JANNE´s SIDA 

 

Startsida      Macro      Fiske      Bildgalleri      Länkar

Macro

Har alltid faschinerats av macrofotografering, men det tog ordentligt fart när jag fick tag i ett Sigma 70-300 med 1:2 macro. Jag började då även exprimentera med att fota fiskeflugor. Köpte två byggstrålkastare och började fota och det blev inte bra!

Så det var bara att börja läsa på igen, blå filter inköptes för att kompensera felaktiga kelvingrader, men korten ville inte bli bra ändå. Efter många, många, många testkort lärde jag mig att gråkort, blåfilter och dia-film var ett måste om man skulle jobba med byggstrålkastare på 3000 Kelvingrader.

Sedan var det dags att bättra på bildkvalitén så det blev att införskaffa mellanringar och ett skarpare objektiv. Men mellanringar har sina begränsnigar och är rätt så bökiga att jobba med ibland, så när jag fyllde 40 passade jag på att önska mig ett riktigt macro-objektiv. Vilket lyft det blev! Nu blev bilderna bara bättre och bättre.

Sedan blev det dags att byta till ett digitalt kamerahus och hej vad lätt det blev. Raw och photoshop och helt plötsligt kunde man använda vilken lampa som helst och inget filter. Det var inte lika noga med exponeringen heller, det gick nästan alltid att fixa nått steg hit eller dit i photoshop.

Här nedan kan du se lite bilder från mina första försök med min första digitalkamera.