Robert Hammarstedt, en kort presentation

 

Uppdaterad 2007-02-25

 

 

Född :

I Härnösand 1948.

Yrke :

Byggnadsingenjör SBR, Sundsvalls Tekniska Gymnasium 1967

Gift :

1974 med Barbro f. Natanaelsson, f. 1945 i Krokom (Z).

Barn 1

Andreas f. 1972, datatekniker, gift med Antonella och bosatt i New York. Nyblivna föräldrar.

Barn 2

Therése f. 1979, PC-tekniker, gift med Fredrik Nylén och bosatt i Sveg

Har jobbat :

VBB i Sundsvall, Stockholm, Riyadh Saudi-Arabien (3 år), Daar-es-Salaam Tanzania (2år), mellanspel på Stockholmstraktens Vattenverksförbund 1972-1975, därefter tillbaks till VBB i Sundsvall.

Jobbar :

SWECO VBB i Sundsvall som projektledare och markprojektör (ledningar, vägar) och jag har fotomontage som lite extra syssla.

 

Road av (hobbies):

Släktforskning :

Med datorstöd Disgen 8 (8.1b)
Se vidare angående min forskning.

Datorn och dess användning :

Tänk vad mycket roligt man kan ha med datorer !

Skytte:

Sportskytte med gevär 10, 50 och 300 m och nationellt skytte 300 m tillhör historien, men CG-80:n händer att jag dammar av för att känna krutröken igen.

Jakt:

Jag har tagit jägarexamen (både smått och stort), men jagar bara anor. Se släktforskning.
Storviltjakt i Afrika var en härlig upplevelse med kameran som enda "vapen".

Foto:

Försöker gärna ta sköna bilder men undviker semesterkort på badstranden. Jag har haft mina Afrikabilder utställda på bl a Kulturmagasinet i Sundsvall som medlem i Sundsvalls Fotoklubb.
Gör reproduktioner av gamla bilder till släktforskarmaterialet. Nuförtiden blir det i form av scanning eller digitalfoto av gamla bilder.
Gillar att göra fotomontage av nya planerade byggnadsobjekt i fotografier av dagens verklighet för att söka morgondagens.

Fiske:

Spöfiske i havet utanför Norge är både givande och roligt. Annars är Björköfjärden i Njurunda ett härligt tillhåll på vårisen när solen gassar och abborrarna nappar. Björköfjärden tillhör ju de bästa isfiskevattnen i Sverige.
Det händer att strömmingsfisket blir väl givande med nät. Strömmingsfiske med spö är roligt när strömmingen går till.

Föreningar:

DIS, DIS Mitt, Midälva Genealogiska Förening MGF, Södra Västerbottens Släktforskare, Njurunda Skytteförening, Njurunda Ungdoms(?!)skytteförening.

 

Släktforskning

 

Eftersom jag är road av släktforskning och datorer upptäckte jag snart den perfekta kombinationen av dator och släktforskning. Släkten blir välstrukturerad i ett släktforskarprogram, även om släktbanden kan vara nog så knepiga.

Vad jag menar med knepiga ? Låt mig förklara :
Min mors fosterfar var min fars morbror. Mina föräldrar är på så sätt "fosterkusiner". Min "fostermorfar" är alltså bror till min farmor. Att sedan min biologiska mormors moster är samma person som min "foster"mormor gör det hela ännu rörigare och roligare.
Min fars bror gifte sig med min mors fostersyster. Deras barn är alltså tremänningar med varandra (tvillingar dessutom) och de är då mina kusiner.
Min fars syster gifte sig med min farfars systers barn. Samma sak här, deras barn är tremänningar med varandra men de är inte tvillingar. Dessa är också mina kusiner, eller kanske hellre "dubbelkusiner" eftersom släktskapet finns både genom deras fader och moder.
Ytterligare en syster till min far gifte sig med en svåger till min mors fosterfar (eller min farmors bror).

Hängde ni med ? Jag hade lite svårt i början. Det blev lättare för mig att förstå släktrelationerna efter dataregistrering. Det var så det började.

Min namne farbroder, Robert Hammarstedt f. 1916, var kamrer på Allmänna Ingenjörsbyrån (AIB) i Stockholm, och hade börjat med lite släktforskning redan på 1940-talet, så jag fick en bra start med min forskning.

Tack "Gabben" !

 

 

Jag forskar på följande släkter och områden och är intresserad av kontakt med andra forskare :

 

Hammarstedt

Från Robertsfors, Bygdeå (AC) med stamfader Johan/Jan Ersson född i byn Valde i Skäfthammar (C) år 1717. Han flyttade till Robertsfors (AC) 1759 med sin familj.
Släkten Hammarstedt förknippas starkt med järnhantering fram till mitten/slutet av 1800-talet. Många Hammarstedt-are blev smeder av olika slag eller arbetade i yrken förknippade till järnhanteringen på Robertsfors Bruk.
Många Hammarstedt (med en stor avgrening som bytte namn till Lindfors) flyttade under 1800-talet till industriorter som Kalix Bruk (BD), Hörnefors (AC), Umeå (AC), Härnösand (Y), Sundsvall (Y), Alnö (Y), Skön (Y), Harmånger (X), Strömbacka bruk (X), Galtströms bruk (Y) m.fl. platser.
Jag forskar även på nutida Hammarstedt-are, så du som läser detta, tipsa mig om personer som kan tillhöra denna släkt.

 

von Ahn

Min farfars farmor Cajsa Magdalena von Ahn föddes år 1806 i Ratuvik, Bygdeå (AC). Stamfadern till denna släkt är Hans Anders von Ahnen född omkring 1700, men var ?? Han gifter sig 1724 i Norra Vi (E) med Brita Widinghoff. Hjälp mottages med tacksamhet. Tipsa mig gärna om personer som kan tillhöra denna släkt. Det kan vara så att von Ahnen är en släktgren som härstammar från en dansk desertör som kom till Sverige under något av krigen på 1600-talet.

Nylander

Anders Andersson-Nylander f. 1797 (i Umeå-trakten ?), intressant i domboken om honom.

Samuelsson

Jon Gustaf född 1814 (i Umeåtrakten ?)

Åberg

Viksjö och Graninge (Y), smedssläkt

Ramstedt

Ramvik, Högsjö (Y)

Aspling

Gustaf, född ca 1772, dör i Björneborg, Finland 1805-07-23. Är det någon som vet något om honom ? Barnhusbarn från Stockholm, eller är han från Finland ??

Gran-Granström

Lars Granström, född ca 1720 i Kungsholm/Ulrika Eleonora, gm Anna Eriksdotter f 1723 i Kungsholm/Ulrika Eleonora. Någon som har upplysningar?

Topplänta

från Säbrå (Y)

Wallenius

från Gudmundrå (Y)

Harvardsson

Erik, stugukarl från Stugun (Z)

Min mormors anor kommer från Nora (Y)

med ett relativt stort antal bönder, torpare (bl.a. Rönnberg) och några präster (Ericus Ragvaldi m.fl.).

 

 

Jag är mycket tacksam för kommentarer och synpunkter på anorna, eftersom jag vill hålla en hög kvalitet och är villig att diskutera eventuella avvikelser ! Tillägg mottages naturligtvis också med tacksamhet.

Du når mig via r_hammarstedt@hotmail.com