alta runt på cykel första veckan i oktober på 80-talet

Det visade sig vara mycket krångligt att skaffa en båtbiljett och en stämpel i passet. Från Siracusa på Sicilien går en bilfärja över till Malta. En intressant resa, som jag beskrivit i boken. Bara att hitta passpolisen, som höll till på en tvärgata, en trappa upp, utan skyltar eller vägvisare.

Första dagen på Malta, hittar jag ett litet hotell i Birzebbuga, med utsikt. Jag hoppar givetvis i det azurblåa Medelhavet så snart som möjligt. 22 grader i vattnet i början av oktober och nästan inga turister. Man lägger märke till alla tv-antenner.

Landsbygden är något steril och torr till utseendet. Inga lummiga skogar, bara småvegetation och grå sten. Överallt ser man i fjärran små vita städer med en stor kyrkkupol i mitten. Det azurblåa Medelhavet är också nära till hands och synbart. Jag cyklade på smala dammtorra vägar medurs runt hela ön, badade ofta och stannade vid små hotell.

En typisk landskapsbild från Malta, små fiskesamhällen vid havet. Havet är aldrig långt borta.

Läs mer i boken, om hur jag hamnade på ett lyxhotell mitt i natten första kvällen, och vad portieren sa när jag frågade var jag kunde ställa cykeln.

Långa smala och backiga gator sträcker sig genom hela Valetta både i nord-sydlig och öst-västlig riktining.

När man lämnar Malta med båten, får man en strålande vy över Valetta. Fler bilder från Valetta finns i boken.

Fartyget stävar mot Siracusa norröver, i kvällningen, medan solen sakta sänker sig i Medelhavet, långt därborta i väster.

Hur det är att komma till Siracusa på kvällen och försöka få en sovplats på tåget norrut, kan du läsa om i boken.

Denna sida senast uppdaterad 2021-01-29 ungefär kl. 16:22