Att bygga ett terrarium...
 

Liksom många med mig har jag letat på Internet efter ritningar för att bygga ett terrarium! Jag hade nästan givit upp detta letande när jag bestämde mig för att ta en "sista" titt på nätet...

Och vad fann jag? Jo, det fanns en till terrariebyggare som dessutom var svensk och bäst av allt, han hade förstånd nog att dokumentera detta med hjälp av kamera och publicera hela klabbet på Internet. Jag måste ha tillbringat timmar med att kolla på hans sidor (http://go.to/geckohemmet) och jag blev "såååå" inspirerad!

Tack Stefan för att jag fick en moralisk kick i baken av dig!
Hoppas dessutom att du ursäktar att jag stul...ehh, inspirerats av dina bilder och ditt bygge! Efter några mail oss emellan var saken klar...
Jag ville ju inte vara sämre så morgonen därpå åkte jag till Bauhaus med min ritning och inhandlade diverse virke, putsbruk och hönsnät och massor av skruv...
På vägen hem passade jag även på att köpa film till kameran!

Nåväl, så här såg min ritning ut!
Någorlunda snabbt nedklottrat på ett blad ur ungarnas rutade kollegieblock. Som du kommer att se längre fram så har jag gjort vissa avsteg från ritningen under bygget men mer om det senare...

Urlastningen är klar och byggmaterialet står i mitt trevliga och ostädade garage. En sak är säker, mer skräp skulle det bli under den kommande veckan. Om du inte är hantverkare (jag är det inte!) så kan jag inte säga det för ofta men se till att du har "hyfsat till bra" utrustning.
Är man som jag ovan med att arbeta med händerna behöver man all hjälp man kan få genom att använda bra verktyg...
Ja, då sätter "vi" igång med bygget!

Jag började med att lägga upp det som skulle bli bottenplattan, d.v.s. den ena furuskivan. Inte särskilt avancerat men ändå en början...

Här har jag använt den andra av de två furuskivorna för att montera den ena gaveln. Observera att det är viktigt att du förborrar så att virket inte spricker! Detta gäller förstås på alla ställen där risken finns att det spricker....

Vips! Här har jag kapat till den andra gaveln och monterat den.
Efter det sågade jag till bakstycket och monterade detta. Skälet till varför jag valde detta material var helt enkelt för att det var billigare.

Den regel som skall vara nere i framkant är monterad på denna bild.
Här bör man tänka sig för lite grann. Som du ser på nästa bild så sitter det en likadan i ovankant och det var där jag gjorde bort mig!


Som sagt, nu sitter den övre regeln på plats! Men jag märkte helt enkelt inte att den övre regeln var aningen skev, vilket innebar att måttet på mitten var ungefär 12 mm bredare än vid fästena vid gavlarna!
Inte bra och ganska klantigt! Problemet med den skeva regeln löste jag genom att helt enkelt dra i en list tvärs igenom och fästa den i bakstycket och den övre regeln. Du ser den listen på bilden här nedan.

På bilden här ovan ser du dessutom hur jag monterat listen som "taket" skall vila på.

Frisk luft är både trevligt och nödvändigt! Här har jag ritat upp var de två luftintagen skall sitta i den främre, nedre regeln. Om man vill kan man ju sätta dessa luftintag i stort sett var man vill men jag tyckte att det skulle både praktiskt och snyggt att ha dem framtill.

Som du säkert kommer ihåg från fysiklektionerna i skolan så stiger kall luft som blir varmare uppåt så det är så klart lämpligt att luften "skall ut" i den övre delen av terrariet. Om du sätter "in och ut-hålen" framtill, baktill eller på sidan spelar säkert ingen roll... Här ser du hur det ser ut när jag lyckats karva ur för luftventilerna... Jag började med att borra ur och fortsatte sedan med en vanlig sticksåg. Var försiktig när du sågar eller borrar så att virket inte spricker!

Jag tyckte att det skulle passa med värmelampan i mitten och därför tänkte jag mig en "tratt" i mitten. Här ovan ser du början på denna.

Här har jag även monterat "trattens" kanter. Här kan man såga kanterna lite som man vill för att slippa helt vinkelräta kanter.
Säg vad i den naturliga miljön som är i 90 grader?

Här har jag byggt upp kanterna ovanför "tratten". Skälet till denna konstruktion är att jag dels ville ha lite utrymme för att koppla ihop sladdarna till lampor och annat.

Genom att borra hål i trattens tak har du också möjlighet att styra den höjd på vilken värmelampan skall hänga. Till vänster i bild ser man hur tratten ser ut. Det andra som du ser på väggen skall bli avsatser efter det att jag klätt dem med hönsnät och murat berget.
Till höger ser man även blomkrukan jag byggde in eftersom att jag ville ha levande växter på några ställen i terrariet.

Samma som ovan fast sett ur en annan vinkel! Ibland kände jag helt enkelt att jag ville ta ett kort.

Vad finns att säga om denna? Egentligen inget mer än att under tratten har jag lagt frigolit för att bygga en avsats där ödlorna kan ligga och sola. Det du ser längst ner i högra hörnet tog jag bort så den finns inte med i slutresultatet. Varför?
Jag fick helt enkelt det förb... putsbruket att sitta fast!

Här har jag börjat fästa hönsnät. Det är ett gott tips att skaffa en häftpistol när du sätter dit hönsnätet.
Det går självfallet med vanliga märlor men jag gissar att det skulle vara mycket, mycket jobbigare... Som sagt, frigoliten under den blivande avsatsen finns inte mer.

