Ur artikelserien "Örebrobilder" i Nerikes Allehanda 2001-

   


 

ORDENSHUSET LÅG PÅ TRÄDGÅRDSGATAN (införd 05-12-22)

 

Trädgårdsgatan 28 år 1905...

...och samma hus 1990 strax före rivningen,

och så här ser det ut idag där det gamla ordenshuset låg. (bild: Håkan Risberg)

  

Den senaste tävlingen innebar rekord i antalet olika gissningar på tänkbara gator. Det chansades på bl.a. Järnvägsgatan, Faktorigatan, Nygatan, Strömersgatan, Rudbecksgatan och Drottninggatan, men rätt svar skulle således vara Trädgårdsgatan.

   Denna typ av tvåvåningsbyggnader i klassicistisk stil var på modet under 1880-talet och fanns på flera ställen i Örebro, även om de flesta numera är borta ur stadsbilden

   Trots att bildfrågan var svår så hade den noggranne iakttagaren ändå några ledtrådar i och med att Tekniska skolan skymtar till vänster och dessutom stämpeln längst upp i kortets vänstra hörn.

   Där står nämligen ”Örebro Läns och Vestmanlands distriktsloge af N.G.T.O.” och vykortets avsändare hade förmodligen köpt kortet i ordensbyggnaden. Under pingsten 1905 hade nämnda förening årsmöte här och vykortsavsändaren skriver: ”Kära Anna! Du hälsas så kärt. Vi har nu D möte här, idag är andra dagen så det är snart slut, skall nu resa ut till Adolfsberg till Karl och Adele. Hälsningar många från din Hilma.Väntar bref.”

 

Nerikes Allehanda rapporterade från mötet bl.a. att: ”35 loger ha haft representanter och 34 personer recipierat i distriktsgraden.” Vidare kunde man läsa: ”Till den afgående distriktschefen, som i 10 år innehaft uppdraget, konduktör Jonas Karlsson, öfverlämnades från distriktets medlemmar ett album med fotografier.”

   Vem vet, detta fotoalbum kanske ligger bortglömt på någon gammal vind just i detta nu.

   Om det frireligiösa livet i Örebro hade sina ursprungsdecennier på 1850- och 1860-talen så hade nykterhetsrörelsen detsamma de följande två, 1870- och 1880-talen. Ska man ytterligare generalisera så kan man säga att 1890-talet och första decenniet av 1900-talet var arbetar- och fackföreningsrörelsens, så våra förfäder har således varit ett mycket kämpande släkte. Detta var ju i en tid innan idrottsrörelsen hade etablerats och människornas fritid (avsevärd mindre än idag) gick alltså till stor del till engagerandet i sociala frågor.

Liksom det skedde många förgreningar inom de frikyrkliga församlingarna på 1800-talet, var nykterhetsrörelsen nästan lika invecklad och det kan vara svårt att hålla reda på alla förkortningar med O:n och T:n blandade om varandra. Nykterhetsorganisationen IOGT hade sina rötter från 1850-talets USA och 1879 kom den till Sverige. Redan när rörelsen nått Sverige fanns olika fraktioner och på 1880-talet förgrenades NGTO ur IOGT. Från USA kom även TO (Templarorden) som tidigare ingått i IOGT. År 1922 förenades NGTO och TO till NTO och 1970 blev sagan all då även IOGT kom med i gänget igen. (Pust, det var invecklat!).

   I mars 1880 fick Örebro sin första IOGT-loge då Engelbrekt nr. 3 bildades, men andra nykterhetsföreningar hade funnits sedan 1870-talet.

Flera IOGT-loger stiftades under de första åren på 1880-talet och den gemensamma lokalen var Gamla gatan 9, ett gammalt trähus som ägdes av Örebro Arbetareförening. År 1887 slogs alla IOGT-loger ihop till tre stycken och i september kunde man så inviga sitt nya ordenshus på Trädgårdsgatan 28, som då var rena landsbygden.

   Men när fotot togs hade alltså NGTO tagit över byggnaden. Man hyrde även ut lokalerna till andra föreningar och i början av 1920-talet höll Örebro Schacksällskap till här några år. Måndagen den 28 februari 1921 var det t.o.m. så man kunde ta inträde på 1 krona av allmänheten, för då var nämligen den ryssfödde schackstormästaren Aaron Nimzowitsch här och gav en simultanföreställning.

   Nykterhetsrörelse skulle annars pågå här till 1936 då fastigheten såldes till Sion-församlingen och den egna verksamheten överflyttades till Köpmangatan 3. I början av 1990-talet revs så det gamla ordenshuset till förmån för bostadshus.