Koh Samui

Information om Koh Samui

HOTELLGUIDE
THAILAND

Thailandturi.st

VIP VAN TRANSFER
FRÅN FLYGPLATSEN
TILL VAR DU VILL

http://thailandturi.st/bangkok airport transfer
monkey work coconut

Koh Samui

Party at Reaggea pub in Koh Samui
beach in thailand
coral cove chalet koh samui

Koh Samui

Ön Samui, på Thailands sydöstra kust är Thailands tredje största ö. Den är ungefär 280 kv.km till ytan och mäter 21 km på bredaste stället och maxlängden är 25 km. Koh Samui visar upp mil efter mil av mjuka sandstränder smekta av det blå vattnet och skuggade av kokospalmerna. En bergsrygg går i öst-västlig riktning och inlandet består av skogsklädda kullar samt kokosnötsplantager
Huvud-"staden" på Koh Samui heter Na Thon och ligger på västkusten. Hit går de flesta färjorna och här finns postkontor, banker, växlingskontor, mataffärer, varuhus, researrangörer, hälsokliniker etc. De största stränderna har numera liknande inrättningar.

Från Na Thon går båtarna till/från Surat Thani och Thong Sala på Koh Pha Ngan.

Säsonger på Koh Samui

Ingen särskild tid är bättre eller sämre att komma till Koh Samui. Den nordöstra monsunen är starkast i November men den kan föra med sig regn när som helst mellan Oktober och Januari och havet är ibland för oroligt för simturer utom på norra sidan där det oftast går att bada året runt. Mars och april brukar vara varmast och mellan maj och oktober blåser sydvästmonsunen Koh Samui.

 DYGNSMEDEL
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
 Soltimmar/dag
8
8
8
8
8
8
8
8
8
6
5
7
 Min Temperatur
24,1
25
25,6
26,1
25,8
25,5
25,1
25,1
24,8
24,4
24,1
23,9
 Max Temperatur
29
29,5
30,7
32,1
32,6
32,2
32
31,9
31,6
30,5
29,5
29,1
 Nederbörd mm
138
58
78
77
146
113
123
119
117
290
489
209
 Regndagar
11
5,5
5
8,1
14,8
14,5
14,4
15
15,9
19,7
19,6
14
Statistik över klimatet på Koh Samui från Thai Meteorological DepartmentVÄDRET JUST NU
Click for Ko Samui, Thailand Forecast

Koh Samui Blues & World Music Festival

Årligen nyårsveckan.

Mer info på www.kohsamuiworldandbluesfestival.com

Stränderna på Koh Samui

Tidigare var det mest ryggsäcksturisterna som besökte den vykortssköna drömön Koh Samui men nuförtiden har även lyxturister attraherats av bra flygförbindelser och femstjärniga hotell. Fortfarande är det dock övervägande strandbungalows och en ungdomlig, ledig stil som gäller.
Många kommer enbart för de underbara strändernas skull.
De två största, mest kända och attraktivaste stränderna på Koh Samui är Chaweng och Lamai, båda på östkusten. De är därför de mest utbyggda och det är följaktligen dyrast att bo här medan t.ex. en strand som Maenam är mindre attraktiv och därmed billigare.


Medsols med början på östra kusten:


Chaweng Beach

Haat Chaweng (haat betyder strand) är den vackraste stranden på Koh Samui med sin breda svagt sluttande remsa av vit sand mellan det intensivt blå havet och de gröna palmträden. Denna skönhet har naturligtvis inte förblivit oupptäckt och Chaweng är det populäraste målet för besökare på Samui. Därmed finns också all den kommers som är signifikativt för ett stort turistmål. Allt finns att tillgå från fallskärmsåkning efter motorbåt på dagen till ett intensivt nattliv. Nya entreprenörer bygger upp fler byggnader bakom palmträden i en aldrig sinande ström och gamla renoveras vilket ständigt ger intryck av att det hela är en byggarbetsplats snarare än ett turistparadis.

Chaweng är c:a 6 km lång och längst i söder finns en 300 meter hög klippa som delar Chaweng från Coral Cove och utanför norra änden ligger den lilla ön Koh Matlang. Från Koh Matlang löper i sydvästig riktning, mot fastlandet, ett litet korallrev där man kan snorkla. Lagunen som bildats innanför är grund och markerar gräns mot norra Chaweng.
Norra Chaweng är en s-formad del av stranden som delvis ser rätt anskrämlig ut med hastigt uppslängda försäljningsställen men vid lågvatten bildar stranden en perfekt lekplats och mellan oktober - januari skyddar revet stranden från de värsta nordostvindarna.

