Buddhism i Thailand

HOTELLGUIDE
THAILAND

Thailandturi.st

VIP VAN TRANSFER
FRÅN FLYGPLATSEN
TILL VAR DU VILL

http://thailandturi.st/bangkok airport transfer
Wat Phra Sri Sanphet

Buddhismens roll i Thailand

perspective of life
Two buddhs faces
Novis monks at Wat Doi Kong Mu

Buddhism i Thailand

Thailändare är djupt religiösa människor. För den buddhistiska majoriteten genomsyrar det allt man gör då det är ryggraden i den thailändska kulturen - en kultur som varit intakt och oberoende så länge mycket tack vare principerna i den buddhistiska läran.

Varje by i Thailand har minst ett tempel en s k "Wat", som tjänar både som religiöst och socialt center. Tidigare har vardagslivet på landsbygden kretsat runt religiösa och agrikulturella högtider men på senare tid har radio och TV haft stark influens.

C:a 90 % av befolkningen är Theravada-buddhister. Theravada-läran lägger tyngdpunkten mer på den rena läran av Siddartha Gotama (Buddha) utan några senare tillägg och tolkningar av munkar.
Buddhister tror att livet innebär lidande, ett lidande förorsakat av begär. Kan man sålunda eliminera begäret leder det till ett perfekt tillsånd där också lidandet elimineras. Detta tillstånd kallas nibbana (nirvana).

Buddhismen i Thailand är en "icke-individualistisk" filosofi som säger att undertryckandet och frånvaron av egot är den enda vägen till lycka.
Nästan alla Thailändare tror på reinkarnation, förhoppningsvis till ett bättre liv. och slutligen till uppnående av nibbana. Men detta sker inte automatiskt utan måste förtjänas genom utförande av goda gärningar, t.ex. ge pengar till tiggare, ge burfåglar deras frihet, ge mat till de munkar som gör sina tidiga morgonvandringar för att få något att äta.
För ett antal år sedan vann en fattig dam 6 miljoner Baht (då c:a 1,5 miljoner kronor) på det statliga lotteriet. Hon spenderade alla pengar på byggandet av ett nytt tempel varefter hon var lika fattig som tidigare. Detta faktum bekymrade henne dock föga eftersom hon nu gjort en så storartad gärning för Buddha att hon var garanterad en god reinkarnation när den dagen kom. Det kan man kalla en långsiktig investering!

 

Andehus i varierande storlek finns utanför alla byggnader i Thailand och de dekoreras så att "skadliga andar" inte skall hemsöka de boende. I Thailand har buddhismen lyckats ympa in sig i animismen och på så sätt skapat en blandning av moralisk filosofi och vidskepelse.

Det finns inte "goda" eller "dåliga" buddhister på samma sätt som det finns "goda" och "dåliga" kristna. Buddhismen är en personlig filosofi snarare än en grupp-religion.
En individ som följer Buddhas väg, den långa vägen till upplysning, stöter på hinder och överkommer svårigheter i sin egen takt. Hur bra han eller hon gör det är oviktigt för alla andra än en själv.
Buddhismen lär inte, som många andra religioner, ut att man blint skall lyda regler och doktriner som man kanske tycker är fel. Istället bör man ifrågasätta "allt" tills man funnit ett svar som känns tillfredsställande.
Buddhismen inte bara predikar, utan praktiserar också tolerans. Den hävdar inte att andra religioner är falska utan uppmuntrar till att var och en drar egna slutsatser. Det finns ingen uttalad missionssträvan och buddhistmunkar har inga krav på sig att fylla en konverteringskvot eller att "rädda själar".


I norra Thailand finns också Animism infllätat i Buddhismen, en tro på att alla ting som floder, träd, gräs och stenar har en själ.
De flesta av bergsfolken är animister med ett mindre antal buddhister och kristna. Många från Yaofolket, som härstammar från södra Kina, är Taoister, och utövar en primitiv form av Taoism som var känd i Kina för 600 år sedan.

Kristendomen som har introducerats på sistone av missionärer har fått många nya anhängare bland bergsfolken. Det hävdas att upp till 50% av Karenfolket nu är kristna. Deras sägner har en hel del gemensamt med de kristna och eftersom Karenfolket eventuellt härstammar från mellanöstern är det möjligt att de två religionerna har samma ursprung eller åtminstone har gemensamma band.Om Thailand Bra att veta Resmål Thailand Sevärdheter Bangkok Hotellguide Övrigt

Bangkok
Banker i Thailand
Bergsfolken i norr
Buddhism i Thailand
Dyka i Thailand
Enhetsomvandlare
Ekonomin i Thailand
Internetcaféer
Festivaler & helger
Geografi Thailand
Golf i Thailand
Historia Thailand
Kartor Thailand
Klimat & Väderrapport
Kungahuset
Politik i Thailand
Resmål i Thailand
Shopping/fynda
Transportmedel
Thai Boxing
Thailändsk etikett
Thailändsk mat
Thai radio online
Valuta & Kurser
Visum till Thailand

 

Innan du åker
Flygresan
Ankomst Bangkok
Viktiga kontakter
Din hälsa
Flygbolag
Färdmedel/Transp.
Köpvärt i Thailand
öppettider
Dricks
Elektricitet
Dagstidningar
Filmframkallning
Få momsen tillbaka
VARNING !
CENTRALT
Bangkok
Ayutthaya
Cha Am
Hua Hin
Kanchanaburi

ÖSTRA THAILAND
Bang Saray
Bang Saray
Chantaburi
Koh Chang
Koh Samet
Pattaya/Jomtien
Trat

NORRA THAILAND
Chiang Mai
Chiang Rai
Mae Hong Son
Sukhothai
Tak

SÖDRA THAILAND
Ang Thong
Koh Pha Ngan
Koh Phuket
Koh Samui
Koh Tao
Krabi
Surat Thani
Kungliga palatset
Templen
Ayutthaya
Rose Garden Show
Middagskryssning
Kanaltur
Bron över floden Kwai
Krokodilfarmen
Flytande marknaden
Bangkok by night
Supè + klassisk dans
Safari World
Dream World

 

Hotell
Sevärdheter
Bangkok by Night
Templen
Golfbanor
Intressanta kvarter
Muséer
Gallerier
Barer i Bangkok
MusikPubar/barer
Ölpubar
Klubb & Disco
Restauranger
Thai Boxing
Metro/Skytrain
Varuhus
Karta Bangkok

Bangkok
Cha Am
Chiang Mai
Chiang Rai
Chumphon
Hua Hin
Isaan (Nordost)
Kanchanaburi
Khao Lak
Koh Chang
Koh Lanta
Koh PhaNgan
Koh Phi Phi
Koh Phuket
Koh Samet
Koh Samui
Koh Tao
Krabi
Pattaya
Phang-Nga
Phuket
Rayong
Trat

ANDRA LÄNDER
Singapore
INDONESIEN
Bali

MALAYSIA
Kuala Lumpur
Penang

KAMBODJA
Phnom Penh
Siem Rep (Angkor Wat)
Sihanouville

ÖVRIGA ASIEN
Kurs i
Thailändska


Recept på
Thaimat


 

 


Copyright 2003-2015 thailandturi.st