Ur artikelserien "Örebrobilder" i Nerikes Allehanda 2001-

 

STOLTA TORN MÄTER SIG MED VARANDRA (införd 03-01-27)

kallis.jpg (19515 bytes)

På detta färgkort är Svartån ovanligt blå med det numera rivna Kallbadhuset fångat intill Nikolaikyrkans torn.

När det nu varit så kallt här i vinter har väl inte många haft tankarna på bad, inte ens kallbad får man förmoda. Nåja, nu för tiden kan man ju även bada vintertid om inte några elaka bakterier sätter stopp i badbassängerna.

Förr var man endast hänvisad till Svartån för att svalka sig sommartid och det var även här man tvättade kläder och hämtade sitt vatten. För att bringa någon slags ordning i badandet uppfördes enligt uppgift 1824 Örebros första kallbadhus som låg ungefär vid nuvarande Vasabrons östra fäste.

Konsten att simma var inte alls speciellt utvecklad på 1800-talet och kommerserådet Gustaf Adolf Broms, medlem av en välkänd handelsfamilj i staden, donerade 1833 en större summa pengar till fattigvården för avlöning åt en anställd simlärare.

SIMSPORTEN är den äldsta organiserade idrottsformen i Sverige och den tidigaste föreningen alla kategorier var Uppsala Simsällskap från 1796 och fler skulle följa. Men Örebro fick inte sitt simsällskap förrän 1864, också den första idrottsföreningen i staden, vilken bildades i det samma år nyuppförda kallbadhuset i början av Nygatan.

I och med nybygget kunde man hänvisa allmänheten till denna anläggning och utförde badförbud på övriga platser i Svartån. Det hette att ”badning utom bassin får ej ske” och stränga böter utfästes. Många stora simtävlingar anordnades här och modiga åskådare trotsade tågfaran när de ställde sig på järnvägsbron för att få första parkett. Flera svenska mästerskap ordnades i staden och i simhoppningen år 1906 klev hemmahoppet, i dubbel bemärkelse, Konrad Littorin fram och vann SM i konkurrensen bland 17 deltagare.

Simsporten utvecklades, liksom kraven för simhopparna och ett helt nytt kallbadhus med ett högt hopptorn såg dagens ljus 1908 på samma plats som det förra.

DET ÄR DETTA nya vi kan se på det konstnärliga vykortet här intill, där fotografen valt en vinkel där han har lyckats para ihop de två tornen i stadens centrum. Kanske var man så stolt över stadens nya skapelse att man tyckte att det kunde mäta sig med Nikolaikyrkans torn.

Örebro Simsällskap fick det stora nöjet att anordna uttagningar i simhopp inför de olympiska spel som senare under året skulle gå av stapeln i London. Kanske att Torsten Esenius och Jens Stefenson då var där som åskådare för att se och lära, för till nästa OS 1912 i Stockholm skulle dessa två hemmahoppare kvalificera sig. Den legendariske Arne Borg gästade kallbadhuset flera gånger under 1920-talet i några uppvisningslopp, men det var liksom ingen match. Simkungen, som i sin totala karriär skulle komma att notera världsrekord 30 gånger, behövde inte förta sig för att vinna loppen. Han kunde också ses dominera i uppvisningsmatcher i vattenpolo till publikens stora ovationer.

SOMMARTID blev ”Kallis” det stora nöjet för Örebros skollediga barn och många var det som lärde sig simma här. När Örebro Simsällskap firade 50-årsjubileum 1914 kunde man enbart detta år räkna in 250 barn som förfärdigats i simkonsten och även under minnesåret stod klubben som värd för de svenska mästerskapen.

Mycket av bad och simning var koncentrerat till kallbadhuset, men 1918 startades en företeelse på annat håll i staden; nämligen simtävlingarna runt Stora Holmen. Detta årliga evenemang skulle fortgå ända till 1963 och blev en succe´ både publikt och tävlingsmässigt sett, med rekordet 1942 då cirka 8 000 åskådare kantade Svartåns stränder. År 1928 invigdes varmbadhusets bassänger vid Fabriksgatan och på 1930-talet tillkom Gustavsvik, så alternativen blev fler för örebroarna. De större ytorna vid Gustavsvik och Svartåns tilltagande förorening i centrum var orsaker till att man beslutade att riva gamla ”Kallis” vid Nygatan och 1952 gjordes här det sista doppet. 

FÖR BARA NÅGRA ÅR sedan ordnade man med en ny badplats i Väståparken inte långt ifrån gamla kallbadhuset och detta badställe har blivit ett populärt centralt utflyktsmål, speciellt för de som saknar bil.

Men… Svartån är Svartån och inte blå som Medelhavet, även om vykortet kan få oss att tro det, vilket gjort att vattenkvaliten har ifrågasatts av hälsomyndigheterna. Vi får hoppas på tjänligt badvatten till sommaren.