Söderut från revet beskriver strandkanten en idyllisk, 2 km lång, spikrak linje. Byggnationerna ligger gömda bakom palmträden på den parallella huvudgatan.
I södra änden hittar man Chaweng Noi en liten svängd strandremsa i en bukt med mycket klippblock som är relativt lugn åtminstone norra delen som ligger långt från vägen.
Söder om Chaweng Noi leder en backe upp till Coral Cove (Korallbukten), en liten isolerad strand med grövre sand som ligger inklämd bland stora klippblock och har ett hyfsat korallrev för snorkling. Missa inte ett besök på "Beverly Hills Café" uppe på spetsen som pekar mot fastlandet, mellan Chaweng Noi och Lamai! Hänförande utsikt över Chaweng och Choeng Mon ända bort till topparna på Koh Pha Ngan.

Den ursprungliga byn Baan Chaweng ligger inåt land, ungefär 1 km från centrala Chaweng Beach på öns ringväg. Där finns polisstation, postkontor med poste restante och en liten hälsoklinik.

En inofficiell institution är "Reggae Pub" en bit in från stranden. Förutom att vara en nattklubb med dans, restaurang och biljardklubb på övervåningen, finns också en allmän anslagstavla och smyckesförsäljning.

Det bästa man kan äta på en ö är naturligtvis fisk-och-skaldjur. Det är svårt att hitta bra traditionell thaimat på Chaweng men "Budsaba Restaurant" och "Muang Kulaypan" nere på stranden är värda att prova. Middagssällskapet får sin egna lilla hydda med öppen vägg mot havet, att sitta ned i och maten är utmärkt med t.ex. exotiska rätter som "sallad på bananblommor och havsräkor".

De bästa ställena att dricka en öl, eller starkare varor, är de serveringar som dyker upp på stranden när kvällsmörkret faller och stjärnorna bildar sitt magiskt glittrande tak över allas huvuden. Levande ljus på de små borden gör atmosfären fulländad!

Bra att bo på Chaweng

Lagoon Bay - Klicka för information

Lamai Beach

Söder om Chaweng ligger Haat Lamai som har det det största utbudet av nöjesetablissemang på Samui vilket bidrar till den stora mängden västerländska turister som strömmar hit för att uppleva go-go-shower, utomhusbarer med "värdinnor" och spendera sina pengar på öl och sprit sittandes framför en tv-skärm och titta på boxning eller fotboll.

Den palmomgärdade, vita stranden är c:a 4 km lång och är fortfarande mycket vacker trots exploatering även om den inte riktigt når upp till Chawengs standard.
Det går, om man så vill, att undvika de stökigaste delarna av Lamai och istället söka sig till till de lungnare delarna där ryggsäcksturister får lite mer valuta för pengarna än på Chaweng.

Norra änden är den vackraste även om det är mer sten än sand men det grunda vattnet bakom korallrevet ligger skyddat från de höga vågor som är vanliga November - Januari.

Nöjescentrum ligger koncentrerat i mitten av Lamai och där finns också banker, researrangörer, hälsokliniker, mataffärer etc. inklämda på de trånga dammiga bakgatorna.

Den ursprungliga byn Baan Lamai ligger borta i norra änden på stranden och är i stort oförstörd av turismen. Här finns ett tempel - "Wat" med ett litet museum med keramik, jordbruksredskap och andra vardagliga ting. De flesta västerlänningar visar dock större intresse för "Hin Yay" och "Hin Ta" i södra änden av Lamai. Farfars resp. Farmors klippa, namn de fått p.g.a. att de i formen liknar de manliga resp kvinnliga fortplantningsorganen, vilket aldrig upphör att frambringa munterhet.

 

Ao Phangka

Längs ned på västkusten av Koh Samui ligger Ao Phangka som är en hästskoformad bukt som skyddas av Laem Hin Khom, den höga klippan som utgör Koh Samuis sydvästspets. Ett korallrev hjälper till att göra bukten till en stor lugn pool. Stranden är inget att skriva hem om men liksom på hela västkusten är utsikten strålande över den lilla ön Koh Si Koh Ha, där fågelbon skördas för den hälsobringande kinesiska "fågelbo-soppan" samt Ang Thongs skärgård bakom.

