Släktforskning

Släktforskning, som också kallas genealogi, är en spännande syssla, som jag har ägnat mig åt – till och från – sedan 2011.

Det började med att jag hade tillgång till ett kompendium kallat Guffars-släkten. Det beskriver min morfars morfars släkt, men sträcker sig också fram till min mors släktled. Det kompendiet sammanställdes redan 1973, så jag hade länge haft tillgång till det när jag 2011 installerade programmet Gramps (Genealogical Research and Analysis Management Programming System) och satte igång. Likt de flesta släktforskare, började jag med mig själv och den närmsta släkten. Och förstås släktingarna i Guffarskompendiet. Att mata in uppgifter i Gramps, och se hur släktträdet började att växa var fängslande, och lockade till att söka sig vidare, både bakåt i tiden, och åt sidorna i släkten.

För att komma vidare krävdes dock andra källor, som folkräkningar (Sveriges befolkning), Sveriges dödbok och kyrkoböcker, mängder av kyrkoböcker. Med det sistnämnda fick jag hjälp av vännen och släktforskaren Gert, som lät mig använda hans Ancestry-abonnemang, och hjälpte mig att använda det digra materialet. Vid några tillfällen har jag också själv abonnerat på tjänsten. Så kom den första februari 2018, då Riksarkivet gjorde sin Digitala forskarsal fritt tillgänglig. Därmed blev mängder av kyrkoböcker, äldre folkräkningar och en hel del annat fritt tillgängliga för alla och envar med en uppkopplad dator.

Med ständig och obegränsad tillgång till de oumbärliga källor som Riksarkivet innehar, underlättas forskningen avsevärt. Förutom att utöka forskningen om min egen släkt, har jag släktforskat åt andra, och sammanställt och utökat tidigare forskning.

Gramps kan exportera till en ”dynamisk webbplats”, bestående av HTML- och JavaScript-filer. Har man lagt in bilder i Gramps, kommer också de med i exporten. Har man tillgång till serverutrymme, kan man ladda upp filerna, och sålunda göra hela forskningen lätt tillgänglig, i en webbläsare, på valfri typ av enhet (dator, telefon, surfplatta). Min egen släkt kan ses här.