Några spännande gamla böcker

(med tonvikt på gamla)

Två blekingeflickor, Lisbeth och Greta Listervik, startade på våren 1938, "på en modern odyssé över jordklotet med apostlahästarna som fortskaffningsmedel". En intressant och spännande bok med många bilder. Promenaden går via Baltikum, Polen, östeuropa, Persien och Indien.

Under dramatiska förhållanden skiljs deras vägar och kriget kommer. Flera år tillbringas i Australien och först 1947 förenas de båda igen här hemma.

Paul Theroux skriver:

"I studied my maps and there appeared to be a continous track from my house in Medford* to the great plateau of Patagonia in southern Argentina".

Gillar man att resa med tåg, som jag gör, är Theroux's böcker en ren guldgruva. Han beskriver tågresandet med en tågentusiasts ögon och träffar många intressanta människor på vägen. Se litteraturförteckningen i min bok.

*Medford, Massachusetts

"Resan till äventyret bortom vardagen".

Göran Schildt med sin hustru Mona, ger sig ut på en lång segelfärd med Daphne, via Nordsjön, kanalerna i Frankrike till Medelhavet, med destination Rapallo. Man behöver inte vara seglare för att uppskatta denna bok. Åren därpå gör de båda flera segelfärder i östra Medelhavet, grekiska övärlden och upp efter Nilen. I bokhyllan står sex stycken spännande reseskildringar av Göran Schildt, varav en med dedikation.

Hannibal är alltså en gammal motorcykel med sidovagn. 700 mil på dåliga vägar, från Sverige ner till Jugoslavien. Makarna Tollet startar denna resa 1954 och jag läser med stort intresse hur dom tar båten från Split till Ragusa, precis som jag gjorde ca. 32 år senare. Men jag kom inte på motorcykel, jag kom med tåget från München. Läs mer i epistel Ragusa i min bok.

Den isländske författaren som fick Nobelpriset 1955, skriver på ett medryckande sätt så att man är tvungen att läsa en sida till. På tunet därhemma är en självbiografi från 1975. Jag har även läst Islands klocka, men kommer inte ihåg om jag läste dessa innan jag cyklade till Island, eller när jag kom hem. Det är alltid intressant att läsa lite om landet man skall besöka, antingen det är en Nobelpristagare eller en kommunikationstabell.

Det gamla fina biblioteket som min mamma samlat ihop, innehåller bl.a. en rad små häftade böcker utgivna av Bokvännerna, där mamma var medlem i många år. Denna bok, nummer 23 i Bokvännens bibliotek, har tryckts i 930 exemplar 1955.

Wilhelm Hauff föddes i Stuttgart 1802 och dog endast 25 år gammal. Originalets titel "Phantasien im Bremer Ratskeller", i översättning av Waldemar Bernhard och illustrationer av Stig Södersten.

Den trevliga boken är från 1955 och har väl lästs ett otal gånger för lille Klas av mamma och morfar. Det märks att den är välläst, för bokryggen är lös och ytterkanterna är väl tummade. Boken innehåller flera små visor och längst bak finns noterna till alla visor. Författaren har ritat och skrivit musiken. En minnesvärd visa är den om de tre rövarna Kasper och Jesper och Jonatan. Överskriften till tredje kapitlet, "Slaktaren är arg och överkonstapeln ledsen och Silius får inte sin åsna att gå". Bara en sån sak.

Ruth Stevens berättar om livet i teaterlandet under den store revykungen Ernst Rolf. Några blickar bakom kulisserna. Boken är tryckt 1934.

Små trevliga historier från den bohusländska kusten. Boken tryckt i Göteborg 1976, då Maj Danelius var adjunkt och har växt upp på en ö ute i havsbandet.

Agnes von Krusenstiernas samlade skrifter, där dessa fyra volymer Fattigadel, är en del, 1946. Dessa volymer ingår i mammas stora boksamling. Jag läste de fyra volymerna för några år sedan. Intressant läsning, men 4 x 500 sidor, det tar på krafterna för en som mödosamt lärde sig läsa på 50-talet.

I bokhyllan står också tre volymer om Ostiniefararna av Evert Lundström. En berättelse om hur det kunde vara att resa till Kanton i Kina med de gamla segelskeppen. Det är en spännande berättelse och livligt beskriven. Alla delarna är mycket personligt tillägnade Margit, min mamma, som i många år var med i Bokvännerna.

När jag långt senare var i Kanton, dvs. Guangzhou, så låg ostindiefararen där på sin jungfruresa. Jag såg skeppet bara på långt håll, men senare har jag även gjort ett besök ombord.

Det susar i säven av Kenneth Grahame, Tidens Förlag 1949, inbunden 8:50.

Enligt bokens baksida är det "en av dessa sagoböcker, som tjusar varje läsare oavsett ålder". I fabelns form berättas om råttan, mullvaden, grävlingen och paddan, fyra kamrater som upplever många roliga episoder tillsammans. Jag satt i morfars knä och lyssnade spänt samt tittade på de många underbara bilderna, tecknade av E. H. Shepard. När jag nu bläddrar i boken känner jag igen många bilder, trots att boken inte varit öppnad på många år.

Och så har vi då P.G. Wodehouse, denne mästare i att snurra ihop en plot, en historia som inte liknar någonting annat. Den lite excentriske lorden Emsworth har en sektreterare som mest är i vägen, samt flera beskäftiga systrar som styr och ställer. Lorden har också en yngre bror, en dandy, "a dapper little gentleman". Han har svaren på alla problem som dyker upp. För det dyker alltid upp massor av problem.

Historierna om Jeeves och Wooster är också mycket roliga, med halsbrytande äventyr som mycket skickligt styrs upp av betjänten. Bertie Wooster är en rik ungkarl och han har flera mycket bestämda fastrar, som Aunt Agatha, som ofta vill gifta bort honom till någon rik flicka, vilket inte uppskattas av varken Bertie eller betjänten Jeeves.

Enligt baksidestexten, "en av de roligaste böcker som skrivits under 1900-talet, och en av vår tids stora krigssatirer". Tallriksunderlägget köptes på U Kalicha i Prag 1982, ett mycket intressant restaurangbesök. Jag har varit där flera gånger senare, men nu har turismen gjort sitt. Det finns dessutom flera U Kalicha i turisternas Prag, som kallar sig "originalet".

Mammas gamla kokbok från 1939 (lärobok i huslig ekonomi N:o III. Förord till 35:eomarbetade upplagan.

"Hemmets kokbok" kom år 1903 till stånd på initiativ av och utarbetades under framsynt och skicklig ledning av dåvarande föreståndarinnan för Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala, doktor Ida Norrby 1869 - 1934.

När jag bläddrar lite ser jag både slottsstek, Grytstek och inte minst Surstek och det var inte igår man fick surstek till middag.

Denna sida uppdaterades senast 2020-07-25 ungefär kl. 16:48