Längre norrut på Koh Samui finns fler stränder av lägre kvalitet men med fördelen att vattnet är lungt när vinden blåser hårt från nordost och förstör badmöjligheterna på de andra stränderna.
I en underbar anläggning i sluttningen nära byn Baan Taling Ngam ligger ett lyxhotell med samma namn (077/423019 - 22). Det ingår i Meridien-gruppen, är byggt i elegant traditionell thai-stil och har 2 pooler, en på toppen av kullen, den andra nere vid stranden. Restaurangen serverar en vågad mix av thai och västerländsk mat som är delikat.


Maenam Beach

Den västligaste stranden på nordkusten av Koh Samui heter Haat Maenam och ligger c:a 13 km från Na Thon. Den har blivit populär bland lågbudget-turisterna. Den 4 km långa och ganska smala stranden är inte den allra finaste på Koh Samui men Maenam har de lägsta priserna för både mat och logi. Trots ett nyöppnat lyxhotell gör den oförstörda utsikten över havet, fiskebåtarna och Koh Pha Ngan samt den lugna atmosfären att många föredrar Maenam framför de mer exploaterade stränderna. Här är det windsurfing som gäller istället för jetski och inga barer, diskotek eller pubar finns att tillgå. Men det går "Sångteow" till Lamai och Chaweng för den som söker nattens nöjen.
Huvudgatan går en bra bit från stranden uppe bland träden fram till fiskebyn Baan Maenam ungefär i mitten på bukten. Här finns några billiga restauranger, polisstation, hälsoklinik, post med poste restante och lite äkta thailändskt vardagsliv vilket är en rätt ovanlig syn på Koh Samui.

 

Bophut Beach

Den 2 km långa Haat Bophut liknar Maenam men med en annan marknadsinriktning. Här finns en blandning av unga, gamla och barnfamiljer. Lugn atmosfär med byn Baan Bophut i östra änden av stranden med de faciliteter som ovanstående besökare behöver. Bank, dyk-arrangörer/affärer, bokaffär, researrangör och ett mindre varuhus ligger inklämda på två smala gator. Byn har ändå behållit den lite sömniga ö-atmosfären som bryts endast när båtarna återvänder från turerna till Koh Tao. På Haat Bophut finns många franska turister vilkas kulinariska krav tillfredsställs av ett flertal franska restauranger på strandgatan i Baan Bophut. De flesta har terass med vacker utsikt över havet och Koh Pha Ngan och det finns t.o.m några små kvällsöppna barer.

Den västra delen av stranden är finast även om sanden är något grov för att vara på Samui.

Strandaktiviteter består av windsurfing, jetski och vattenskidåkning. 1 km från huvudgatan finns en go-kartbana.
Det finns inte längre något ultrabilligt boendealternativ på Bophut bland de c:a 20 bungalow/hotell som ligger väl utspridda längs stranden. Det finns några ställen längst västerut som ligger lite tätare och är på den nedre delen av prisskalan.

 

Bangrak Beach

Haat Bangrak är den strand som ligger närmast - på c:a 3 km avstånd - Koh Samuis flygplats. Bangrak Beach kallas ibland också för "Big Buddha Beach" efter den kolossala Budhastatyn i nordöstra änden av stranden och som med fast blick spanar ned mot soldyrkarna som ligger utströdda i sanden.

Haat Bangrak är ingen märkvärdig strand, särskilt inte under nordostmonsunens säsong då vattnet drar sig tillbaka och blottar hala lerbankar.
Men Bangrak lyckas ändå attrahera en hel del turister som sysslar med vattensporter.

Den stora Buddhan är verkligen stooor och gör sitt bästa för att vara en turistattraktion men den är inte speciellt vacker ens efter den senaste restaureringen. Men utsikten uppe ifrån kullen är desto vackrare och värd den lilla promenaden från stranden förbi souvenirstånden och fram till en cermoniell "draktrappa" som leder upp till den takförsedda terassen Buddhan står på.

Bangraks bungalows ligger ihopträngda mellan stranden och vägen under flygplanens strart/landningsrutt vilket medför en hel del oväsen.

Från Bangrak går båten till Haat Rin på Koh Pha Ngan.

