Några spännande gamla böcker

(med tonvikt på gamla)

Två blekingeflickor, Lisbeth och Greta Listervik, startade på våren 1938, "på en modern odyssé över jordklotet med apostlahästarna som fortskaffningsmedel". En intressant och spännande bok med många bilder. Promenaden går via Baltikum, Polen, östeuropa, Persien och Indien.

Under dramatiska förhållanden skiljs deras vägar och kriget kommer. Flera år tillbringas i Australien och först 1947 förenas de båda igen här hemma.

Paul Theroux skriver:

"I studied my maps and there appeared to be a continous track from my house in Medford* to the great plateau of Patagonia in southern Argentina".

Gillar man att resa med tåg, som jag gör, är Theroux's böcker en ren guldgruva. Han beskriver tågresandet med en tågentusiasts ögon och träffar många intressanta människor på vägen. Se litteraturförteckningen i min bok.

*Medford, Massachusetts

"Resan till äventyret bortom vardagen".

Göran Schildt med sin hustru Mona, ger sig ut på en lång segelfärd med Daphne, via Nordsjön, kanalerna i Frankrike till Medelhavet, med destination Rapallo. Man behöver inte vara seglare för att uppskatta denna bok. Åren därpå gör de båda flera segelfärder i östra Medelhavet, grekiska övärlden och upp efter Nilen. I bokhyllan står sex stycken spännande reseskildringar av Göran Schildt, varav en med dedikation.

Hannibal är alltså en gammal motorcykel med sidovagn. 700 mil på dåliga vägar, från Sverige ner till Jugoslavien. Makarna Tollet startar denna resa 1954 och jag läser med stort intresse hur dom tar båten från Split till Ragusa, precis som jag gjorde ca. 32 år senare. Men jag kom inte på motorcykel, jag kom med tåget från München. Läs mer i epistel Ragusa i min bok.

Den isländske författaren som fick Nobelpriset 1955, skriver på ett medryckande sätt så att man är tvungen att läsa en sida till. På tunet därhemma är en självbiografi från 1975. Jag har även läst Islands klocka, men kommer inte ihåg om jag läste dessa innan jag cyklade till Island, eller när jag kom hem. Det är alltid intressant att läsa lite om landet man skall besöka, antingen det är en Nobelpristagare eller en kommunikationstabell.

Det gamla fina biblioteket som min mamma samlat ihop, innehåller bl.a. en rad små häftade böcker utgivna av Bokvännerna, där mamma var medlem i många år. Denna bok, nummer 23 i Bokvännens bibliotek, har tryckts i 930 exemplar 1955.

Wilhelm Hauff föddes i Stuttgart 1802 och dog endast 25 år gammal. Originalets titel "Phantasien im Bremer Ratskeller", i översättning av Waldemar Bernhard och illustrationer av Stig Södersten.

Den trevliga boken är från 1955 och har väl lästs ett otal gånger för lille Klas av mamma och morfar. Det märks att den är välläst, för bokryggen är lös och ytterkanterna är väl tummade. Boken innehåller flera små visor och längst bak finns noterna till alla visor. Författaren har ritat och skrivit musiken. En minnesvärd visa är den om de tre rövarna Kasper och Jesper och Jonatan. Överskriften till tredje kapitlet, "Slaktaren är arg och överkonstapeln ledsen och Silius får inte sin åsna att gå". Bara en sån sak.

Ruth Stevens berättar om livet i teaterlandet bl.a. under den store revykungen Ernst Rolf. Några blickar bakom kulisserna. Boken är tryckt 1934.

Små trevliga historier från den bohusländska kusten. Boken tryckt i Göteborg 1976, då Maj Danelius var adjunkt och har växt upp på en ö ute i havsbandet.

Agnes von Krusenstiernas samlade skrifter, där dessa fyra volymer Fattigadel, är en del, 1946. Dessa volymer ingår i mammas stora boksamling. Jag läste de fyra volymerna för några år sedan. Intressant läsning, men 4 x 500 sidor, det tar på krafterna för en som mödosamt lärde sig läsa på 50-talet.

I bokhyllan står också tre volymer om Ostiniefararna av Evert Lundström. En berättelse om hur det kunde vara att resa till Kanton i Kina med de gamla segelskeppen. Det är en spännande berättelse och livligt beskriven. Alla delarna är mycket personligt tillägnade Margit, min mamma, som i många år var med i Bokvännerna.

När jag långt senare var i Kanton, dvs. Guangzhou, så låg ostindiefararen där på sin jungfruresa. Jag såg skeppet bara på långt håll, men senare har jag även gjort ett besök ombord.

Det susar i säven av Kenneth Grahame, Tidens Förlag 1949, inbunden 8:50.

