eftersom det skulle behövas 900% fler poliser.

Min far brukade säga: "Det finns två sorters politiska system. De första är de dåliga. De andra är de som är ännu sämre." Med tanke på att under kommunismen kunde de flesta ta det lugnt på sina arbetsplatser, måste jag säga att kommunismen ändå inte var helt värdelös. Värdelös var den nog bara för dem som hade civilkurage. Därför fick hela min familj fly från landet.

Leve arbetarklassen!
Leve arbetarklassen!
ungefär i den här andan gick all kommunistisk propaganda i mitt hemland

I rättvisans namn

Jag är rädd att kommunism kan förverkligas endast i två fall. Det ena är helt självklart, nämligen när samtliga medlemmar i samhället känner en stark samhörighet. Det andra fallet är när samhället är mycket hårt styrt. Exempel på det andra fallet kan vi även se bland myror och bin. Där är det kemiska koder från drottningen som styr samhället. Men insekter kanske inte känner sig lika överkörda som människor, när de mot sin vilja måste lämna ut sina tillgångar eller utsätta sig för annat som är kränkande. Min farmor tillhörde arbetarklassen. Hon levde ett mycket spartanskt liv för att kunna spara till en bättre pension. När kommunister tog över, snodde de hela hennes pensionskonto! Huvudsaken är att de rånade henne "i rättvisans namn"! Jag blir arg varje gång jag tänker på denna fina människas öde.

År 1420 bildades i mitt hemland staden Tábor. Under första halvåret rådde det en form av kristen kommunism i staden. De som kom, lade alla sina ägodelar i kistor på torget. Ägodelarna blev sedan fördelade bland stadens invånare efter var och ens behov. Men tyvärr artade denna fina andliga stämning ur och samhället förvandlades till en feodalisk överhet. Kanske därför avbildades sedan staden på tjeckiska femtiokronors­lappar. Som en symbol för illuminater, som från att ha blivit nästan upplysta föll för djävulens frestelser.

Hur fin en tanke än är
finns det risk att den går åt helvete
när man försöker bygga en institution kring den.

Ändå måste jag dra två lyckade exempel också. Enligt Fotografins historia betalade franska vetenskapsakademin livstidspension för den fotografiska principens uppfinning för att kunna "skänka uppfinningen till mänskligheten". Exempel 2: Guy Standing nämner i slutet av sin föreläsning ett försök med basinkomst i Indien. De som fick pengarna fortsatte arbeta flitigt och istället betalade sina skulder. Jättebra!

Tänk om folk i andra länder också hade den moralen! På en vård­avdelning i Sverige för ett tag sedan var det rena lekstuga. Speciellt på helger, när de anställda var bakfulla, kunde det hända att mer än hälften av dem stannade hemma. De fick full lön medan några få skötsamma slet häcken av sig på arbetsplatsen. Jag vågar inte föreställa mig hur det skulle bli den dagen då alla får sin villkorslösa basinkomst! Är vi mogna för detta steg? Många stövlade in en timme för sent. Ingen sade någonting. Halva arbetstiden satt man och rökte i kafferummet. Andra hälften av arbetstiden jobbade man som sjutton. Som tur var det här ett glatt gäng. Men det var inte många som kände något större ansvar.

Åter till insekter som gissningsvis inte känner sig lika överkörda av systemet som människor. Förutom vår ärorika arbetarklass, som rent fysiskt byggt upp vårt land, har vi också en del ideella arbetare som också kan känna sig rejält snuvade. Alldeles för många uppfinnare har knappt fått någonting för sina besparande uppfinningar. Slutligen, om du vill införa basinkomst, tänk också på hur du ska presentera idén för alla de som får stå för kalaset! Hur ska du få en höginkomsttagare med ett leende betala en kanske ännu högre skatt i hopp om att allting blir bättre? Undrar om inte det kanske tyngsta argumentet skulle bli att satsningen skulle avlasta polisen eftersom fattiga inte skulle behöva stjäla för att kunna få mat i sig.

