HOME BAND DISCOGRAPHY MEDIA MERCHANDISE
Logo

INTERVIEWS

Interview by Robex Lundgren musikblogg (April 2014)


Vad heter erat band?/Vad står "Phidion" För?/Vad fick er att döpa er till just "Phidion"?
C: Vi heter Phidion. Vi repade rätt länge i början utan att ha något namn och sen lades det fram lite förslag, men inget var direkt bra. Så jag lattjade lite med ord och lyfte bandnamnet från en Septicflesh skiva som heter Ophidian Wheel. Ordet Ophidia är grekiskt för orm och det slutade med Phidion.
O: Phidion är "roten till allt ont". Ormen startade ju allt i Edens Lustgård, eller hur?

Vem startade bandet?/Hur bildades ni?
C: Bandet startades i slutet av 2003 av mig, Mathias och Martin när vi la ner vårat förra band Ruins of Time. Fredrik som är en vän till oss kom in på bas och vi hittade Alex på trummor. Den sättning höll fram till 2007 då Mathias hoppade av. Efter det har vi bytt medlemmar och i dagsläget är det bara jag kvar från originalsättningen.

Berätta en kort presentation av vilka ni är?
O: Fem grabbar som gillar att lira brutal musik.

Vart kommer ni ifrån?
C: Vi kommer alla från olika delar av Stockholm, fast f.d. medlemmar härstammar från lite olika delar, t.ex. Nyköping och Växjö och Martin är född och uppvuxen i Tyskland.

Hur träffades ni?
C: Jag och Mathias träffades när jag drog igång mitt första band Ruins of Time och Martin kom in där i oktober 2001. Fredrik lärde jag känna via en gemensam vän och de flesta andra som har varit med i bandet har varit via annons.

Vad heter ni?/Vem spelar vad?/Hur gamla är ni?
Christos, gitarr, 37
Magnus, gitarr, 35
Johan, bas, 40
Oliver, sång, 25
Abbe, trummor, 26

Vad var planerna när ni startade bandet?
C: I början var planen att göra något annorlunda mot den mer tekniska typ av metal vi spelade i Ruins of Time och var inne på att lira minimalistisk industri/metal. Av rent naturliga skäl så gled vi över på thrash och slutligen till döds med inslag av thrash.

Förklara för dom som inte hört er, hur låter eran musik?
C: Andra har beskrivit vårat sound som främst gammal amerikansk döds med inslag av amerikansk thrash. Det stämmer rätt bra.
O: Lite grekiskt här och var också. Septicfiesh och Rotting Christ.

Vart var erat första gig?/Vart var erat senaste gig?
C: Phidion gjorde sin första spelning den 27:e mars, 2009 på Brother Tuck i Stockholm. Vårat senaste var i december 2013 på Copperfields i Stockholm tillsammans med våra kompisar i Smothered (som för övrigt släppt en av förra årets bästa skivor) och Feral.

Vem skriver låtarna?/vem gör musiken?
C: Det är främst jag som gör majoriteten av materialet men Magnus skriver en del. Alla texter skrivs dock av Oliver.

Vem har bäst humor?
C: Det är utan tvekan Oliver och jag. Jag presenterade idéen om intron till gig. I synnerhet när vi hade hela låten Sodomy från filmen Meet the Feebles i Eskilstuna och Rederiet-temat på Copperfields med ledmotivet från tv-serien. Sen har Oliver bidragit med Karlsson på taket och Mr. Fish och en hel del andra skruvade idéer.

Bra och dåliga sidor med bandet?
O: Det bra med Phidion är att vl lirar snabbt. Snabbt är bra! Mer grimd! Det dåliga kan nog vara att vi har haft en del strul med bandmedlemmar.
C: Svarar som Oliver. Vi är rätt så mycket snabbare än många andra band och våran förra trummis Jacob tyckte att ös beskrev oss ganska så bra. Ös är bra,snabbt är bra. Vi har en långsam låt, det får räcka. Den har vi för att folk inte ska trilla ihop och dö mitt i en spelning av konstant röjande och cirkulära nackrörelser. Det dåliga är väl att folk får för sig att sluta titt som tätt. De får barn, flyttar utomlands, personliga problem osv. Det är inga bråk eller så att vi inte kommer överens, utan mest praktiska saker som inte klaffar.

