Choklad đŸ«ïž

Choklad, denna sĂ€rling bland godsaker. Mörk choklad, mums. Chokladkaka, chokladglass, chokladpudding, chokladbiskvier, chokladtĂ„rta, chokladbollar, chokladmousse, chokladdryck, chokladkarameller. đŸ«ïž đŸ˜Šïž Chokladdryck har njutits i Mellanamerika i fyratusen Ă„r. ☕

Nu framstÀlls dock den mesta kakaon i VÀstafrika. Skörd av kakaofrukt sker under november till januari och maj till juli. Det görs för hand. Sedan jÀses (fermenteras) fruktens frön. DÀrvid förstörs grodden, och fröets kÀrna blir brun och hÄlig. Efter jÀsning torkas fröna, varvid vattenhalten sÀnks till omkring sexti procent. NÀsta steg Àr rostningen, i tio till tretti minuter, vid omkring hundra grader. Rostningen pÄverkar kakaons smak.


Kakaofrukten och dess vÀrdefulla frön

Riktig, brun och smakrik choklad görs av bĂ„de kakaomassa och kakaosmör, till skillnad mot vit ”choklad”, som inte innehĂ„ller kakaomassa, och dĂ€rför saknar bĂ„de smak och fĂ€rg. Kakaomassa och kakaosmör utvinns ur kakaofruktens frö, som vanligen och helt orĂ€tt kallas ”kakaoböna”. Kakaofrukten vĂ€xer pĂ„ kakaotrĂ€det, Theobroma cacao i Sydamerika och Afrika. DĂ„ kakaomassan pressas, avskiljs det feta kakaosmöret. Mörk choklad innehĂ„ller mer kakaomassa Ă€n kakaosmör, vilket innebĂ€r att det blir kakaosmör över. Detta smör kan blandas med socker, mjölk och smakĂ€mnen, som vanilj, och sĂ€ljas som ”vit choklad”. Som choklad ser jag den som en smaklös bluffprodukt, tillverkad av en industriell restprodukt. Det var NestlĂ© som var först att tillverka vit choklad, under namnet Milkybar, ’mjölkkaka’, 1936. NestlĂ© sökte ett nytt sĂ€tt att sĂ€lja mjölk pĂ„, och som chokladtillverkare hade de tillgĂ„ng till kakaosmör.


Milkybar, vit mjölkchoklad innehÄllande kakaosmör och mjölk

Mörk choklad har en kakaohalt om lĂ€gst 43 till drygt nittio procent. Marabous ”mörk choklad” ligger pĂ„ 44 %, medan Fazers hĂ„ller 47 %. Högre kakaohalt ger kraftigare chokladsmak och den lĂ€gre sockerhalten ger lĂ€gre sötma. Choklad behöver dock inte innehĂ„lla nĂ„got tillsatt socker alls. Sötman behövs som motvikt till kakaons beska. Utan sötman smakar det inte choklad (och inte gott), utan endast besk kakao. Det vanligaste sötningsmedlet i choklad utan tillsatt socker tycks vara maltitol, som Ă€r en sockeralkohol. Enligt Wikipedia har maltitol ett energiinnehĂ„ll pĂ„ 2,1 till 3,1 kilokalorier (kcal) per gram, med ett genomsnitt pĂ„ 2,4 kcal per gram i Europa. Energin Ă€r i form av kolhydratet polyol. Socker innehĂ„ller 4 kcal per gram. Chokladtillverkaren Lindt beskriver maltitol sĂ„lunda:

Maltitol Àr en sockeralkohol. Sockeralkoholer förekommer naturligt i vissa frukter och grönsaker. Sockeralkoholer Àr söta men inte lika söta som socker och innehÄller knappt hÀlften sÄ mycket kalorier. De anvÀnds vanligtvis i bakverk, konfektyrer och andra sötsaker. Maltitol tillför en sötma som liknar sötman hos socker men innehÄller inte lika mÄnga kalorier.
Medan Lindt anvÀnder endast maltitol, innehÄller Cloettas mörka choklad ocksÄ stevioglykosider. Tidigare anvÀndes sukralos, som innehÄller klor, vilket kritiserades. DÄ fick chokladen ocksÄ kritik för hög sötma. Stevioglykosider tillför ingen energi, och maltitol tillför mindre energi Àn socker, sÄ Cloettas mörka choklad innehÄller nÄgot mindre energi Àn sockerhaltiga chokladsorter med samma kakaohalt. SÄ stor Àr skillnaden dock ej: 510 kcal i Cloettas mörka choklad, och 570 kcal i ICA:s sjuttiotvÄprocentiga choklad som innehÄller socker. Stevioglykosider utvinns ur vÀxten sötflockel (Stevia rebaudiana), som vÀxer i Sydamerika.