De som idag är arbetslösa skulle slippa skämmas för det. Då kan de istället kalla sig för arbetsfria. Förresten var ju arbetslöshet ett högt privilegium om man backar några hundra år tillbaka. Då var det bara överklassen som inte viste vad de skulle slå ihjäl tiden med. Det kanske till och med skulle ge en bättre självkänsla att vara arbetsfri än att dela ut böteslappar. Snart kommer ändå alla bilar vara chippade så då kan ju parkeringsbolagen packa ihop.

När jag under kommunismens tid gick in i en affär, slogs jag av personalens konstant sura miner. Värsta gånger kändes det som om de ville säga: "Stick härifrån! Vi vill inte ha några kunder här!" Långt senare förstod jag att alla butiksägare blev efter den kommunistiska revolutionen bestulna på sina små familjeföretag. Vad kommunister har gjort, var att ersätta en rad orättvisor med en annan rad av orättvisor. Plus att människor demoraliserades och de allra duktigaste flyttade till USA. Jag hoppas att även de mest hjärntvättade kommunister idag håller med om att en sådan obalanserad revolution leder till ireparabla skador.

  BALANS

Basinkomst skulle kunna användas för att höja kompetens hos arbetskraften. Att man inte kan sparka folk i Sverige har redan gjort mycket skada åt samhället. Ska man införa basinkomst, vore det inte i så fall balanserat att samtidigt trappa ner vår väl tilltagna anställnings­trygghet och alla fallskärmsavtal?

   Skapad: 2014-09-21
   Reviderad: 2014-11-20
Kommentera
Hälsopartiet

Ett nytt och modigt parti: Hälsopartiet

Imorgon är det dags att rösta. I början av veckan trodde jag att jag får skriva ett eget partiprogram. Men i sista stunden fick jag tips om Hälsopartiet. Tycker att deras program med några undantag liknar mycket vad jag själv hade i åtanke. Stavfelen kan bero på att partiet tycks bara vara en vecka gammalt.

En del av Hälsopartiets programpunkter är redan självklarheter i andra länder. I Norge har du exempelvis rätt att på vårdcentralen välja mellan skolmedicin och homeopati. I Sverige garvar fortfarande läkarna åt homeopater. Samtidigt har vi en växande skara patienter som garvar åt läkarna. Min före detta vårdades ihjäl på ett sjukhus. Huvudsaken är att hon vårdades ihjäl på ett vetenskapligt sätt. Haha! Kanske dags att uppdatera systemet?

   Skapad: 2014-09-13
   Reviderad: 2014-09-13
Kommentera
  översida/undersida
  av en 4-trådig
  förstärkt overlock

Varför skaffade jag en overlock?

kläder detalj

Håller på att trä trådar i en ny symaskin. Kanske inte riktigt ny, därför att jag köpte den för ett år sedan. Bara inte haft tid att läsa handboken med dess otydliga svartvita bilder. Kanske flera som undrar vilken tråd i sömmen hos en Singer 14SH754/14CG754 förknippas med vilken färgmarkering på maskinen? Inte ens i pdf-manualen på nätet fanns det ett enda färgfoto. Kostar det för mycket idag att ta färgbilder?

Dessutom var pdf-manualen inscannad som en sekvens av bilder, vilket gjorde det omöjligt att söka text med Ctrl-F. Då började jag undra varför jag köpte en overlockmaskin. Trodde att Singer var ett sjysst märke. Måste dessvärre säga att manualen till Bernina, som jag köpte för drygt tio år sedan, var rena paradiset jämfört med häftet jag nu håller i mina händer.

   Skapad: 2014-05-06
   Reviderad: 2014-05-06
Kommentera
 
  kläder från länder
  där man inte behöver
  ha kostym för att
  bli tagen på allvar

En liten butik i Gamla stan

kläder detalj

Vill du klä dig bekvämt? Följ med till en liten butik i Gamla stan på Tyska Brinken 19 i Stockholm. Förutom dam- och herravdelningar finns här även unisex, dvs kläder för båda könen. Det betyder att det finns snygga kläder även för män! Dessutom till låga priser.