Vilka är de viktigaste teman eller ämnen för de flesta av era låtar? Vad handlar era låtar om?
C:Förut var det en del historia, krig och sci-fi eftersom det var det som Martin (sång) gillade att skriva om. Oliver är mer inne på det paranormala och obskyra, så det blir helt enkelt väldigt mycket sånt utan att för den delen följa något tema.
O: Jag är väldigt intresserad av märkliga och obehagliga saker och det passar ofta bra att skriva death metal-texter om.

Kör ni egna låtar eller covers?
C: Vi har endast kört en enda cover och det på två spelningar. Milk av Stormtroopers of Death. Jag rekommenderar den plattan starkt till alla som inte redan har hört den.

Har ni släppt någon skiva eller singel? Vad heter de i så fall och vilka år släpptes de?
C: Vi har hittills tre släpp. Demo 2007 (demo 2007), Alive at Brother Tuck (live-demo, 2012) och en EP som heter Flesh of the Forsaken.

Vad säljer ni för merchandiseprylar?
C: Vi har haft en limiterad t-shirt till salu på vårat tioårsjubileumsgig på Rocks, som vi tryckte upp i 18 exemplar varav 12 såldes på plats. De andra har vi i bandet behållt. Sen är det ovan nämnda skivor.
O: Det lär nog bli mer sånt när vi har en ny skiva på gång. Har ni gjort någon musikvideo? C: Vi har inte gjort någon officiell musikvideo men det finns en del klipp från våra spelningar och hela konserter från både Tyresö och Copperfields.

Hur gammal var du när du började med musik?
C: Jag var 16 år gammal när jag började spela gitarr och startade upp Ruins of Time när jag var 21 år gammal.

När bestämde ni er för att satsa på musiken
C: Det har främst varit en hobby, men min ambition var att alltid ta oss ur replokalen och spela inför folk. Sen är det alltid kul att spela in och sprida musiken på det sättet.

Hur har din musik utvecklats sedan du började spela musik tillsammans?
C: Jag skriver det som jag tycker låter bra. Dödsmetall har med vissa reservationer nått sin gräns för hur den kan utvecklas och det passar mig alldeles utmärkt. Jag vet vad jag gillar och vill göra.

Vad har ni för drömmar med bandet?
C: Rent realistiskt sett så är det väl att få ett hyfsat bra kontrakt på något bolag som har en bra marknadsföring. Sen så klart att få lite större spelningar.

Vad har varit din största utmaning som ett band?
C: Att jag lyckades hålla ihop Ruins of Time det sista året. Stämningen mellan mig och trummisen var inte den bästa och vi pratade inte med varandra på några år efter att vi la ner bandet. Idag är det inga problem och vi är vänner.

Beskriv din show, visuellt och musikaliskt?
C: Vi anser att varje framträdande bör bjuda på något nytt. Om man kollar på våra videoklipp så kan man se skillnaderna i varje framträdande. Det tycker vi är minst lika viktigt som att gå upp och bränna av ett starkt set låtar. I början så körde vi en variant av Anthropophagus där vi bytte ut refrängen och sjöng Karlsson på Taket. Det blev en publikfavorit där de sjöng med på senare gig. Jättekul ett tag, men efter ett tag så kände vi att det var uttjatat och la ner den biten. Vi vill helt enkelt förnya oss och inte köra på rutin.

Hur tycker du det är att bo i Sverige idag?
C: Jag har inte så mycket att jämföra med, men Stockholm är en skön stad, speciellt på sommaren. Men det kunde varit varmare och det kunde ha funnits fler som gillar brutaldöds.

Hur är det så här års att komma ut på gig?
C: Jag föredrar när det är varmt när vi spelar, eftersom både jag och Magnus är mer fokuserade då av någon anledning. En spelning ska vara svettig och påfrestande rent temperatursmässigt för att jag ska prestera bättre.

Hur taggar ni inför en spelning?
C: Vi har inga ritualer eller rutiner, men vi försöker att ta det lugnt och vi repar aldrig dagen innan en spelning.

Vilka är era 2 stora favoritlåtar ni gjort?
C: Mina favoriter är Slaves to Eternal Insomnia och Beneath the Waves. Publikfavoriter är nog Warzone och Anthropophagus.
O: Mina favoriter just nu är Lost Transmission och Assailant of the Weak

Vad har ni medverkat i tidigare?
C: Phidion har medverkat på en samlingskassett som heter Tridroid Records - Priming Metal Vol.2 som släpptes gratis år 2013.

