« Sitta på två stolar | Startsidan | Blandkompott »

8 september 2004

2800 övervakningscentraler

Ericsson samarbetar med China Mobil. Antalet sålda mobiler ökar i rasande takt. Det skulle rent hypotetiskt kunna innebära en viss frihet för de kinesiska medborgarna att kunna kommunicera fritt med varandra. Det är även detta Ericsson vill betona och genom detta rättfärdiga sina affärer med Kina. Det är en stor marknad och det finns en stor potential till att göra mycket lönsamma affärer.

Men mobiltrafiken är övervakad. Det finns 2.800 övervakningscentra som kontrollerar mobiltrafiken. De ska filtrera bort exempelvis pornografi, men används givetvis till att kontrollera annat som inte faller de kinesiska myndigheterna på läppen. SMS-meddelanden som innehållit orden Falun Gong kommer aldrig fram till adressaten. Vem eller vilka är det som bidragit med tekniken till dessa övervakningscentra?

Falun Gong är förbjudet i Kina, många av Falun Gong-utövare har kunnat gripas med hjälp av denna teknologi att filtrera mobiltrafiken. De som grips utsätts ofta för tortyr och en del går en bråd död till mötes. För mig är det ofattbart att så sker, men för de som bor i Kina är det bister verklighet.

Hur mycket vet Ericsson om detta? Har Ericsson bidragit med teknik till övervakningen? Hur mycket vill de veta om situationen i Kina? Kan de anses ha ett ansvar? Ericsson anser att detta är en debatt som ska föras mellan politiker och mellan olika länder och inget som Ericsson ska lägga sig i. Affärsetik är tydligen inget argument som anses vara applicerbart i detta fall.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 8, 2004 09:04 FM

Kommentarer

Echelon säger jag bara. Fast vi i Sverige riskerar nog inte att SMS inte levereras för att det innehåller fel ord. Men visst avlyssnas vi säkert också. Men i Kina får det andra konsekvenser än bara avlyssning. Mobilspårning är ett bra sätt att lokalisera vad folk är när telefonen är påslagen och det kan kanske inte vara så roligt om man tillhör de som mediterar Falun Gong och är jagade av myndigheterna.


"Tekniken på den tiden medgav att samtalen bröts med atomatik om de inte fördes på av myndighetena godkända språk. "

Det var intressant info. Det är kanske därför AXE-växlarna säljer så bra? Lite skämtsamt, men kanske med mer allvar bakom ändå.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 8, 2004 03:17 EM

Det är inte bara Ericsson som har stött china i deras försök att undertrycka demokrati...

Här kan ni läsa mer om "The Golden Shield"

Som är den säkerhetsapparat som fungerar som en Great Firewall of China...censurerar och förtrycker

http://www.ichrdd.ca/english/commdoc/publications/globalization/goldenShieldEng.html

Skrivet av: Bengt datum: september 8, 2004 11:00 FM

min reflektion på dina frågor, Ericsson har länge sålt bra till dicktaturer och totalitära starter, det gick för ca 20 år sedan ett envist ryckte att det var AXE teknikens isärklass goda avlysningsmöjligheter som gav ericsson stora order till Sadiarabien mfl totalitära stater. Tekniken på den tiden medgav att samtalen bröts med atomatik om de inte fördes på av myndighetena godkända språk. Så det är väll rimligt att anta att ericsson har gort allt vad de kan för att behålla sitt teknikförsprång till nya generationer tekniker...
Dock borde kineserna "på gatan" vara nog så vana med att bli övervakade att de är försiktiga med vad de säger i telefon. Det bör vi vara med...

Micke

Skrivet av: Micke datum: september 8, 2004 10:15 FM