Sverige
Tillbaka Hem Upp Nästa

 

Tidiga uppgifter
Vikingarna
Ättesamhället
Ståndssamhälle
Sockenstämma
Unionen

De folkvandringar som bidrog till att störta Romarriket rörde sig mot de centrala och sydliga delarna av Europa. Även i Norden var tiderna oroliga och befästningsverk som Torsburgen på östra Gotland tillkommer under den här tiden.

Under den period som kallas Vendeltiden, 600 - 700-talet, sker en stor omläggning vad gäller bosättningen. Nu förs de enskilda gårdarna samman till byar och åkrarna delas upp i långsmala tegar. Tvåskiftesbruket införs, vilket innebär att åkern bär säd vartannat år och ligger i träda vartannat år. Den brukade arealen bör därigenom ha fördubblats.

Byn organiseras som ett samhälle. Bönderna bildar byalaget och samarbetar vad gäller jordbruk och boskapsskötsel. Det är en fredlig tiden och befolkningen ökar. De stora gårdarna i byn delas upp och ägorna blir mer sammanblandade med varandra. Också utflyttningar från byn sker och ny mark bryts och nya byar uppstår.

De äldsta ortsnamnen dyker upp. Till dem hör:

bullet-inge
inbyggarnamn som betecknar folket på platsen.
Vällinge, vällingar, de som bor på vallen eller fältet
bullet-lev
förekommer i södra Sverige och betyder arvegods.
Bonden ser nu på jorden som hans som skall gå i arv till hans efterkommande.
bullet-vin
I västra Sverige. Det betyder äng och betesmark och visar hur viktig och utbredd boskapsskötseln var.
bullet-sta, -by, -hem, -tuna, -åkra och -landa.

Den återstående tiden fram till medeltidens slut, som vad gäller Sverige brukar sättas vid året för Gustav Vasa maktövertagande 1521, kan för översiktlighetens skull delas in i de perioder som återfinns på knapparna till vänster. Den översta knappen informerar kort om vad greker och romare kände till om vår del av världen.

Lästips:

Alf Henrikson, Svensk historia I och II
behandlar vår historia från den äldsta tiden och är spränglärd men underhållande skriven och rymmer alla de anekdoter som kan krydda läsningen. Den kräver mycket tid på grund av sin detaljrikedom.

Alf Åberg, Vår svenska historia
översiktlig, lättsamt skriven och med enskilda levnadsöden som konkretiserande exempel.

 

horizontal rule

Tillbaka till Komvux Gotland