Har ni haft något tidigare band?
C: Jag har haft Ruins of Time, Sauron (Swe), Total Deäth, Melting Flesh och även spelat gitarr i Hostile Reaction och Plague Divine. Johan har är gitarrist i Mort, och har tidigare varit med i Torture Eternal, Traumatage och Godphobia. Oliver har varit sångare i Conductor och Tromacide. Abbe har ett vilande band som heter Nauseant och spelar även trummor i Hyenapung. Magnus har haft en drös band som han spelat både bas och gitarr i, t.ex. Sgt. Black och Elmer. Det är bara att kolla upp våra profiler på Metal Archives.

Vad jobbar ni med förutom bandet och musiken?
O: Tandtrådsförsäljare från Montana.
C: Moderator på Metal Archives sedan augusti 2011. Fast jag får inte betalt för det.

Vad skulle ni göra om musiken inte fanns?
C: Käka pannkakor och dricka folkbärs med Curry

Hur viktiga är era fans?
C: Den skara som utgör kärnan av våra fans kommer alltid i första hand. Det är de som i princip alltid dyker upp på varenda av våra spelningar. Sen är ju nya fans alltid kul, så vi försöker att sprida bandet så gott det går.

Vad är det roligaste ett fan gjort för er?
O: Inget konkret. De brukar mest stå och ropa lustiga saker åt oss. Det är snarare vi som gör lustiga saker åt dom.
C: Tobbe från General Surgery kom fram och kramade om mitt ben när jag lirade med Ruins of Time på Snövit år 2002. Det var lite distraherande och skoj.

Vad är bästa bandet ni sett live?
C: För min del är det Beastie Boys på Gröna Lund 2007. Men Nile och Morbid Angel är alltid bra live.
O: Vulture Industries på Wacken 2012.

Hur gamla var ni på er första konsert ni såg?
O: 9 år. Såg Iron Maiden på Hovet 1998
C: Den första jag kan minnas är ett gig med bla Insision, Thyrfing och lite andra band 1998. Då var jag 21. Allt innan det är en dimma.

Hur gamla var ni på ert första gig?
O: Det var nån gång i högstadiet. 14 kanske.
C: Det första jag spelade på var med Plague Divine på Tre Backar i Stockholm i oktober eller november 1999. På samma spelning så uppträdde även ett band som kallade sig för Maggot, vilket senare blev Scurvy där Stockholms coolaste hårdrockare Curry spelade trummor. Bor man i Stockholm och inte vet vem Curry är så är man ingen riktig hårdrockare!

Vad har ni för mål med er musik?
O: Vi ska bli det snabbaste Death Metal-bandet i hela Sverige!
C: Vi är redan det kåtaste Death Metal-bandet i hela Sverige, så att bli det snabbaste står på tur.

Hur gamla var ni när ni stod på en scen för första gången?
O: Som sagt, runt 14 år.
C: Jag var runt 10 år och hade en biroll som läkare i en skolpjäs. Samma år skrev jag och en polare på kollo en sketch tillsammans och uppträdde inför en massa skitglada kompisar och fick säkert köra sketchen tre-fyra gånger i följd.

Förutom era musik stil ni spelar vad gillar ni för musik stillar att lyssna på?
O: Allt möjligt. Nästan allt inom metal, rock, mycket folkmusik och orientalisk musik. Även ambientgrejer kan vara riktigt mysiga. Jag är öppen för det mesta som är musikaliskt.
C: Bortsett från metal, hårdrock och rock, så är det en del gammal hiphop/rap, fusion, smooth jazz, funk och blues.

Vilka saker är ni mest rädd om?
O: Yog-Sothoths portal till The Elder Beings.
C: Mr. Fish. Det är våran replokalsvakt och maskot.

Vad är ni rädda ska hända er i framtiden?
O: Att Bert Karlsson ska råka höra oss och gilla vår musik.
C: Fan, Bert Karlsson i sig är läskig. Grisbävern som går som en man.

Vad är största rädslan när ni går upp på scenen?
C: Att våran trummis ska explodera. Fast inte ens det är ett hinder för Phidion.
O: Nä, då kan vi lira akustiskt istället.

