RhB Ge 6/6 II

är ett stort och maffigt lok, även i denna lilla skala 1:22,5. Det väger drygt 6 kg. Rullar som en dröm och drivs av två kraftiga elmotorer. Idag är det ett nostalgi persontåg som gör en vända.

När man gör en filminspelning i bästa Hollywood-stil, så är man ensam om att sköta alla uppgifter, regisör, kamera A och B, gaffer, stuntman, ljudtekniker, special effects, technical supervisor m.fl. När man har riggat upp kameran och startat "Action!", springer man bort till körkontrollen och finner att det är nåt fel, snabbt tillbaka och stäng av kameran, kontrollera loket, inget fel där? Man upptäcker att man glömt sätta fast en kontakt. Starta kameran igen "Action!" och iväg till körkontrollen, nu rullar tåget iväg. När man strax efteråt tittar på sekvensen, ser man att det var fel inställningar i kameran! Backa tillbaka tåget, meka med kameran, svära åt kameraassistent B, allt klart igen och "Action!". Tåget rullar iväg. Första scenen klar. Dags för en kopp kaffe. Man letar fram nästa scen, kryper omkring i trädgården för att hitta kameravinklar, river undan lite ogräs som råkar vara i vägen, flyttar undan en snigel som just är på väg att passera rälsen, en obevakad järnvägsövergång! Man kör in tåget i kamerans synfält, kontrollerar vinklar och försöker ställa in skärpa och skärpedjup, backar tillbaka tåget ut från kamerascenen och "Action!". Tåget rullar in så fint och svänger fram mot kameran, en supernajs scen! Kontrolltitt. Värdelöst! Total oskärpa när loket kommer närmare kameran. Backa tillbaka tåget, mixtra med skärpa, avstånd och skärpedjupet borde nog vara lite större.

Så håller man på hela eftermiddagen för att få ihop någon minuts film.... men det är förbannat spännande att hålla på, och i viss mån även att beskåda resultatet. Bättre filmunderhållning får man leta efter. Jag har givetvis även en egentillverkad kameravagn(!) så att man kan filma från lokförarens plats.

När man klippt ner häcken, blir det ofta en hel del timmer liggande som behöver transporteras till sågverket.

Denna sida senast uppdaterad 2020-11-02 ungefär kl. 15:03