Magnetfälts-loopantenn för 6-19,7 MHz
Klubben har efter SM5FTN ärvt en sådan antenn som jag har tagit hem för undersökning och provning. Det är en stående oktagon av 22 mm kopparrör med diameter 1,6 m och omkrets 5,3 m monterad på 50 mm plaströr med 2 m höjd. Den avstäms med en Jennings vakuumvridkondensator på 4-250 pF 5 kV 36 A som är monterad i toppen av loopen och drivs via keramisk axelkoppling och plaststång av en motor med snäckväxel i botten. Denna har ändlägesbrytare, motoraxeln går 10 varv trots att kondensatorn är gjord för 16 varv, och matas med 2-3 V 3 A DC med polaritetsomkoppling. Hela svepet går på 5-6 sekunder så det gäller att ha fingertoppskänsla på avstämningsknappen för antennen är smalbandig. Bäst är att låta en transistor leverera strömmen så att tryckknappen kan vara liten och snabb. En kopplingsloop av RG-214 har diametern 32 cm vilket är optimalt då förhållandet mellan diametrarna ska vara 5:1. Manöverenhet saknas, en sådan har jag byggt med strömförsörjning från labbaggregat som med spänningsfallet i matarkabeln ställs in på 4 V. Lägesindikering saknas, för att veta vilken frekvens jag hade ställt in sände jag en bärvåg med låg effekt (4 W) och såg var SVF blev lågt men detta förutsätter att sändaren går på alla frekvenser. Alternativet är att lyssna efter brusökning i mottagaren eller att använda mottagaren i kombination med en "noise bridge".
Frekvensspannet är beräknat efter tumregeln att omkretsen ska vara åtminstone en åttondels våglängd och man får räkna med ett frekvensomfång på 3:1. Effekttåligheten har provats med 100 W på 7-18,1 MHz. På låg höjd över marken har loopen skarpa minima på bredsidorna, alltså tvärtom jämfört med en ferritstavantenn som har minima i längdriktningen, och kan därför eliminera en lokal störning om den riktas noggrant. Optimal höjd över marken för sådan riktverkan är två gånger diametern, alltså 3,2 m. Högre höjd ger högre signalstyrka och ökad rundstrålning, men okänsligheten för störande elektriska fält behålls. Min höjd var endast 1,6 m, jag fann inte någon lokal störkälla att dämpa och riktverkan på jonosfärsignaler varierade stort och oförutsägbart. En rotor känns därför inte nödvändig.
Ett 1 m långt 50 mm plaströr medföljde antennen men visade sig vara alltför vekt, eftersom magnetisk metall inte ska vara i närheten av antennen ska det vara 50 mm aluminiumrör eller rund trästolpe. I brist på sådant satte jag ett 37 mm al-rör som förstärkning i plaströret. Jag provade att använda en julgransfot som fästs vid marken med fyra kraftiga pinnar och ha en antennrotor i den. Med fyra staglinor fästa i en ring runt plaströret nedanför motorlådan fick jag tillräcklig stadga för att antennen skulle stå upprätt under testperioden. Utprovning inför försäljning är en angelägenhet för klubben, inte ett enmansintresse, och jag fick hjälp av Per SM5OTH med monteringen och transporten.
Den lägsta resonansfrekvensen är 5250 kHz och den högsta 19700 kHz, ståendevågförhållandet på 7 MHz är 2:1 men på 10, 14 och 18 MHz är anpassningen god. Jag fann det lämpligt att sätta ett mantelströmsfilter i koaxialledningen eftersom det fanns tecken på HF på skärmen på 7 MHz. När den högfrekventa ändlägesbrytaren aktiveras återstår två varv på vridkondensatorn men det räcker ändå inte för att nå 21 MHz-bandet, antennen är för stor för det såvida inte ökad höjd över marken gör någon skillnad. Den lågfrekventa (övre) mikrobrytaren har tydligen något fel vid ändläget så att motorn slutar att fungera där, man gör klokt i att hålla sig ovanför 6 MHz. Bandbredden vid SVF 2:1 är 60 kHz på 18,1 MHz, 50 kHz på 14,1 MHz, 20 kHz på 10,1 MHz och 13 kHz på 7,1 MHz där jag använde en impedansanpassare. Mellan gränserna för SVF 3:1 blir bandbredden 50 % högre.
Jag jämförde mottagning med mina stora och höga antenner som givetvis gav högre styrka men ibland var skillnaden förvånansvärt liten. Den som överväger att skaffa en dylik loopantenn till en radhusplätt har snarare valet multibandvertikal eller en kort och lågt hängande mittmatad tråd med 450 ohm fönsterkabel. Jag satte därför upp 2x8 m på 5,5 m höjd och jämförelserna visade likvärdiga signalstyrkor över frekvensområdet.
I QTC februari 2014 finns en artikel av SM0JZT som är läsvärd, det var kanske den som inspirerade till bygget. Sök på webben med Magnetloopantenn och SM0JZT.