 

Choeng Mon Beach

En bra kompromiss är Haat Choeng Mon i nordöstra hörnet av Koh Samui. Stranden är inte märkvärdig men det är utsikten över bukten!
Förutom några större hotell är Choeng Mon tämligen oexploaterad och det är nära till Chaweng om man vill ha lite hålligång på kvällen.
Boendet på Choeng Mon är huvudsakligen av typ bungalow, från det primitivt enkla till det mera flotta och bekväma. Många har en restaurang i anslutning med billig mat och särskilt fisk-och-skaldjur brukar vara delikat.

BOKA HOTELL PÅ KOH SAMUI HäR!

 

Hur man kommer till Koh SamuiHur kommer man till Koh Samui?

Man kommer till Koh Samui antingen med flyg från Bangkok, Phuket, U-Tapao i Bang Saray (nära Pattaya) eller Singapore eller färja från staden Surat Thani som ligger c:a 80 km från Samui.
Bangkok Airways flyger till Koh Samui från Don Muang, Bangkok, över tio gånger varje dag och resan tar ungefär 80 minuter

Från Phuket dagligen går flyget dagligen till Koh Samui och tar c:a 50 minuter.
Vid flygplatsen som ligger i nordöstra hörnet av Koh Samui finns luftkonditionerade vans (minibus) och kostar t.ex. Baht 120 till Choen Mon eller Chaweng, Baht 140 till Na Thon och Lamai.

OBS! Glöm inte att betala flygskatten på tillbakaresan (Baht 100).

Till Surat Thani kommer man säkrast med tåg från Bangkok. Statliga Järnvägen säljer paketresor med tåg-buss-färja som är bättre än de billigare alternativen som säljs t.ex. på Khao San road eftersom man slipper de fallfärdiga bussarna samt undviker risken att få bagaget stulet som så många andra har fått tidigare.
Surat Thani är en fiske-och båtbyggar-stad. En stadspromenad eller en tur på floden Tapi ger en uppfattning om det typiska vardagslivet i södra Thailand.
Från Samui kan man fortsätta till lugna Koh Phangan, Koh Tao och över 40 öar i Ang Thong National Marine Park som erbjuder fantastiska kalkstensformationer, grottor, laguner och överdådiga stränder. Organiserade turer till Ang Thong finns i Na Thon.


Tidtabeller för färjorna till Koh Samui, Koh Tao, Koh Pha Ngan, från Surat Thani och Chumpon

Tao - Chumphon

Ekawin Speed Ferry
Koh Tao Cruiser
Lomprayah Catamaran
Songserm Express Boat
Slow Boat
Ko Jaroen Car Ferry
(only Tue./Thu./Sat.)
avgår ankommer
10:30h - 13:30h
10:30h - 13:00h
10:00h - 11:30h
15:00h - 16:30h
14:30h - 17:30h
22:00h - 03:00h
23:00h - 05:00h

Chumphon - Tao

Ekawin Speed Ferry
Koh Tao Cruiser
Lomprayah Catamaran
Songserm Express Boat
Night Boat
Ko Jaroen Car Ferry
(only Mon./Wen./Fri.)
avgår ankommer
07:00h - 10:00h
07:00h - 09:30h
07:30h - 09:00h
13:00h - 14:30h
07:00h - 10:00h
24:00h - 06:00h
23:00h - 05:00h

Tao - Koh Samui

Songserm Express Boat
Phangan Cruise
Slow Boat
Lomprayah Catamaran
Prah Yai Speed Ferry
avgår ankommer
09:30h - 11:30h
09:30h - 14:30h
10:30h - 12:10h
15:00h - 16:40h
14:30h - 16:30h

Samui - Tao

Songserm Express Boat
Phangan Cruise
Slow Boat
Lomprayah Catamaran
Prah Yai Speed Ferry
avgår ankommer
11:00h - 13:45h
12:00h - 14:00h
09:30h - 14:30h
08:00h - 09:40h
12:30h - 14:10h
10:30h - 12:30h

Tao - Phangan

Songserm Express Boat
Phangan Cruise
Slow Boat
Lomprayah Catamaran
Prah Yai Speed Ferry

avgår ankommer
09:30h - 11:00h
09:30h - 12:30h
09:30h - 10:30h
15:00h - 16:00h
14:30h - 16:00h