RÄd&Rön skrev om olika sötningsmedel 2012-09-25: Farligt sött utan socker.


Cloettas mörka choklad Àr inte endast fri frÄn tillsatt socker, den Àr ocksÄ god. Utöver kakaomassa och sötningsmedel, innehÄller chokladen vanillin, som tillför vaniljsmak. FullstÀndig innehÄllsförteckning:

kakaomassa, sötningsmedel (maltitoler, steviolglykosider), kakaosmör, fettreducerat kakaopulver, emulgeringsmedel (solroslecitin, e476), arom (vanillin). Kan innehÄlla spÄr av mjölk.
NÀringsvÀrde:
NÀringsinnehÄll 100 g
energi 2100 kJ / 510 kcal
fett 42 g
   varav mĂ€ttat fett 25 g
kolhydrat 29 g
   varav sockerarter 0,5 g
   varav polyoler 25 g
protein 9 g
motsvarande salt 0,03 g
salt 0 g
Cloetta beskriver sin mörka choklad sÄlunda:
Mörk choklad 72 % utan tillsatt socker
Cloetta har gjort olika varianter av choklad utan nÄgot tillsatt socker sedan 1914. Cloetta Mörk choklad utan tillsatt socker Àr en delikat mörk chokladkaka med en kakaohalt pÄ 72%. Den höga kakaohalten ger den goda smaken som passar perfekt för den som Àlskar mörk choklad.
Vid ett blindtest pÄ YouTube-kanalen RÀtt RÀtt, fick Cloettas mörka choklad följande omdöme av de tvÄ testarna Amir och My:
M: Den hÀr luktar gott.
A: Mm, vÀldigt vaniljig.
M: Mm.
A:Å, mycket vanilj.
M: Mycket vanilj, och jag gillar ju det.
A: Det Àr ju gott.
A: SÄ kÀnner man ju kokosen dÀr bakom. Ja, vÀldigt bra.
M: Mm. Det hÀr Àr ocksÄ en litet snÀllare mörk choklad.
A: Den doftar bra. Den smÀlte ju helt fantastiskt. God smak.
M: Ja, vÀldigt bra.
A: Ja, balans.
M: VÄran belöning i slutet skulle jag sÀga.
A: Ja, bra, vÄran belöning.
[–––]
A: Alfred, nummer nitton, tack.
A: Cloettas mörk choklad, sjuttiotvÄ procent. Helt rÀtt!
A: DÄ kan vi ju dra slutsatsen om att det inte alltid Àr priset som faktiskt Àr det bÀsta, utan hÀr ser man ju att en litet billigare variant av choklad Àr det godaste i slutÀndan. Eller hur?
M: Mm.
A: Den hÀr sitter man ju och myser med i soffan.
Cloetta vann dÀr segern, med 36 poÀng. I botten hamnade Marabou Premium Fin 70 % med Ätta poÀng.

Mitt kök (Expressen) provsmakade tio mörka chokladsorter. Cloetta fick dÀr betyg fyra av fem och följande omdöme:

PrisvÀrd!
Mycket chokladsmak – distinkt men Ă€ndĂ„ mjuk, riktigt snĂ€ll i smaken utan att vara mesig. KĂ€nns krĂ€mig och smĂ€lter fint i munnen. Lite annorlunda och spĂ€nnande smak med toner av nejlika, bĂ€r och rostade kaffebör. Gott!
DÀr tog den dyrare Lindt excellence dark 70 % förstaplatsen med betyg fem av fem.


”Tag det rĂ€tta – tag Cloetta”, sĂ€ger Cloettaflickan sedan 1921.