Körkollegiets vårkonsert 2016 - Gloria
Allhelgonakyrkan - Lund, 21 april 2016

Ytterligare en vårkonsert med Körkollegiet är till ända. John Rutters Gloria var ett verkligt pampigt stycke och när alla 150 i kören, de 30 brassmusikerna och organisten var på plats så var det en riktigt häftig upplevelse. Årets konsert var som vanligt ett samarbete med Odeum vid Lunds Universitet och denna gången var det Lunds Universitets Brassband som vi hade äran att göra konserten med. Vi hade i år också det fantastiska tillfället att få göra konserten i Allhelgonakyrkan - och det passade ju bra med tanke på det sakrala temat också! Runt 330 personer kom och såg konserten och alla verkade glada och nöjda med konserten, såväl sångare som publik. Kvällen avslutades sedan i göteborgsk anda på Glorias i Lund.


Utöver huvudnumret Gloria framfördes Wilhelm Stenhammars Vårnatt i storkör, Tornakören sjöng Beatles Because, LAK gjorde tre spirituals och brassbandet bjöd på brassmusik i hög klass. Konserten dirigerades i huvudsak av Cecilia Martin-Löf som vi arbetat med flera gånger tidigare. Hon tog över efter att Egil Kolind hållt två övningstillfällen med sångarna. Egil gjorde återigen ett kanonjobb och lämnade över körerna till Cecilia med bästa möjliga förutsättningar. Det ska också sägas att ett stort jobb har legat ute hos körledare och dirigenter i de olika körerna. Alla körer har inte repat Gloria och Vårnatt under sina ordinarie rep men jag vet att t.ex. Gudrunkörens dirigenter slitit hårt med Gloria och Vårnatt.

Första övningstillfället med Egil Kolind.

Mitt arbete med den här konserten har varit ganska övergripande. En av de största utmaningarna var att hitta noter till en potentiell ensemble på 200 personer. Som tur är, är Rutters Gloria ett relativt vanligt stycke och alla organisationer jag hört av mig till och som haft den har varit vänliga nog att låna ut dem. Så ett stort tack till Dag Videke i Landskrona församling, Anita Andersson i Dalby församling, Sofia Söderberg på Lars-Erik Larsson-gymnasiet i Lund och Lena Blomstrand Jacobsson på Helsingborgs konserthus, för att ni ställde upp och lånade ut era noter till oss!

Utöver att hitta och distribuera noter har jag också skött kontakten med körerna och koordinerat reptillfällen för körerna samt varit ansvarig för budget och ekonomi. Det mest artistiska som jag stått för i vår är promotion-videon som jag spelade in och klippte ihop. Två fun-facts om videon är att 1) ljudet och bilden i den första scenen inte alls hör ihop med varandra utan var från två helt olika tillfällen, och 2) att klippet från Lundagård i själva verket spelades in i höstas. Kreativ frihet kallas det visst.

Den här våren har jag också haft ett ovärderligt stöd i Sofia Rydberg på Odeum som jag inte fått nöjet att träffa förrän i år. Hon visade sig snabbt vara en klippa och har bistått med mycket kunskap, erfarenhet och avlastning under projektets gång.

Affischen gjordes av Sofia Rydberg.

Allhelgonakyrkan innan konsert.

Videoklipp från genrepet där LUBB övar sina sista insatser i Glorias första sats.

Cecilia Martin-Löf under genrepet.

Generalrepetition i Allhelgonakyrkan.

Den fantastiska Louise Augustsson på orgel och piano.

Videoklipp från repetitionerna.

Eventtext


Körkollegiet och Lunds Universitets Brassband presenterar årets vårkonsert: Gloria!

En grandios konsert med 200 sångare, 30 brassmusiker, 3 suveräna dirigenter och en timme fantastisk musik. Årets deltagande körer är: Förenade nationsmanskören, Gudrunkören, LTH-kören, Lunds akademiska kör, Tornakören och Ultraljud. Tillsammans med Lunds Universitets Brassband framför de John Rutters storslagna verk Gloria. Utöver huvudnumret framför körerna bl.a. Wilhelm Stenhammars Vårnatt och brassbandet bjuder på mer brassbandsmusik.

Konserten dirigeras av Cecilia Martin-Löf och organist är Louise Augustsson. Brassbandet dirigeras av Jörgen Flink och Tornakören av Jakob Yttersjö.

Konserten arrangeras av Körkollegiet i samarbete med Odeum vid Lunds Universitet, Svenska Kyrkan - Lunds Allhelgonaförsamling, Sensus och Folkuniversitetet.

Datum: 2016-04-21
Tid: kl. 19.00
Plats: Allhelgonakyrkan, Lund
Pris: 140 (ordinarie), 100 (student/ungdom/pensionär 12-19), fri entré för barn under 12 år.
Biljetter finns på Studentinfo i AF-borgen, Biljettbyrån på Stortorget och på ticnet.se.