Medan jag provade bekväma thailändska fiskarbyxor, se bilden ovan, hörde jag expediten klaga till sin vännina över att hon ännu inte fick någon lunch. Klockan var fyra och det fanns ingen mer personal där. Med andra ord, låt bli att söka jobb där! Och bli inte förvånad om butiken kanske har tillfälligt stängt mitt på dagen för att den enda som jobbar där ska hinna få åtminstone en liten kort rast.

På samma gata fanns det förut en annorlunda affär till. Saturn Return hette den. Försökte även titta in på Starpeople Design men även den hade bommat. Företaget finns kvar men butiken stängd. Var brukar du handla dina bekväma och mest personliga kläder?

   Skapad: 2014-05-01
   Reviderad: 2014-05-01
Kommentera

Jakten efter kompromisslösa nylonsträngar

Att hitta rätt strängset för en nylonsträngad klassisk gitarr har i årtionden varit ett stort problem för mig. På mina äldre inspelningar körde jag standard Savarez High Tension 520 R. Det är paketet i mitten på bilden nedan. Kostar ca 195 kronor. De ger den vackraste klangen i basregistret. Trådspunna strängar bjuder på en behaglig metallisk men ändå varm briljans. Jag får aldrig nog av denna övertonsrika klang.

Diskantsträngar (e, h, g) låter kanske något för vasst, men detta går att kompensera bl.a. med s.k. stödanslag. Det bästa med diskantsträngarna är att deras rika övertoner klingar betydligt längre än hos strängar från andra tillverkare. Savarez blev det enda valet för en gitarrist född i eldens tecken. Problemet är egentligen bara att h-strängen är för tjock och därmed intonerar den dåligt när man springer över hela greppbrädan. Det problemet lider de flesta nylonsträngar av.

strängset som har testats
För kanske tio år sedan köpte jag lösa h-strängar i kolfiber. De var tunnare och intonerade tillfredsställande över hela greppbrädan. Tyvärr hade de för dov klang och passade inte ihop med övertonsrika Savarez. För något år sedan provade jag ett nytt sett från Savarez, 500 AJ Corum Alliance, som i recenssioner påstods ha starka diskanter med kolfiber, bilden till höger ovan. Dyra var de (riktpris 286 kronor) och höll inte vad som lovats. Diskanter avtog snabbt. Istället var det de lägre deltoner hos diskantsträngar som klingade onaturligt för länge.

Passar bra för att spela koraler och annan musik där långa toner eftersträvas. Många stycken, som är komponerade för klassisk gitarr med tanke på vanliga strängars avklingningsförlopp, låter inte bra med dessa långklingande strängar. Uttrycket blir lite grann som med en nedtrampad pianopedal. På paketet stod det High Tension. Men jag undrar om inte produkten borde märkas med Ultra High Tension. Det positiva är att man kan få fram mycket stark klang utan något rassel. Och att g-strängen intonerar acceptabelt. Dessutom är det här strängsettet inte lika känsligt för fuktvariationer som andra.

Den här veckan satte jag på ytterligare ett annat strängset, som också har tunnare diskantsträngar och därmed en g-sträng som stämmer bättre över hela greppbrädan. Istället blev det e-strängen som intonerar en aning fel. Strängarna är något mörkare än vanliga nylonsträngar, se undre bilden i vänstra spalten. Beteckningen är EJ46TT. Priset var endast 150 kronor (paketet t.v. på bilden ovan). Garanteras hålla 2-3 gånger längre. Längre än vad? Bassträngarna låter som andra bassträngar från D´Addario, dvs strävt. Övertoner i bassträngarna A och D svävar på ett oroligt sätt. Diskantsträngar klingar för dovt i förhållnadet till bassträngarna. Hjälp mig! Var får jag tag på strängar som intonerar skapligt och samtidigt matchar varandra klangmässigt?

   Skapad: 2014-04-08
   Reviderad: 2014-06-01
Kommentera

Nordiska trädgårdar

Vad skiljer en trädgårdsmässa från de flesta andra sorters mässor? - Dels att här finns det verkligen något att visa upp i storformat och att man kan uppleva detta med alla sinnen. Dels att alltför många utställare inte har råd att betala en typograf för utformning av representativa trycksaker och att besökarna blir nästan ihjälslagna av alla sorters försäljningstrick.

