Ur artikelserien "Örebrobilder" i Nerikes Allehanda 2001-

 


VÄSTRA GATANS SVUNNA KVARTER (Införd 02-01-17)

På 50-talet försvann en stor del av det gamla Örebro, nästan hela stadsdelen Söder. Men inte bara de gamla trähusen skulle gå i graven för på 1960- och 70-talen revs också kvarteren kring Fabriksgatan och Västra gatan, som visas på bilden.

Det var en spännande och färggrann arkitektur, med mycket tinnar och torn, och håll med om att dagens Östra bangatan ser bra mycket tråkigare ut. Men i och med bilismens ökning blev den Västra centrumleden behövlig på 70-talet och som så många gånger förr kom staden att förfulas på grund av denna tydligen livsviktiga kommunikation.

Till vänster i bild, i kvarteret Längan, syns den gamla tegelbyggnaden i hörnet av Västra gatan och Rudbecksgatan, en fastighet som aldrig kom att få sådana moderna faciliteter som WC, innan den revs i början av 70-talet. I detta kvarter planeras numera för ett höghus på 22 våningar och ett planprogram finns utarbetat som är ute på remiss fram till den 1 mars.

Huset som syns i andra hörnet av nämnda gator, där Telias byggnad numera finns, byggdes 1898, men fick 1952 ett nytt utseende. En fastighet som inrymde såväl en möbelaffär som en hotellrörelse. Just hotell var en verksamhet som lämpades sig väl här mitt emot Södra station och i hörnhuset Västra gatan – Änggatan låg förr Lilla Hotellet.

På andra sidan Änggatan syns en stor skylt på taket och där går att läsa: ”Henrikssons Tekniska Fabrik”. Det var en ganska stor industri vid seklets början med en personal på närmare 60 personer och tillverkningen bestod av tvål, tandkräm, hårvatten, parfym, tvålflingor och såpa. På 1910-talet flyttades verksamheten till Örnsro och senare hyresgäster blev Södra Hotellet. När Västra centrumleden drogs fram inskränktes stora delar av Eugenparken på bilden. På många vykort även kallad Södra Järnvägsparken.

Under vykortets titel syns ett firmamärke; ”Bardach foto”. När vykortsboomen bröt ut i början av 1900-talet nyetablerades flera förlag och tryckerier. En av dem som specialiserade sig på kolorerade vykort var Rudolf M. Bardach från Malmö med en produktion över hela Sverige. Tack vare sådana som Bardach kan vi idag få en klarare uppfattning om hur färggrannt Örebro kunde vara för 100 år sedan.