Ur artikelserien "Örebrobilder" i Nerikes Allehanda 2001-

   


 

FEST I SVEAPARKEN MED NYTT IDROTTSHUS - OCH OND BRÅD DÖD (införd 07-10-23)

Eyragatan vid Idrottshuset, full med montrar, människor och flaggor. År 1947 års utställning blev en succé.

Till förra artikeln i Örebrobilder visades ett vykort över Örebroutställningen 1947. Motivet var det s.k. Lilleputt-tåget som var en av evenemangets attraktioner och som senare fick ny plats på Stora Holmen. Vykortet här intill visar ett annat motiv från nämnda händelse, en utställning som pågick i stort sett hela sommaren mellan 17 juni och 10 augusti. Det var en väldigt populär tillställning, med intressanta montrar från en mängd olika företag i länet och förstås ett livaktigt tivoli, som gjorde att man sista dagen kunde räkna in sin 607 690:e besökare.

Örebro stads fabriks- och hantverksförening fyllde 100 år och det var anledningen till det storslagna firandet runt om i Eyraområdet. En given huvudlokal blev det året innan färdigställda Idrottshuset, en prisad byggnad som nu tyvärr helt håller på att försvinna bland alla nybyggen runt omkring. Nybyggda 1947 var också Centrala verkstadsskolans lokaler i hörnet av Eklundavägen och Eyragatan, som också nyttjades av utställningen, liksom Sveaparken och den då 25-åriga Eyravallen.

Invigningsdagen var det allmän flaggning i staden och beridna härolder blåste i sina trumpeter överallt där de skrittade fram, särskilt på stadens alla torg. På eftermiddagen klev självaste Prins Bertil upp i tribunen och förklarade utställningen invigd. Andra talare var landshövding Bror C Hasselroth, landsantikvarie Bertil Waldén och utställningsstyrelsens ordförande advokat Claes Ljung. Den sistnämnde också känd som Nerikes Allehandas ägare under denna tid.

Redan under första dagen vällde besökskaran in på området vilka hade fått betalt 2:- i inträde om man var över 12 år, annars 50 öre. Eller också hade man köpt ett säsongskort för 12 kronor, för hela sommarprogrammet skulle inbjuda till fler än ett besök. Det ordnades en triangelmatch i fotboll mellan Örebro SK, Karlskoga IF och Degerfors IF. Det var frågesport, ryttartävlingar, gymnastikuppvisningar, fri idrottstävlingar, cykeltävlingar, segelflyg, pistolskytte, fäkttävlan, mera fotboll; Närke mot Västmanland bland mycket mer.

Såväl örebroare och besökare utifrån levde upp och populära inslag var dansbanan och restaurang Silverfågeln. Örebroarna var vid denna tid vana vid vissa restriktioner när det gällde spritutskänkningen på stadens krogar, men på Silverfågeln fick alkoholen ett friare flöde, varpå namnet i folkmun snabbt blev restaurang Fyllekajan. Borta sedan drygt två år var nu 2:a världskrigets härjningar och gemene man kunde glömma de mörka krigsåren och blicka framåt ”Mot ljusare tider” som också var utställningens motto.

Militärmakten hade en betydande roll i samhället, för man visste ju inte när nästa krig kunde inträffa och det gällde fortfarande att kunna försvara sig. Därför anordnades ”Försvarets dag” under utställningen där man visade prov på vapen och kanoner ur militärens arsenal. Dessa visade på den s.k. EPA-kullen och samlade många nyfikna. Bland andra en familj från Norrköping som ville föreviga en av pjäserna på bild. Hustrun skulle ta ett foto på sin make bredvid en IV-kanon, men olyckligtvis kom skjutanordningen i rörelse och mannen fick det tunga slutstycket rakt över bröstkorgen. Hans liv gick tyvärr inte att rädda.

Denna tragiska händelse sågs av en liten 10-årig flicka på besök från Köping. Efter min förra bild av utställningen ringde hon mig och frågade om jag visste något om hur det gick för den drabbade mannen. Under de 60 åren som förflutit har minnena från händelsen fortfarande haft plats i hennes medvetande, även om hon inte kände personen ifråga. Nu fick hon besked.

Under 1900-talet hade Örebro fyra stora utställningar 1911, 1928, 1947 och 1965. Var och en förknippade med många minnen från besökarna, även om det numera inte finns många som minns den förstnämnda. Frågan är när vi får uppleva 2000-talets första stora exposition?