När du bygger klippor och fyller igen de hålrum som blir, exempelvis bakom krukor och annat, så är frigolit bra att arbeta med.
Det "dammar" som f-n när du raspar till formerna och du kommer att se ut som en snögubbe. Men som sagt, det är lätt att arbeta med.

Här har arbetet med att lägga på putsbruket och bygga "bergväggen" startat! Det är kladdigt och putsbruk fräter rätt rejält på ovana händer så det kan vara lämpligt att använda handskar.
Det kanske finns bättre alternativ än putsbruk och det enda tips jag kan ge är att du helt enkelt frågar på byggmarknaden om vad du skall använda. En borste som du blöter då och då är ett bra sätt att "rugga" upp ytan och på vissa ställen "fixa finliret".

Ett tips är att lägga terrariet ner så att den yta som skall bli baksida ligger neråt så är det säkert lättare att arbeta med. (Bilden är tagen uppifrån så det är därför du vrider på huvudet när du tittar på bilden!)

Här har "berget" torkat och antagit en ljus färg. Jag använde en helt vanlig lackfärg när jag gjorde första strykningen. Jag trodde att det skulle vara bra att använda en grå lackfärg (jag använde halvblank lackfärg för att sådan färg är lättare att torka av och den stöter bort fukt bättre). Som du kommer se på nästa bild så blev den gråa färgen alldeles för ljus...

För ljus, eller hur? Hur löser man då detta? Jo, gör som jag.
Köp en äckligt brun färg och stryk väggen två gånger. När du gjort det så tar du helt enkelt svart färg och börjar "skugga" under avsatser och annat. Du bör ju i detta läge bestämt dig för vilken typ av belysning du skall ha. Riktade spotlights ger en viss typ av skugga medan en lysrörsramp ger ett mer spritt ljus. Det är bara att använda fantasin och kanske ta en lampa hemma och be en polare rikta ljuset "hit och dit" när du står bredvid, ser fundersam och konstnärlig ut, och försöker bestämma dig hur du skall måla!

Här ser man hur den bruna grunden lyser igenom på en del ställen där du inte målat svart! Du inte vara rädd att dra på rejält med svart färg. När du får upp ljuset så ser det rätt bra ut, eller hur.
En annan fördel är att är du inte nöjd så är det bara att måla över..., och börja om! (hehe)


Här kan man även urskilja att jag betsat terrariet på utsidan. Bets blir fint för då syns träets ådring fortfarande. Samma sak fast i annan vinkel och i annat ljus...! Se ovan...

Här ovan återstår bara att få dit aluminiumlister och skivorna av glas. Det är inte så svårt som du tror! Mät öppningen exakt, ta en promenad till glasmästaren och berätta att du vill ha lister och glas "i den här höjden och bredden".
Låt honom/henne räkna ut hur mycket som går bort för listerna och gå sedan hem och vänta några dagar. Det brukar ibland behöva beställas...
När de sen kommer och om de är för stora i höjd eller bredd kan du ju alltid dra till med något i stil med "... men vá fan, du sa ju att glaset skulle vara XX millimeter" så sliper de ner det - utan kostnad för dig förstås! Häpp!


Här har jag fått hjälp av mina vältränade söner att baxa upp "livsverket" i min lägenheten!
Som du kanske ser är "tratten" utrustad med en värmelampa som ger ett rött ljus vilket kan vara lite trevligt att titta på.

Ett par bekantas äppelträd fick dela med sig av sitt grenverk för att ge mina ödlor något att klättra i. Jag la hela paketet (det före detta äppelträdet alltså!) i badkaret för att lättare få bort barken och därefter ställde jag det skalade grenverket i 175 grader i ugnen för att mörda eventuella djur som inte redan dött av badet...
Tittar man extra noga ser man även det metallnät med tusentals små hål som fått bli tak.


Samma som ovan... Ett sätt att dölja mitt misstag med den tvärgående regeln jag nämnde ovan är att sätta en termometer över den fula skruven!

Material som inköptes:

  • 2 st furuskivor (2000 x 40 x 18 mm)
  • 1 skiva "byggplyfa" till bakparti
  • 2 säckar putsbruk
  • 1 rulle hönsnät
  • 2 bockar att arbeta på
  • 8 meter list
  • 2 ventiler
  • 1 lysrörsramp
  • 1 värmelampa med tillhörande hållare
  • 4 meter aluminiumlist
  • 2 glasskivor
  • Trälim
  • Träskruv
  • Lackfärg: (Svart, brun och vit)
  • Betsfärg
  • Penslar
  • Sandpapper
  • Lysrör, värmelampor, bottenmaterial, termometer och annat köpte jag på nätet och övrigt material bland annat på Bauhaus.

Skall du ha frigolit så kan du göra som jag. Åk till en stor "radiohandlare" (Elgiganten i mitt fall), snacka med personalen om du kan ta den frigolit som de slängt efter att ha packat upp datorer och TV-apparater.

De kommer att titta lite snett på dig men de kommer säkert att säga "Ja!"..., om inte annat för att få ut dig ur butiken... Ett annat tips kan ju vara att tänka på tjockleken på bottenplattan, bakstycket och så vidare... Glöm inte bort att varje bit är ju ganska lätt en och en men när allt är ihopskruvat så skall du ju transportera hela rubbet...

Om det är något du känner att du vill fråga om hur jag gjorde när jag gjorde "det eller det" så kan du ju alltid skicka ett mail.
Adressen hittar du på första sidan och en länk dit hittar du i toppen av denna sida.

Sist men inte minst. Hoppas att denna sida inspirerat dig att bygga ditt egna terrarium! Om jag kunde bygga ett terrarium så kan du, det är jag helt övertygad om!
Lycka till!