Ur artikelserien "Örebrobilder" i nerikes allehanda 2001-

 


BODDE GUSTAV VASA I KUNGSSTUGAN?     (införd 01-09-17)

 

Vykortet visar Kungsstugan på sin ursprungliga plats på Järntorget, där den låg mitt på detta torg med framsidan mot söder precis som idag. År 1899 flyttades den till Lars Bohms udde och 1965 införlivades den i kulturreservatet Wadköping.

SLOTTET och Nikolaikyrkan är våra äldsta byggnader i Örebro och med anor från 1200-talet är de ett måste att besöka för alla Örebroturister.  Hoppas att turisten i sommar även haft möjlighet att besöka ännu ett gammalt byggnadsverk; Kungsstugan från 1500-talet och Wadköpings äldsta hus. Ornässtugan i Dalarna lär vara från 1400-talet och det är ju två byggnader som starkt påminner om varann, med den karaktäristiska svalgången.

DE STORA gårdarna i det medeltida Örebro bestod av en mängd byggnader. Förutom boningshuset också redskaps- och förrådsbodar, och i riktigt förnäma fall också en ”helgstuga”, det vi i dagligt tal skulle kunna benämna gäststuga. Kungsstugan var just en sådan gäststuga och det var alltså inte där ägaren tillbringade sina nätter. Att just helgstugan bevarades till eftervärlden och inte boningshuset får väl tillskrivas dess brokiga förflutna. Det hade i mången tid omtalats att Sveriges kung tillfälligt bott i den. 

MEN VILKEN kung som främst åsyftas är fortfarande höljt i dunkel. På 1500-talet var Örebro slott under ombyggnad i flera etapper och för att kunna härbärgera kungligheter byggdes en ståndsmässig bostad i nuvarande Slottsparken. Under tiden som den färdigställdes 1581-82 lär Hertig Karl ha varit på Örebrobesök och det bästa som staden då kunde erbjuda i brist på slottsrepresentation var borgmästarens gäststuga (Kungsstugan). Vid sina övernattningar var inte hertigen kung utan blev det först 1604 då som Karl IX, men kanske ändå att byggnaden fick sitt namn från honom.

I DECEMBER 1539 till januari 1540 hölls i Örebro ett historiskt riksmöte som bl.a. skulle bestämma successionsordningen (ärftlig tronföljd). Enligt en muntlig tradition skulle det ha varit i Kungsstugan som mötet hölls, men varför var man då inte i slottet, är en fråga som genast dyker upp. Som tidigare nämnts var slottets kondition inte den bästa under 1500-talet och stark vinterkyla kan ha gjort det väldigt ogästvänligt. Däremot har man i Kungsstugans stora sal påträffat spår efter väggfasta bänkar och det verkar som om den har fungerat som en slags möteslokal.

ARVSFÖRENINGENS möte omfattade totalt 18 personer inklusive Gustav Vasa, prinsarna Erik och Johan, ett antal som gott och väl har kunnat inrymmas i Kungsstugans stora sal. Svaret får vi väl kanske aldrig reda på, men det kanske kan vara intressant att veta vad man i äldre litteratur har för teorier och uppfattning. Ju kortare tid mellan händelsen och källan, desto bättre. Johan Fredric Bagge nämner i sin ”Beskrifning om upstaden Örebro” (1785) ingenting om Gustav Vasa i samband med Kungsstugan eller ”Kongs-huset” som han kallade det, utan hänvisar endast till Karl IX. Ur en reseskildring från 1825 (Schuberts resor i Norden 1817-1820) kan man dock om Kungsstugan läsa följande: ”Man visar ännu det hus, der Gustaf I bodde och Riksdagen hölls 1540, då Sverige förklarades för arfrike till förmån för Gustaf och hans efterkommande.”