emma hos farbror Dracula

Flitens lampa lyser i det lilla fönstret. Men att få med Hr Dracula på bild, kan visa sig ogörligt.

Denna epistel skall mera belysa mina ansträngningar med just belysning.

Jag hittade denna Kibri byggsats (Made in West Germany!) i början av 80-talet i München. Jag hade då ingen plats att bygga anläggning, inte ens i N-skalan. Jag satte ihop byggnaderna för att få en känsla av hur det kunde komma att se ut. Det är en pampig modell. Sedan blev delarna liggande i lådan under lång tid.

Jag behövde några strålkastare på vägen upp mot borgen. Små lysdioder, ca. 2x2,5 mm är perfekt. Man löder fast tunn koppartråd, 0,1 mm, och klämmer på lite krympslang. Sedan behövs nån form av strålkastararmatur, vilket tillverkades av plast och trä.

Med 5V och ett seriemotstånd på ca. 470 Ohm, får man en ganska bra strålkastare

När man sedan kommer till de små lysdioderna, 0,5x1 mm blir det genast lite svårare med lödningarna! När lödspetsen är större än lysdioden får man se sig för. Jag gjorde några små strålkastare som sitter just innanför murarna och lyser upp mot murväggarna.

En av de "stora" strålkastarna syns nere till höger på bilden till vänster.

För att behändigt komma upp till borgen som turist, blev det uppenbart att jag måste införskaffa en "Standseilbahn", som passande nog fanns hos Brawa på den tiden.

Linan består av en flätad koppartråd som även fungerar som elkabel till en stôddig glödlampa i varje vagn. Dessa måste givetvis bytas ut mot något mindre lysdioder. Dragningen av linan har visat sig vara ganska kinkig. Små hjulflänsar skall hålla linan på plats, men det är ett rent h-lv-te, milt sagt.

Spantbygget av kraftig kartong har visat sig vara väldigt stabilt och väger ingenting. Senaste skrivaren kom i en stor kartong, som har funnit sin plats bland bergen, och kostar dessutom ingenting (om man bortser från skrivaren då!)

Denna sida uppdaterad senast 2023-07-17 ungefär kl. 10:57