fridfull musik

Tant Militant - en annorlunda poplåt

av Jiri Klokocka, kompositör, författare, artist, civilingenjör, m.m.

   Spela upp videon
   Syfte med låten
   Vem är den här tanten?
   Vem gjorde videon?
   Hur skiljer den sig?
tanten går till attack
det handlar om hennes skor tanten sover inte särskillt bekvämt 

Spela upp videon

För närvarande finns bara den svenska versionen Tant Militant på YouTube. Den engelska Aunties Shoes fanns (tillsammans med den svenska) på SVT´s hemsida under Melodifestivalens webbjokertävling mellan den 14 oktober och 12 november 2009. Även den kommer så småningom på YouTube.

Syfte med låten

I ett större perspektiv är låten ett bidrag till världsfred. Ett och annat krig har nämligen uppstått pga oförmågan att leva sig in i andras bakgrund. Låten är en kom-ihåg-lapp för det som indianer brukar säga: "Vandra i den andres mockasiner en mil, innan du dömmer."
Även på hemmaplanet kan budskapet göra stor nytta. Det är Jiris stora förhoppning att många relationer får ett sving uppåt. Det är ju så lätt att bli irriterad på någon som verkar bete sig konstigt. Men har man väl satt sig in i den andres bakgrund, så får man en djupare förståelse.

Vem är den här tanten?

I grund och botten är hon egentligen en snäll människa, som vill alla väl. Men pga obearbetade minnen från hennes förflutna, känner hon sig överdrivet ofta attackerad. Då blir hon riktigt skitförbannad och går till motangrepp.
Men i själva verket var det ingen som attackerat henne. Det var bara hennes egna projektioner från sitt förflutna, som har fått henne att uppleva det så. Hennes projektioner symboliseras i låttexten som hennes obekväma skor. Inte bara det. I den engelska versionen är hon en sån självplågare, att hon (av övertygelsen att det ger en bättre hälsa) sover ytterst obekvämt, se bilden t.v. på hennes säng. Värre än att sova på en spikmatta!
tantens inre flicka känner sig sårad
Innerst inne bor en liten flicka, som gråter och längtar ut till friheten. Men tantens uppfostran tillåter inte henne att visa sitt sanna jag. Så hon bara smågråter lite i smyg, när ingen tittar på. Utom­stående vet ingenting om det. De bara förundras av hennes burdusa fasoner.
Gatunamnet där tanten bor är inte heller något upp­muntrande. Där riktas kritik till att Vägverket inte sam­arbetar med Landstinget. Varför annars sätts det så pass stressfyllda gatunamn i vårt land, som t.ex. Militärvägen? Hur roligt är det att säga att man bor på Militärvägen? En och annan av de boende där upplever en våg av stresshormoner. På sikt belastar det alldeles i onödan sjukvården och Försäkringskassan.
tantens hem 
Tantens liv håller på att vältas omkull. Men slutligen lyckas hon flytta till en adress med ett alldeles gudomligt namn. Hela hennes liv vänder. Hennes inre flicka hittar fram till friheten och hennes gamla skor är som bortblåsta. Det är då som mikrofonen i musikvideon förvandlas till en glasstrut!

Vem gjorde videon?

   Jiri Klokocka är både
   textförfattare
   kompositör
   musiker
   sångare
   ljudtekniker
   regissör
   kameraman
   koreograf
   m.m.
   för den här videon.
Jiri Klokocka sjunger
dubbelhalsad elbas hembyggd synt klagosång i tantens svårhanterliga hem en liten lektion i psykologi mikrofonen blev till en glasstrut  

Hur skiljer den sig?

Tant Militant är en i högsta grad holistisk produktion. Till att börja med har Jiri designat och konstruerat en del egna musik­instrument. Även skrivit egna dator­program för att uppnå maximal frihet i skapande av eget personligt ljud.
En och annan schlagerlåt kan kännas något över­instru­men­terad. Men Jiris ackompanjemang säger: Less is more. Något minimalistiskt, befriat från vissa stereotyper, t.ex. att spela ackord till sången, men istället underbyggd med förtydligande ljudeffekter. Inspirationen till sång utan ackord kommer från Afrika. Där kan vi höra bara trummor och unisont sång.
I inledningen hör du Australiens nationalinstrument didgeridoo. Den porträtterar tanten som en pratkvarn, som man aldrig får stopp på. I bakgrunden stressar på en teknosynt. I förgrunden avfyrar elgitarren något som tanten uppfattar som skarpa skott. En stor del av låtens instrumentala spår är alltså ett berättande ljudspel. Den som har hört bara det spåret, kan hålla med om att det fattas ingen text och ingen sång heller. Låten är lika klar och uttrycksfull så också.
Schlagermusikens nästan obligatoriska tonartshöjning ville Jiri egentligen bojkotta helt. Men eftersom texten i tredje versen tar ett sving uppåt, valde han till sist en lite okonventionell metod. Resultatet blev att lyssnaren upplever en tonartshöjning när det i själva verket blev en tonartssänkning med två halvtoner. Tack vare det känns den tredje versen mera avspänd och fri, vilket också texten handlar om.
Även refrängen blev en speciallösning. Hur många gånger orkar du höra samma refräng om och om igen? I den här låten slipper du denna monotona hjärntvätt. Både refrängens text och musikaliska arrangemang är unik för varje vers. Tack vare det gick det att pressa ihop innehållet i låten till Melodi­festivalens föreskrivna max. tre minuter.
Tantens klagosång är en korsbefruktning av indiansk, orientalisk och klassisk sång. Den är både mjuk (tanten vågar inte riktigt skrika ut smärtan) och ändå smärtsam. Jiri vill med alla medel påminna lyssnarna om att det ligger en oförlöst smärta bakom de flesta konstiga beteenden. Döm inte de andra, förrän du tagit reda på vad de har fått stå ut med. Denna lilla psykologilektion går helt i linje med Dalai Lamas vädjan om att odla medkänslan.
 


Copyright: Jiri Klokocka, Sweden
Kontakt: e-mail
URL: http://privat.bahnhof.se/wb109311/melodifestivalen/2010/index_se.htm
Skapad: 2009-10-11
Uppdaterad senast: 2014-02-15