Phangan - Tao

Songserm Express Boat
Phangan Cruise
Slow Boat
Lomprayah Catamaran
Prah Yai Speed Ferry
avgår ankommer
12:00h - 13:45h
12:30h - 14:00h
11:30h - 14:00h
08:40h - 09:40h
13:10h - 14:10h
11:00h - 12:30h

Tao - SuratThani

Songserm Express Boat
Night Boat
avgår ankommer
10:00h - 16:30h
20:30h - 05:30h

Suratthani - Tao

Songserm Express Boat
Night Boat
avgår ankommer
08:00h - 14:30h
23:00h - 08:00h
OBS! Dessa tidtabeller kan komma att ändras p g a väderförhållanden eller andra omständigheter.
Kontrollera med en resebyrå före avfärd.

Fastlandet

På fastlandet, bara fem mil norr om den malaysiska gränsen, visar städerna Hat Yai och Songkhla upp starkt kontrasterande livsstilar. Hat Yai är södra Thailands shopping-och-nöjes metropol, inte minst för turister från Malaysia, medan Songkhla är en stillsam stad med en intagande sandstrand och landets största insjö. I anslutning ligger Khu Khut sjöfågelreservat som hyser c:a 140 arter.

 

Området söder om Hat Yai bör om möjligt undvikas f.n. Småskaliga terrorattacker förekommer frekvent och även om de aldrig varit riktade mot utlänningar finns ändå risken att man råkar vara på fel plats vid fel tillfälle.


Om Thailand Bra att veta Resmål Thailand Sevärdheter Bangkok Hotellguide Övrigt

Bangkok
Banker i Thailand
Bergsfolken i norr
Buddhism i Thailand
Dyka i Thailand
Enhetsomvandlare
Ekonomin i Thailand
Internetcaféer
Festivaler & helger
Geografi Thailand
Golf i Thailand
Historia Thailand
Kartor Thailand
Klimat & Väderrapport
Kungahuset
Politik i Thailand
Resmål i Thailand
Shopping/fynda
Transportmedel
Thai Boxing
Thailändsk etikett
Thailändsk mat
Thai radio online
Valuta & Kurser
Visum till Thailand

 

Innan du åker
Flygresan
Ankomst Bangkok
Viktiga kontakter
Din hälsa
Flygbolag
Färdmedel/Transp.
Köpvärt i Thailand
öppettider
Dricks
Elektricitet
Dagstidningar
Filmframkallning
Få momsen tillbaka
VARNING !
CENTRALT
Bangkok
Ayutthaya
Cha Am
Hua Hin
Kanchanaburi

ÖSTRA THAILAND
Bang Saray
Bang Saray
Chantaburi
Koh Chang
Koh Samet
Pattaya/Jomtien
Trat

NORRA THAILAND
Chiang Mai
Chiang Rai
Mae Hong Son
Sukhothai
Tak

SÖDRA THAILAND
Ang Thong
Koh Pha Ngan
Koh Phuket
Koh Samui
Koh Tao
Krabi
Surat Thani
Kungliga palatset
Templen
Ayutthaya
Rose Garden Show
Middagskryssning
Kanaltur
Bron över floden Kwai
Krokodilfarmen
Flytande marknaden
Bangkok by night
Supè + klassisk dans
Safari World
Dream World

 

Hotell
Sevärdheter
Bangkok by Night
Templen
Golfbanor
Intressanta kvarter
Muséer
Gallerier
Barer i Bangkok
MusikPubar/barer
Ölpubar
Klubb & Disco
Restauranger
Thai Boxing
Metro/Skytrain
Varuhus
Karta Bangkok

Bangkok
Cha Am
Chiang Mai
Chiang Rai
Chumphon
Hua Hin
Isaan (Nordost)
Kanchanaburi
Khao Lak
Koh Chang
Koh Lanta
Koh PhaNgan
Koh Phi Phi
Koh Phuket
Koh Samet
Koh Samui
Koh Tao
Krabi
Pattaya
Phang-Nga
Phuket
Rayong
Trat

ANDRA LÄNDER
Singapore
INDONESIEN
Bali

MALAYSIA
Kuala Lumpur
Penang

KAMBODJA
Phnom Penh
Siem Rep (Angkor Wat)
Sihanouville

ÖVRIGA ASIEN
Kurs i
Thailändska


Recept på
Thaimat


 

 


Copyright 2003-2015 thailandturi.st resenterar Koh Samui