Egentligen har jag aldrig trott att trädgård var något för mig, förrän jag skaffat en själv. Till trädgårdsmässan kom jag torsdag den 20 mars. Förhoppningen var att en vanlig vardag skulle det komma lite mindre folk. Dessvärre blev det en enorm trängsel och jag undrar hur besökarna kommer stå ut med varandra på lördag och söndag.

Vissa montrar hade i princip ingenting med trädgårdar att göra. Andra montrar var rena konstinstallationer. Bilder här visar några tävlingsbidrag som jag fastnade för.

Huseby bruk
Både utställningen och föredragen visade att stadsodling (Urban Gardening) och busodling (Gerilla Gardening) har fått sitt erkännande. Fick bl.a. veta att vi idag inte har någon myndighet som tar ansvar för matförsörjning. Därför odlar man ätbart i städer. Ett avstånd på 30 meter från trafiken sägs vara tillräckligt för den sortens odling.

Trädgårdsmässan bjöd på en del fantasifulla upplevelser, gratis provsmakning och gratis fröpåsar. Kanske det mest värdefulla var att det gick boka tid för gratis rådgivning vid ett monter. Då fick man prata i 20 minuter med en mycket kunnig trädgårdsarkitekt och få goda råd. Klart värt entrébiljetten till mässan!

   Skapad: 2014-03-21
   Reviderad: 2014-03-22
Kommentera

Full fart på retrovågen!

Var inte 50/60-talet den mest fulländade epoken i vår moderna tid? Snygg design, neonskyltar, anständiga skyltfönster, inga telefonsäljare. Avspänd livsstil. Vad har vi kvar av det idag?

Jag minns själv hur det kändes att gå längs en affärsgata när jag var barn. Det var ungefär som på den här gatan som jag häromveckan såg i Hökarängen. Tydligen är vi flera som spyr av hysteriska logotyper och reklam.

Hökarängen i mars 2014
En T-banehållplats närmare Stockholm har vi Gubbängen, se bildserien i vänstra spalten. Vid första anblick ser det ut som ett vanligt bostads­område. Gå närmare, så hittar du ett drivhus med ett intilliggande hönshus!

Det är fyra hyresgäster här som tar hand om hönsen. Någon sorts hönspool. Är någon bortrest, så tar de andra hand om den ensamma hönan. Undrar om inte jag också ska starta en hönspool. Några av mina grannar som är intresserade?

Urban Gardening är i och för sig inget nytt under solen. Men att sätta igång med att föda upp djur (ej hundar och katter) i ett storstadsområde? Då får vi nog backa till förra årtusende!

Vill du själv bidra till en mysfaktor i ditt bostadsområde? Kanske Trädgårdsmässan kan ge dig inspiration för att på allvar komma igång!

Den 6/9 2014 kan du möta dessa eldsjälar från Gubbängen på Peppar & Pumpa. Det är en stadsodlarfestival i Fatbursparken, Stockholm.

   Skapad: 2014-03-16
   Reviderad: 2014-08-14
Kommentera
Jiri Klokocka spelar elgitarr

Hej!

Jag heter Jiri, kommer från Tjeckien och har bott i det här landet sedan 1974. Sysslar för det mesta med att skapa musik för att stödja uppbyggnad av morgondagens samhälle. Den som undrar hur grannens katt mår, hänvisas till facebook. Den här blogen tar i första hand upp ämnen som rör oss alla. Då och då berättar jag också om mitt musik­skapande. Ha en underbar dag!
   Skapad: 2014-02-22
   Reviderad: 2014-02-22
Kommentera


Flag Counter
Copyright: Jiri Klokocka, Sweden
Facebook: http://www.facebook.com/jiri.klokocka
Kontakt: e-mail
URL: http://privat.bahnhof.se/wb109311/jiri/blog/aktuellt.htm
Skapad: 2014-02-22
Uppdaterad senast: 2019-10-18