Enligt bokens baksida är det "en av dessa sagoböcker, som tjusar varje läsare oavsett ålder". I fabelns form berättas om råttan, mullvaden, grävlingen och paddan, fyra kamrater som upplever många roliga episoder tillsammans. Jag satt i morfars knä och lyssnade spänt samt tittade på de många underbara bilderna, tecknade av E. H. Shepard. När jag nu bläddrar i boken känner jag igen många bilder, trots att boken inte varit öppnad på många år.

Och så har vi då P.G. Wodehouse, denne mästare i att snurra ihop en plot, en historia som inte liknar någonting annat. Den lite excentriske lorden Emsworth har en sektreterare som mest är i vägen, samt flera beskäftiga systrar som styr och ställer. Lorden har också en yngre bror, en dandy, "a dapper little gentleman". Han har svaren på alla problem som dyker upp. För det dyker alltid upp massor av problem.

Historierna om Jeeves och Wooster är också mycket roliga, med halsbrytande äventyr som mycket skickligt styrs upp av betjänten. Bertie Wooster är en rik ungkarl och han har flera mycket bestämda fastrar, som Aunt Agatha, som ofta vill gifta bort honom till någon rik flicka, vilket inte uppskattas av varken Bertie eller betjänten Jeeves.

Enligt baksidestexten, "en av de roligaste böcker som skrivits under 1900-talet, och en av vår tids stora krigssatirer". Tallriksunderlägget köptes på U Kalicha i Prag 1982, ett mycket intressant restaurangbesök. Jag har varit där flera gånger senare, men nu har turismen gjort sitt. Det finns dessutom flera U Kalicha i turisternas Prag, som kallar sig "originalet".

Mammas gamla kokbok från 1939 (lärobok i huslig ekonomi N:o III. Förord till 35:e omarbetade upplagan.

"Hemmets kokbok" kom år 1903 till stånd på initiativ av och utarbetades under framsynt och skicklig ledning av dåvarande föreståndarinnan för Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala, doktor Ida Norrby 1869 - 1934.

När jag bläddrar lite ser jag både slottsstek, Grytstek och inte minst Surstek och det var inte igår man fick surstek till middag.

Denna bok är läst och välbläddrad under många år, åttonde upplagan 1960, Pris i klotband, 38:-

Boken är upplagd som ett uppslagsverk från A till Ö, men den är så trevlig att man skulle kunna läsa den rakt igenom. Man läser t.ex.

blekansikte (engelska pale-face); efter indianböckernas benämning på "den vite mannen" i motsättning till indianerna, "rödskinnen".

Och på tal om rödskin, se nedan, böckerna om Hjortfot. Det finns också en trevlig och rolig film med Bob Hope, Blekansiktet, där han sjunger en gammal fin melodi: East is east and West is west....

Ungdomsböcker från början av 50-talet. Det står 8 böcker i serien om Hjortfot i bibliotekt. Det var spännande böcker på den tiden, och vi lekte ju indianer och cowboys i "våran" skog.

Boken om skojar-Haga hittade jag häromdagen. Dags att läsa om. Boken är full av lokalanknytning till Göteborg.

Frankrikes fröjder, Wahlström & Widstrand 1957

Det är en gammal bok (pris kr. 15.-, inb. kr. 21.-) men innehåller trevliga berättelser från Loiredalen. Baksidestexten säger också att bokens läsekrets är "strängt begränsad till två kategorier: de som varit i Frankrike - samt de som skulle vilja resa dit. Andra göre sig icke besvär"...

På ett ställe i boken handlar det om det franska vinet och författaren är på en liten bar vid landsvägen utanför Padirac.

"Knappt synligt bakom en fotogenlampa vid disken hängde ett litet plakat, täckt av flottfläckar och flugsmuts. Det måste återges ordagrant:

FRANSMÄNNEN REDER SIG FINT

- sen får nykteristerna säga vad de vill!"

Tänk vad man kan hitta när man letar lite i mammas fina boksamling. Min vän Erik Lindorm kom ut 1945, några år efter skaldens död. Boken innehåller många personliga minnen från en lång vänskap. Vem har sagt att det här med enmansteater eller s.k. stand-up är ett modernt påhitt? Det höll mångsysslaren Lindorm på med redan på 1920-talet.

Boken till höger är daterad 1918. Det måste ha varit min morfar som inhandlat den. En tidig diktsamling, skalden var då ca. 30 år.

Ibland får jag också för mig att inhandla en ny bok, trots att biblioteket innehåller hundratals olästa böcker.

Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen. En underhållande beskrivning av ett artistliv, med alla vedermödor på vägen.

