« Allt skulle bli billigare | Startsidan | Skämta måste man få göra »

12 juni 2004

Lång fredagsfyra

Kan du din Bibel?
Jag har aldrig läst den
och kommer så aldrig att göra.
Men vilket hästjobb att lägga
ut den på nätet?
Hela Bibeln i en 5 Mb stor html-fil.

När jag tänker på Bibeln tänker jag på sagoböcker. För det är vad jag tror Bibeln är. Sagor och skrönor som vandrat från mun till mun, från generation till generation och någonstans på vägen nedtecknats bit för bit när skrivandets konst upptäckts. Nedskrivet och kanske även där lite förskönat.

Har du lekt leken en fjäder blir en höna? Alla sätter sig i en ring. En person funderar ut en lagom lång ramsa på ett par meningar och viskar det i örat på den som sitter närmast. Personen gör detsamma och när dessa meningar gått ett varv och kommer tillbaks till ursprungsmannen/kvinnan är det oftast helt uppåt väggarna. Det får inte vara för få deltagare utan det ska vara kanske runt 15-20 eller något ditåt. Detta ger en bra bild av hur jag tror att Bibeln kom till.

Då kommer jag med automatik in på fredagsfyran.

Tema: religositet:

1. Tror du på Gud/ Jehova/ Allah/ Mammon/ Whatever?

Nej. Varför dör barn? Varför svälter barn? Varför får folk cancer? Varför begås det sexuella övergrepp på barn? Varför sker våldtäckter? Varför blir det massa katastrofer, jordbävningar och översvämningar? Varför finns det rasism? Varför finns det homofober? Hur kunde nazisterna få härja fritt och gasa ihjäl miljontals människor? Listan kan göras lång på frågor. Finns det en Gud, Jehova eller Allah sitter han/hon och sover någonstans eller skiter i hur det står till på planeten Jorden. Han/hon kanske har flyttat till ett annat universum?

2. Har du provat någon New Age-grej? (typ stenar, auror, etc)

Nej.

3. När var du på Gudstjänst senast?

Jag har aldrig varit med på någon renodlad gudstjänst. Däremot har jag varit med på begravningar, dop och bröllop i kyrkan, fast jag sitter alltid och skruvar på mig i bänken och mimar på sin höjd med i psalmsjungandet. En gång har jag själv gift mig i kyrkan, iklädd jeans och t-shirt, runt 1980 tror jag det var. Long story. Den kanske jag tar en annan gång.

4. Vilken är den bästa religionen?

Jag tror inte på religioner heller, inte som specat nedan enligt ordboken. Religioner är bara ett sätt att styra folk, förr hade man inte så många andra styrmedel än exempelvis 10 Guds budord och vad nu exempelvis Koranen har för motsvarande. Numera har vi lagar som reglerar vårt liv och religionen behövs inte som rättesnöre. Inte ens som moraliskt rättesnöre, se bara hur det det använts i Knutby. Var och en blir salig på sin tro. Bara de kan ge f*n i att försöka pracka på den på andra. Tyvärr är de olika religionerna orsak till nästan alla krig här på jorden sedan tidernas begynnelse och det gör mig än mer övertygad om religionernas icke-berättigande. Att döda i Guds namn eller i Allahs namn – hur kan man ens komma på tanken?

Norstedts stora svenska ordbok
religion [-lio'n el. äv. -ligio'n] subst. ~en ~er
trossystem som främst kännetecknas av tron på viss(a) gud(ar) el. person(er), övernaturliga företeelser etc., vilka man kan träda i kultisk förbindelse med; vanl. äv. med spec. ceremonier och levnadsregler

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 12, 2004 05:34 FM

Kommentarer

hej jag har en fråga är ni snälla och svara mig
varför är religioner viktiga ?

Skrivet av: sonia datum: september 2, 2004 03:20 EM

Inte illa att sova i Guds farm varje natt. :) Nå, alla blir vi lyckliga av det vi nu tror på. Men det var nog lite fel av henne i sin lärarroll att påstå det där om Bibeln.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 13, 2004 06:09 FM

Jag hade en lärarinna för några år sedan som med bestämdhet hävdade att Bibeln inte kunde har förvanskats eller förändrats genom tiderna, olika översättningar och utgåvor. Hon ansåg att gud hade styrt det hela och att Bibeln är exakt samma bok idag som den var när den skrevs (av gud dårå). Hon sa också att hon sov i guds famn varje natt...

Själv brukar jag sova i min säng och bibeln ser jag som en bok bland andra. En något äldre bok visserligen, men fortfarande - bara en bok!

Skrivet av: Lisa datum: juni 13, 2004 03:02 FM

Inom t.ex. vissa grenar av Buddism och Taoism saknas en gud. Men jag var ute på nätet och läste lite om Buddismen efter resan till Thailand och hittade då info om att det kan förekomma gudar.

http://w1.520.telia.com/~u52004542/religion.htm
Buddabilder och gudar introducerades senare under påverkan av hinduism och uppblandning av Mahayana, Vajrayana och lamaism varvid ett stort antal gudar, gudinnor, halvgudar och religiösa symboler utvecklades.

http://www.mimersbrunn.se/arbeten/239.asp
Religionerna i väst, judendom, kristendom och islam, håller sig alla till en gud, vilket kallas monoteism och betyder ”en gud”. Religionerna i öst, hinduism och buddism, har flera gudar, vilket kallas för polyteism.

Men ren buddism har säkert som du säger inga gudar. Det är nog när det kommer influenser från andra religioner gudarna kommer in i bilden.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 12, 2004 09:33 EM

Ursäkta, men du har fel när det gälelr buddhismen. Där finns ingen gud. Absolut inte. Jag är själv med i en buddhistisk grupp så tro mig, jag vet.
Frågan om gudars vara eller inte vara är oväsentlig för buddhismen.

Skrivet av: Chadie datum: juni 12, 2004 05:54 EM

Bra länk den där bibeln: den kan var kul att ha när man skall söka citat och sånt.

Skrivet av: Johnny datum: juni 12, 2004 01:22 EM

Religion är ett ofog.
Jag tror inte på någon gud mer än mig själv :)

Skrivet av: Claes datum: juni 12, 2004 11:35 FM

Med mitt svar så for nog mina tankar kanske mest till Gud/Allah. Men de flesta religioner har ju någon form av gudadyrkan. Många religioner går in i varandra.

Buddisterna har många gudar även den hinduistiska religionen, sikhismen har tio guruerna som anses mycket viktiga osv.

Jag vet inte så mycket om sikher, hinduer och buddister.
Förutom att buddismen i sig verkar vara en tilltalande religion. I Thailand märkte jag av den och tyckte om det jag såg.

http://www.indien.nu/fakta-tips/religion/

Men på Ceylon finns det buddister, men jag vet ej om de är inblandade i konflikten med de tamilska tigrarna.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 12, 2004 10:51 FM

Vilket krig har buddhismen startat? Buddhism är en religion totalt i avsaknad av gudar. Inte heller sikherna har väl gudar? Det du svarar på fråga 1 tycker jag är ett svar som bara handlar om kristendom, islam och judendom, Det är väl bara de som har en personlig gud.

Skrivet av: Chadie datum: juni 12, 2004 09:52 FM

Prova Taoism...

http://www.taoism.net/html.html

Tao te ching är en kul bok...

Lev livet

Skrivet av: Bengt datum: juni 12, 2004 08:39 FM