Ur artikelserien "Örebrobilder" i Nerikes Allehanda 2001-

   


 

UTSIKT MOT RUDBECKSGATAN (införd 05-02-11)

Idag tornar husen upp sig efter Rudbecksgatan  (bild: Stig Nyström)

 

 När det höga hörnhuset vid Drottninggatan 36 var färdigbyggt 1896 fångade Bernhard Hakelier denna intressanta vy från dess torn, över Rudbecksgatan västerut.

 

När den första tävlingsbilden i Örebrobilder publicerades förra året var svaret Rudbecksgatan – Fabriksgatan och även denna gång ser vi hörnet av dessa gator. Det är alltså den förstnämnda gatan mot väster som man ser i höger bildkant, med Fabriksgatan som tvärgata mitt i bild. 

   Svaret på stadsdelen är Söder, men inte den traditionella trästadsdelen utan, som också vykortets titel anger, den sydvästra delen av staden. Eftersom trästadsdelen utefter Drottninggatan och Kyrkogårdsgatan hade klarat sig från stadsbranden 1854 sökte man andra delar att bebygga när staden behövde utvidgas i slutet av 1800-talet. Det blev därför kvarteren kring Rudbecksgatan, Fabriksgatan, Änggatan och Västra Gatan (nuvarande Östra Bangatan) som så att säga utgjorde den första etappen av etableringen med nya bostadskvarter på Söder, mark som mestadels tidigare hade bestått av åkertäppor tillhörande de gamla 1700-talshusen längs Kyrkogårdsgatan (nuvarande Näbbtorgsgatan).

Det var i huvudsak reveterade tvåvåningsbyggnader, en fastighetstyp som det gamla fotot ger två tydliga prov på, ett direkt till vänster och ett annat mitt i bild. Detta byggnadsbestånd skulle dock komma att helt raseras på 1970-talet och fick således bara en mansålders livslängd. Tidigare på 1950-talet hade ju den genuina trästaden på Söder försvunnit, den som hade anor från 1600- och 1700-talet.

   Fotografen är förresten en gammal bekant i sammanhanget, Bernhard Hakelier, som var så förutseende att han ofta tog fotografier från högt belägna punkter i slutet av 1800- och början av 1900-talet. Vi har tidigare här i Örebrobilder skådat flera av hans vyer, alltså inte bara en porträttfotograf, utan en yrkesman som säkert anade det fantastiska framtida värdet av sina bilder.

 

Troligtvis ser vi på bilden också en rest av 1700-talet i och med den lilla byggnaden som ligger där helt allena omgärdad av höga plank och staket. På Eric Nybergs ”Plan-Charta öfver Örebro Stad” från 1784 ser det ut att kunna vara byggnaden som ligger på tomt nr. 110 Söder. Detta var långt före Rudbecksgatans tillkomst och för att vägledes kunna nå denna lilla stuga var man tvungen att via Västra Jordgatan (senare Tomtgränd och Fabriksgatan) svänga in på en liten vägstump.

   Strax intill, på tomt nr. 115, låg ytterligare en byggnad, men som tillhörde gathuset Drottninggatan 36. Det var här som bröderna Rudbeckius föräldrahem låg, vilka fått ge namn åt gatan.

Fastigheten, som stack ut en bra bit i dagens Rudbecksgatan, revs 1895 och det var därefter man kunde dra fram denna gata som efter den tidens mått måste ha liknat en större boulevard och man ser också de nyplanterade träden mellan gång- och vägbanan.

   Då kunde nog stadsplanerarna inte tänka sig att gatan en gång i framtiden istället skulle bli för trång. Men vid denna tid var det ingen genomfartsled, inte ens för häst och vagn eller gångare, eftersom det vid järnvägsspåret fanns ett staket som markerade änden på gatan. När så den första Hagabron över Svartån byggdes 1901 tog man förstås bort staketet och byggde en järnvägsövergång, men tunneln skulle inte stå klar förrän 1958.

Tomten som den tidigare nämnda lilla stugan låg på ägdes av bryggeribolaget Norlings som hade startats i mitten av 1800-talet vid hörnet Tomtgränd och Kyrkogårdsgatan. Men ytan förblev en grönskande oas och skulle inte bli bebyggd förrän på 1950-talet, då dagens bostäder längs Rudbecksgatan inflyttades. Dessutom har tomten ju helt nyligen berikats med Conventum.

   Hörnet Fabriksgatan och Rudbecksgatan var fortfarande obebyggt när kortet togs, men året efter skulle här tillkomma bostäder med affärslokaler i bottenvåningen. Många minns säkert senare cykelaffären Uno Forsberg, som när byggnaden revs fick ny adress mitt emot.

I höger bildkant kan vi dessutom se lite folkliv och det är eleverna på den numera rivna Rudbeckiusskolan från 1875 som förmodligen har rast och är ute och kastar snöboll.

Nästa gång kanske vi kan granska den vackra byggnaden där fotot en gång togs ifrån.