Om oss

Styrelsen

    Här hittar du kontaktuppgifter till     Föreningen Nordsvenska Hästen     Sörmlands styrelse.

Arbetsgrupper

    Här finns kontaktuppgifter till
    arbetsgrupperna för plöjning,
    skogskörning, bruksridning
    och brukskörning

Tidningen draget

    Kontaktuppgifter till föreningens     tidning Draget

Hemsidan

    RedaktörnValid XHTML 1.0 Transitional

Anna LindellRosendal
610 50 Jönåker

Tel: 0155-70193

Epost: info@annaskeramik.se
Hemsida: www.annaskeramik.se

Efter 11 år som kassör vill jag tacka för förtroendet att vara Föreningen Nordsvenska hästen i Sörmlands ordförande sedan 2011.

Min första häst nordsvenska Pärla 20474 kom till familjen 1966 som ettåring. Hon blev min bästa kompis och fritidssysselsättning under en stor del min barndom och tonårstid. En klok häst med stor integritet som bara lät mig göra det jag klarade av. (Mina föräldrar höll nog ett vakande öga genom köksfönstret med utsikt över stall och paddock)
Jag lyckades i alla fall rida och köra in henne och fick ju se till att lära mig själv under tiden. Jag gick på ridskola vid Halla Prästgård. Under ett ridläger sommaren 1971 kom Erik Andersson och Ulla Eriksson (Ryttarstugan) till Halla och tittade på mig och Pärla. Det skulle bli Hästdag på Elmia i Jönköping året därpå och för första gången skulle Nordsvenska hästar visas ridna. Vi var fyra tjejer från Nyköpingstrakten som red karilj på våra Nordsvenska ston året därpå. Det blev ifrågasatt om det skulle gå att rida våra hästar, men det blev succe.
1980 stambokfördes Pärla och 1982 fick hon sitt enda stoföl Esmeralda 21556.

Pärla på Julita 1980Första gången jag hörde ordet eldsjäl var när mina föräldrar någon gång i början på sjuttiotalet pratade om Erik Andersson i Löpsjötorp. Han körde fortfarande i lantbruket och skogen med sina nordsvenska hästar och var hingsthållare.
Då hade mekaniseringen slagit igenom totalt och de hästar som användes ansågs som ytterst omoderna. Erik hade haft Pärlas pappa Ingeman 1534 så det var naturligt att åka till Löpsjötorp när det var dags för betäckning.

Erik bytte hingst ungefär vart tredje år till en som passade föregående hingsts avkommor. Pärlas första föl var efter Tall 1645 och hennes enda stoföl Esmeralda 21556 var e. Rex1706. Esmeraldas dotter Julia 22587 efter Juvenal 1799(nu 22 år) sålde jag som 5åring. Turligt nog fick jag tillbaka henne och hon har fått 5 fina föl (2 diplomston) och är nu A premierad och mormors mor. Ett exempel på vad medveten avel kan resultera i. Mina stons stam är också pålyst av riksföreningen som värdefull för aveln. Tack Erik för det

Jag bor fortfarande kvar i barndomshemmet och försörjer mig som krukmakare. Det finns många likheter mellan hantverk- hemslöjd och uppfödning av nordsvenska brukshästar. Det är svårt att få betalt för varans verkliga värde. Vi blir så lätt hemmablinda och har svårt att värdera sådant som alltid funnits och som man kanske skulle kunna göra själv.

Nu när det börjar bli trendigt med närproducerat får vi hoppas att folk även förstår att vi har en fantastiskt användbar brukshäst av världsklass i vårt eget land. Jag ser mina hästar som en kulturhistorisk skatt.
Det var hästarna som tillsammans med våra förfäder byggde landet. I vår förening vill jag att vi ska hjälpas åt att ta vara på det arvet, både det genetiska och det kulturella, i aveln och i den kunskap om hästhantering och användningen av våra hästar i de sysslor som en gång i tiden var naturliga .

Under 2011 har det varit en mängd aktiviteter i olika delar av länet. Ett stort tack till alla som gjort dessa evenemang möjliga och representerat Föreningen och våra hästar.
Alla insatser behövs, stora som små. Det viktigaste när det gäller ideellt arbete är att det är roligt och berikande, att vi kan hjälpas åt, göra så gott vi kan och ha trevligt, tillsammans med varandra och våra hästar.

Rosendal 13/10 2011

Anna Lindell ordförande