Ur artikelserien "Örebrobilder" i Nerikes Allehanda 2001-

   


 

EN STÅTLIG HÖRNFASTIGHET (införd 05-03-07)

Ett vackert hus på ett vackert vykort från början av 1900-talet, som lyckligtvis fått behålla sin fina fasad, numera med ytterligare en våning. Är det månne fotografens häst som syns där utan kusk?

När NA:s fotograf Stig Nyström och undertecknad för några veckor sedan klättrade upp på taket till huset på bilden var det en speciell tanke som slog mig. Vi var ju där för att få en jämförelsebild till den kunglige hovfotografen Bernhard Hakeliers utsiktsvy från 1896 och väl där uppe på taket insåg man än tydligare bedriften av nämnde fotograf i slutet av 1800-talet.

Jag och Stig hade ändå en liten aluminiumbrygga att gå på för balansens skull, och inte var det särskilt halt heller, som det gärna kan vara en vinterdag i februari. Den nämnda säkerhetsbryggan fanns inte när huset var nybyggt 1896 och inte för att jag exakt vet hur Hakeliers fotoutrustning såg ut, men säkerligen var den svårare att hantera än dagens och hur han fick till det med stativ och dylikt på detta underlag vet bara gudarna.

Nåväl, fin utsikt var det från denna ståtliga byggnad, även om man ändå kände en stor lättnad över att återigen få fast mark under fötterna. Hörnhuset Drottninggatan-Rudbecksgatan får nog anses som ett av de vackrare i staden och måste ha varit en imponerande syn när det stod färdigt.

   Byggmästare L.J. Larsson hade fått byggnadslov på ritningar från arkitektfirman i Stockholm, Ulrich & Hallqvist, som också låg bakom Allehandaborgen och hörnhuset Köpmangatan-Nygatan i kvarteret Tennstopet.

I det tidigare huset som fick ge vika för Rudbeckgatans framdragande 1895 hade familjen Rudbeck haft sin bostad. Johan Pedersson Rudbeck kom från en by i Tyskland med samma namn, i slutet av 1500-talet och blev här i Örebro stadssekreterare. Han äktade Kristina Boose från gården Ässkog i Almby socken som för övrigt var syster till stadens präst, och paret födde fyra söner och tre döttrar, varav åtminstone sönerna fick gedigen utbildning i Örebro kyrkskola.

   De fortsatte sedan sina karriärer i andra städer, men både Johannes och Jakob kom ihåg sin gamla skola som förärades med rikliga donationer. Minnet av dem lever ju fortfarande i Rudbecksskolan och Rudbecksgatan.

Samlarkollegan Gösta Asplund deltog i mitten av 1980-talet i en studiecirkel anordnad av Örebro hembygdsförening och från hans utmärkta dokumentation därifrån har jag hämtat uppgifter om de butiker med mera som fanns i både den gamla och nya fastigheten på adressen. År 1855 drev Emma Sahlberg småbarnsskola i den tidigare byggnaden och mellan 1868-1880 fanns här en diversehandel, där gällerstasonen J.L. Saxon var anställd som biträde.

   Tittar man noga på vykortet upptäcker man att det står klädeshandel på skyltfönstren och det var ”André och Hejdenbergs klädeshandel” som hade startats 1898. Hjalmar Bergström övertog verksamheten 1908, men några år senare var det en annan herre som skulle diktera villkoren. Johan Behrn inriktade sig tidigt på hörnfastigheter och nu övertog han även denna byggnad där han lät inreda en biograf, Cosmorama, med tillhörande restaurang Terrassautomaten.

År 1920 glasades restaurangen in och ändrade namn till Terrassrestaurangen. Många äldre örebroare har säkert trevliga minnen från denna lokalitet som försvann 1945 då Svanen gjorde stilfull entré. Detta apotek hade tidigare funnits i hörnet av Drottninggatan-Nygatan i samma kvarter.

   Numera är det väl många som säger MacDonaldshuset, vilket ju på ett precist sätt beskriver dagens verksamhet. I bottenvåningen finns också Halldins Guldateljé och resebyrån Viking Line. Om jag inte nämner Vallins Konst och Ramar i samma byggnad får jag väl sota för det kommande onsdag morgon när ”Gubbröra” har fotbollsträning på Karro. Bollkonstnären Mille har i lokalen på Rudbecksgatan 21 drivit sin firma ända sedan 1971.

   Några våningar ovanför sitter lokalhistorikern Morten Percival Hoogland och blickar ut över den trafikerade Rudbecksgatan från sitt arbetsrum och bibliotek där han har samlat på sig mycken Örebrohistoria i form av böcker och tidningsurklipp. Kanske blir det här ytterligare ett.