Två böcker sammanställda av Bo E. Åkermark med utdrag ur kända verk av bl.a. Jules Verne, Somerset Maugham, Sven Hedin, Victor Vinde, Maurice Dekobra, Agatha Christie, Graham Green, Ian Fleming, Jan Olof Olsson och Torsten Ehrenmark. Alla bidrar med olika typer av intryck från resor med Orientexpressen eller Transibiriska järnvägen.

På bokens baksida läser man:

"A president of France fell off it.

An american spy was pushed off it.

A Spanish duchess was rescued from her maniac bridegroom on it.

Hitchcock filmed it.

Agatha Christie, Graham Green and Ian Fleming wrote bestsellers about it

The very name of the Orient Express, with its silk and marble fittings, is redolent with fame and riches, spies and diplomats and the luxury and romance of the mysterious East. And on this unique train, immortalized here by E.H.Cookridge, truth was very often stranger than fiction".

En mycket intressant bok om en mycket intressant historia om ett mycket intressant tåg.

Jag läste boken Brev från min kvarn i början av mina franska studier 1975. Sedare hittade jag en svensk version här hemma i mammas bibliotek, från 1952. Där är många trevliga och roliga små historier. Hans berömda kvarn står kvar och när jag cyklade söderut något år senare, var jag tvungen att besöka kvarnen. Måndagshistorierna handlar till stor del om tysk-franska kriget 1870, med små berättelser från gränstrakterna i Elsass.

I boken Sällskap där man haft roligt, finner man bl.a. Albert Engström, Mark Twain, Prins Wilhelm m.fl. Bonniers 1943, Pris 9:50 - en underhållande läsning.

Enligt Hasse Z, var det Johan Nordling, Iduns chefredaktör på sin tid, som sa:

"Spring inte efter en kvinna eller en spårvagn. Det kommer strax en ny". Det ordet gäller än i dag. Åtminstone i fråga om kvinnan.

"Hasse Z gjorde sig genom sin fina humor högt älskad av svensk bokpublik. Kvickhet och gott humör, älskvärdhet, vänlighet och mänsklighet kännetecknade vad han skrev".

Sängknoppen ingår i en serie kåseriböcker av 12 volymer, Bonniers 1948, Pris per häftad volym 3:40. I min bokhylla finns 5 av dessa. Underbar stillsam humor och dråpliga historier. En utomordentlig motvikt mot dagens betydligt råare sk. humor. Jag är tacksam att mitt bibliotek är fullt av trevliga och roliga böcker från förr.

En underbar bok i storformat med härliga teckningar av Albert Engström, med en presentation av Hasse Z. Kolingen och hans vänner bl.a. Kolingens svärmor fröken Karlsson, Bobban, Bobbans kusin, Fia med foten, Lediga Ludvig m.fl.

Så här skriver Hasse Z:

"Kolingen drack, sorgligt att säga. Han tog nubben, till och med rätt ofta, men han var inte alkoholist. Vill man uttrycka det fint kan man säga att han "svängde pokalen". Var han förfallen? Han stod över det begreppet. Han hade inget att falla ifrån".

Detta är gammaldags, oförarglig humor, när den är som bäst.

Bonniers 1944 - Pris 10: —

En mycket intressant bok utgiven 1929, min version är från 1945, Forumbiblioteket, nr 10. "Ingenting gick upp mot att skriva en bok om man ville glömma sitt eget elände", skriver han i förordet. "Boken om San Michele är en bok om Livet", skriver han vidare. Från ungdomsåren i Paris till koleraepedemi i Neapel och sedan en flott läkarmottagning i Rom. Han byggde villan San Michele på Capri under 1890-talet.

Min trädgård i London

av Henrik V. Ringsted, Skoglunds Bokförlag 1953

"Ett så intensivt parkliv fordrar också hög parkkultur av sina utövare, och det kan man lugnt säga att Londonborna har. De tar med sig sitt passiva svärmeri för naturen och sin aktiva glädje över trädgårdar och allt som växer, när de använder sina parker. Åverkan, kvistbrytning och blomstölder hör till de allra sällsyntaste förseelserna i London, även om efterkrigsåren också har medfört en viss stegring för denna form av brott. Men då en man våren 1949 ställdes inför domstol för att han plockat ett tjugotal tulpaner i St. James's Park fick domaren bläddra förgäves för att finna ett prejudikat. Med en huvudskakning gav han slutligen upp tanken att avdöma målet och skickade den anklagade till - sinnesundersökning. Det var ju alldeles uppenbart att karln var galen, för varje Londonbo vet att så gör man inte!"

En trevlig bok om engelsmannen i allmänhet och Londonborna i synnerhet. Visserligen skriven 1949, men man känner igen den engelska atmosfären.

Denna sida uppdaterades senast 2022-03-15 ungefär kl. 13:44