Ur artikelserien "Örebrobilder" i Nerikes Allehanda 2001-

 


NÄR CIRKUSEN VAR PERMANENT
(Införd 02-06-03)

Skillnaden mellan dagens vykort och de för 100 år sedan är att våra vyer endast visar turistattraktioner som slottet, Svampen och Wadköping, medan vykorten förr i tiden täckte hela staden.

Men det är naturligtvis en sanning med modifikation, för allt ville man inte visa upp. De gamla träkåkarna på Söder t.ex. finns mycket sparsamt på förlagsutgivna vykort, men det uppvägs av alla gamla privattagna kort som tacknämligt dokumenterar denna stadsdel. 

Däremot fanns det förr en företeelse som inte ens blev avfotograferat privat och det gäller de bortglömda permanenta cirkusbyggnader som har funnits i Örebro från 1860 och framåt. Krönikören har varit runt i stadens bildarkiv och letat, men endast funnit en fotointeriör och skisser på exteriören av cirkusbyggnaden vid Slottsgatan som är avbildad här intill.

Så därför kommer här en efterlysning till Allehandas läsare; finns det någon som i sina gömmor har ett foto på en permanent cirkusbyggnad (alltså inte tält) så hör av er till familjeredaktionen.

Den forne lokalhistorikern Rickard Fredell gjorde på 1970-talet en liten inventering över cirkusbyggnader som funnits i Örebro. Att gå på cirkus förr var ett året-runt-nöje och därför fick verksamheten flytta från tält till enklare träbyggnationer när den kallare årstiden nalkades. Det är okänt hur länge varje cirkusbygge fanns till, men troligtvis endast några år och hur som helst inte längre än åtta, eftersom den avbildade fastigheten innehade s.a.s. rekordet.

Här kommer de i ett snabbt svep: den 19 januari 1860 gav Cirque du Nord den första föreställningen i en permanent cirkusbyggnad på handlanden Ekblads tomt vid Stortorget. På Nygatan 23 invigde Cirkus Equestre med Johan Baptiste Schreiber en cirkusbyggnad annandag jul 1877. På Frimurareholmen intill Frimurarnas ordenshus från 1884 uppfördes året efter ett bygge åt Cirkus Schumann som fanns fram till 1886.

På gården Nygatan 30 gav Cirkus Comique den första föreställningen den 15 januari 1887 och detta år var det tätt med cirkuskonstruktioner eftersom självaste byggmästaren Per Eriksson samma år uppförde en större byggnation åt Cirkus Busch i nuvarande Slottsparken, mellan ån och muséet. Cirkusen omfattade 110 personer och i stallet stod 72 hästar.

På hamnplan fanns åren 1890-1899 inte mindre än sex olika cirkusbyggnader och även här figurerade Per Eriksson som byggmästare vid flera tillfällen. Mellan åren 1910-12 hade ett c:a 28 meter långt cirkushus funnits på Kungsgatan 52-54 (mellan Änggatan och Södra Allén). Det var flitigt frekventerat under den stora lantbruks- och industriutställningen 1911.

Vid Kungsgatan-Bondegatan invigde Cirkus Orlando den 30 november 1912 ett stort, gulmålat och åttkantigt cirkushus för c:a 2 000 personer. Byggnaden uthyrdes även för basarer, dans, konserter, tävlingar m.m. samt för politiska talare som Karl Staaf och Hjalmar Branting.

Den sistnämnde höll två välbesökta anföranden i mars 1916. När denna sista permanenta cirkus revs är dock oklart. Men som sagt, det mest varaktiga ”cirkuspalatset” fanns på Slottsgatan 10 åren 1900-1908 och hade Salomon Karlsson som byggmästare. I Örebro Tidning kunde man den 22 januari 1900 läsa om invigningen och tydligen tyckte man att fem år var gränsen för en byggnad att få bli kallad permanent.

”Sistlidna lördag var i visst afseende en bemärkelsedag i det moderna Örebros utvecklingshistoria, ty då invigdes en cirkus, som kan kallas permanent och bestående, eftersom den är byggd för fem år. Men den är af bara trä, omålad och färglös och ger intrycket af en tillfällighetsbyggnad”