Ur artikelserien "Örebrobilder" i Nerikes Allehanda 2001-

   


 

ÖREBRO HANDELSINSTITUT (införd 09-02-03)

Rektor Johan Otto Gyllenspetz med sina elever framför Örebro Handelsinstitut på Klostergatan 18.

Har Stadslivs läsare hört talas om Örebro Handelsinstitut förut? Någon kanske, för eftersom institutet endast fanns till några år i början av 1900-talet har det glömts bort nu i våra dagar. Detta gäller kanske också byggnaden på Klostergatan 18 (mitt emot nuvarande SCB) som revs för flera decennier sedan, trots att det som vykortet visar byggdes så sent som 1904.

   Johan Otto Gyllenspetz föddes 1871 i Solna och skulle så småningom bli chef för Svenska Telegrambyråns filial här i Örebro. När han flyttade hit till det nybyggda huset på Klostergatan fanns dessutom planer på en annan verksamhet, han bildade Örebro Handelsinstitut.

Förmodligen är det han som står i hög hatt framför ett av stuprören på bilden. Runt om sig har han 25 elever, varav nio kvinnliga. Att det var blandad undervisning framhölls också i en annons från denna tid: ”I de olika avdelningarna kunna såväl kvinnliga som manliga elever vinna inträde. Ämnena äro valfria”.

   Dessa ämnen kunde vara utfärdande av handelsbrev, översättningar, bokföring, bokslut eller revision. Det annonserades även om ”Juridiska seminariet” som utbildade blivande länsmän, stadsfiskaler, advokatbiträden med mera.

Handelsinstitutet blev allt mer populärt vilket vi kan utläsa ur följande annons: ”På grund af den ständigt ökade tillströmningen af elever har institutet i höst (1907) inflyttat i stora, ljusa och i alla af seenden tidsenliga lokaler.” Flytten kom att bli till Köpmangatan 5, i det fina hörnhuset från 1850-talet, som ännu står kvar. Men fortfarande bodde rektor Gyllenspetz kvar på den gamla adressen Klostergatan 18. Och enligt adresskalendern 1911 flyttades utbildningen tillbaks dit efter blott några år på Köpmangatan. Kanske blev lokalhyran för dyr eller också kom något annat emellan?

Året efter finns varken spår av skola eller rektor i stadens adresskalender och tänkbart är att Gyllenspetz drog sig tillbaks mot huvudstaden. Innan han avslutade sina dagar år 1942 hade han på 1920-talet ändå hunnit med att skriva en lärobok i stenografi.