Ur artikelserien "Örebrobilder" i Nerikes Allehanda 2001-

   


 

DROTTNINGGATAN 25 VAR DET RÄTTA SVARET (införd 05-11-22)

 

Så här ser det ut idag på samma plats. Drottninggatan 25. Fotografen Stig Nyström har tagit bilden.

Drottninggatan norrut i höjd med Våghustorget när det förra seklet var ungt.

Nygatan, Engelbrektsgatan och Drottninggatan, förslagen var skiftande. Men rätta svaret skulle vara den sistnämnda gatan i senaste tävlingen här i Örebrobilder. Huset till höger hade adressnummer 25, vilket även det nybyggda fick senare. Fotografen har alltså stått i jämnhöjd med Våghustorget och riktat kameran norrut.

Drottninggatan 25 var ett av många hus som växte fram efter den stora stadsbranden och 1858 var det inflyttningsklart med arkitekten C Sundmark som skapare. I kommunens stora kulturhistoriska byggnadsinventering som gjordes i början av 1970-talet beskrevs det så här: ”Stenhus i tre våningar med slät fasad i grön grovputs och i bottenvåningen grå grovputs med kvadermarkering.” Bevaringskoefficienten var hög; två på en femgradig skala, i samma klass som hörnhuset Drottninggatan – Rudbecksgatan. Men ändå revs det i mitten av 1980-talet då Örebro läns stadshypoteksförening här fick sin nya fastighet uppförd.

Föreningens kontor hade sedan 1967 varit placerat i kvarteret Garveriet, samma kvarter som NA-borgen, men man strävade efter en mer centralt belägen fastighet med entré i gatuplanet. Att hitta en lämplig tomt för sitt nybygge var inte det lättaste, men kontakter med Asplunds Bygg inleddes, eftersom de ägde rivningsfastigheten i kvarteret Tennstopet. I tomtköpeavtalet ingick även att Asplunds Bygg skulle uppföra den nya fastigheten åt Hypoteksföreningen som kunde inflyttas 1987.

    Numera huserar här andra företag och affärer och de ger också exempel på den engelska influensen i butiksnamn som har blivit allt mer vanlig i våra städer. Där finns dataföretaget Scandisc, spelbutiken Game och klädesaffären Jack & Jones. I och med klädesförsäljningen upprepar historien sig, för här låg förr Hult & Esplings kläder och äldre örebroare kommer kanske ihåg den lodräta neonskylten ”Kappor” på hörnet av fastigheten, som gjorde reklam för Norrköpings kappfabrik. Dessutom låg här Dahlstedts bosättningsaffär och Hallbergs foto. Också på 1910-talet fanns kappförsäljning i byggnaden i och med Lina Ekströms Kappmagasin, men när fotot togs hade hon lokaler på andra sidan gatan som vi ser till vänster i bild.

Den skarpsynte kanske observerar att hörnhuset Drottninggatan – Nygatan i kvarteret Tennstopet bara var ett par våningar högt, men 1903 skulle stadsarkitekt Magnus Dahlander låta bygga på det med en våning och dessutom smycka fastigheten med flera balkonger. Numera är endast hörnbalkongen bevarad. 

    Husraden till vänster i bild växte också den upp efter stadsbranden 1854, men av de fem ursprungsfastigheterna är det väl egentligen bara på Drottninggatan 32 som man kan skymta den fina 1800-talsarkitekturen.

Övriga har byggts om till oigenkännlighet eller också rivits. I just nr. 32 hade förr Örebro läns museum en intakt 1800-talsvåning, som man så här års i november brukade förevisa för allmänheten.

    I nummer 34 huserar min tandläkare som liksom sin patient äger stort nöje i att prata om det gamla Örebro och även om ÖSK, så samtalsämnen saknas inte. Dock brukar det ju vara svårt att få till ett samtal i tandläkarstolen, det blir mest a-ahh, e-ehhh och m-mmh, men för att det hela ska bli en dialog så brukar han klokt nog vänta till efter undersökning.