Vad driver ett band som inte är jättekända och lever på det att fortsätta att spela?
C: Kärleken till musiken och alkohol. En hel del alkohol.

Hur ofta repar ni?/Var repar ni?
C: Vi repar 2 gånger i veckan. Var? Warzone så klart!

Vilka är dina favorit och minst favoritarenor ni uppträtt på?
C: Nalen i Stockholm var rätt kul, där lirar jag gärna igen. Brother Tuck var det så lite folk på så det var inte speciellt kul. Copperfields är bra som fan, speciellt på sommaren när folk inte gör illa sina händer.
O: Copperfields är ett bra ställe också. Vi har blivit deras husband.

Har ni behövt ställa in någon konsert?
C: Inte än. Jag går upp på scen med feber och smärta om så behövs.
O: Ställa in spelningar är vårt sista alternativ. Vi försöker komma på nödlösningar istället.

Bästa/sämsta genomförda spelning?
C: Bästa spelningen var på Copperfields i juni 2013 och den sämsta var, rent prestationsmässigt för min del, på Rocks. Det var kallt eftersom AC'n var på max, vi stressade som idioter under dagen och hann aldrig varva ner innan själva spelningen. Publiken tyckte nog det var bra i alla fall.
O: Copperfields i juni var helt klart bäst. Dock skulle jag nog säga att vårt senaste gig på Copperfields 13e december var vårt sämsta. Mycket gick fel den kvällen. Rocks-giget var episkt!

Hur mycket folk brukar komma på era gig?
C: Det brukar dyka upp rätt bra med folk, men vi spelar ju aldrig ensamma så jag kan inte med säkerhet säga hur många vi drar. Men det brukar väl dyka upp mellan 50 och 100 pers.

Vart har ni planer på att spela resten av året?/Berätta om dina kommande spelningar och varför vi bör vara där?
C: Vi har en spelning den 29:e mars som kommer att bli väldigt annorlunda det vi gjort tidigare. Sen har vi inget mer inplanerat men det borde bli ett gig till på Medusa i Stockholm innan sommaren. Sen får vi se.

Vad tycker ni om att de går att ladda ner musik från internet i stället för att de köper skivor?
C: Både bra och dåligt. Jag föredrar dock fysiska format. Men det digitala formatet är bra att sprida sin musik på och det är rätt bekvämt att ta de med sig i luren.
O: Jag är skivsamlare och tycker att mp3 och Spotify och sånt där är de tråkigaste formaten som existerar. De känns så himla själlöst. Visst, det är väldigt praktiskt att promota nya band med och så men jag skulle aldrig betala för en mp3-fil om samma låt finns på fysisk skiva.

Vad är din syn på skivindustrin idag?
C: Jag har ingen direkt åsikt på skivindustrin, men att lyssna på en vinyl eller kassett där man måste vända på sidan för att lyssna på hela skivan är ju mer engagerande än t.ex. en cd eller en digital variant där man kan slå på vad som helst och sen gå därifrån. Jag föredrar något som har en booklet så att man kan läsa texter och se vad omslaget i sig förmedlar rent visuellt.
O: Vinylförsäljningen har ökat på sistone och det är ju bra. Så länge man slipper de tråkiga mp3orna.

Hur skulle du beskriva ditt sound i en mening?
C: Grimd! Mera grimd!

Vilka är era favorit undermåliga instrument?
O: Det behövs mer blåsinstrument i metal!
C: Det behövs mer blåsinstrument och mer stråkar, utan att man gör den skiten Metallica gjorde med det.

Vad är första steget till en ny låt?
C: Jag eller Magnus presenterar lite riff för de andra och ser vad man kan göra av det. Ibland funkar det, ibland funkar det inte, men oftast funkar det för annars hade vi inte haft några låtar alls.

Vilken bild tror du att din musik förmedlar?
O: Undergången kommer rusande mot dig i ett vansinnestempo och du har ingen chans att fly! Lite så...

Vad har ni för internetsidor?
phidion.st
facebook.com/phidion
phidion.bandcamp.com
soundcloud.com/phidion

Vilka råd skulle du ge till andra band?
O: Var kreativa! Var inte rädda för att använda er fantasi!
C: Spela snabbare!

Nåt att tillägga?
O: Dyrka döden!
C: Kolla gärna upp Phidion, men glöm för bövelen inte våra kära vänner Smothered och Desolator för mer pungkrossardöds!