karta2

Europaväg 45

Projektets råmaterial samlats in under en sex dagar lång bilresa norrut längs inlandsvägen (E45) som bas. Resan går från Östersund till Gällivare och passerar därmed tre län och tio kommuner, varav två Jämtländska. Tre materialinsamlingsmetoder har använts: filmning, fotografering och intervju.


black-sedan-car-clip-art_412124

Mitt i bilens innertak har en GoPro filmkamera monterats, framåt eller bakåtvänd, som genom fram- och bakrutorna kontinuerligt filmar bilens färd.

Under vägen har vi att på givna platser gjort hembesök hos familjer eller personer som är bosatta just där. Tidsplanen tillåter cirka tio stopp, jämt fördelade, vilket innebär ett stopp ungefär var sjätte mil.

Platserna vi besökt är Gäddede; Spännviken, Borgafjäll, Vilhelmina, Arvidsjaur, Rauokto, Gällivare och Malmberget.

Som ett resultat av analys och bearbetning utgörs slutprodukten av en vandringsutställning längs samma väg som insamlingen genomförts. Utställningen består huvudsakligen av tavlor, texter och film. Till det kan eventuellt komma ljudillustrationer och foton beroende på vad som kommer fram i analysen av råmaterialet.

På utställning projiceras filmen som bakgrundsmotiv på väggar/golv/tak och därmed utgör en stämningsskapande miljö. Målningar, texter och eventuellt foton hängs på väggarna tematiskt och/eller kronologiskt och/eller geografiskt. Även ljudillustrationer kan komma att bli aktuellt.