« Virusattack | Startsidan | Somliga går med trasiga skor »

2 oktober 2004

Digitala vykort

Jag fick ett mail till en mailadress jag sällan använder och som vidarebefodras till en annan adress. Mailet sändes 06:27 i morse.

Ämne: You have new postcard!

Det lät ju kul.
Att någon orkat sända en digital hälsning till just lilla mig.

Men jag klickade inte på länken i mailet. Det såg skumt ut. Jag tar inte emot HTML-mail så jag såg att länken inte såg ut som den borde i normala fall. Men i ett HTML-mail förmodar jag att länken skulle ha sett ut som en vanlig klickbar oskyldig länk. Jag skriver inte ut hur den såg ut i klartext här för att den innehåller ett ip-nummer (som tydligen är knuten till provinsen Shandong i Kina) och det är kanske dumt att visa hur man bygger upp en falsk länk.

Längst ned i mailet stod det så här och det såg ju seriöst ut och vilket jag tror skulle kunna lura skjortan av vem som helst som tog emot detta i HTML-format.

This is a free service of Digital Postcards(R) at POSTCARDS.COM: http://www.postcards.com/

Jag gick bakvägen (genom att gå direkt till http://www.postcards.com/) och klistrade in det "postcard ID number" som fanns i mailet och fick då detta besked:

Oops, we had the following problem:
The pickup code you entered is not valid. The email was sent out by a virus, probably in MS Outlook, and has been picking up steam. The card was NOT sent by us!!

Så klicka inte med automatik på mail som påstår att du fått ett vykort. Gör som jag, gå bakvägen för att kolla om det verkligen är ett vykort eller ett försök att sprida virus eller att kartlägga att din e-postadress är aktiv och därmed kan säljas vidare.

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 2, 2004 08:45 FM

Kommentarer

Det riktigt sjuka är ju att orsaken till att epostadresser säljs är för att göra såna där utskick om att köpa penisförlängarpiller och dylikt. Och det extremt sjuka i sammanhanget är att dessa utskick skickas ut för att folk faktiskt *köper* dyngan! Inte så många förstås, men tillräckligt för att det ska vara en lönsam affär.

Skrivet av: Jonas datum: oktober 3, 2004 03:31 EM

Det finns speciella sökrobotar som samlar upp alla e-mailadresser de finner på hemsidor, i gästböcker osv. Dessa säljs sedan vidare. Det finns andra sätt också att samla in emailadresser.

Så har du en privat adress du inte vill att den ska börja få spam, ange den aldrig i klartext på en hemsida, lämna den aldrig på olika sajter osv.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 2, 2004 05:40 EM

Vaddå sälja e-postadress vidare? Kan man sälja e-postadresser? Till vem och i vilket syfte? Hur kollar man det? Hur kollar jag om någon har tillgång till min e-postadress? Jag har en hemsida och har haft snart 1000st besökare, men ingen har mailat mig, fast jag har mailadresser upplagda.
PS. Jag har precis startat. Jag kan inte så mycket om HTML och koder etc, men jag har gjort så gott jag har kunnat för att snickra ihop en egen hemsida i vart fall - gratis.
Du har verkligen lyckats med intenet. Dina tips har varit värdefulla för mig. Tack! DS
Vänligen E-M

Skrivet av: E-M datum: oktober 2, 2004 03:15 EM

He. Jag märker automatiskt html-brev som spam i mitt filter. Funkar utmärkt, 95 % av alla html-brev jag får är spam. Kunniga, riktiga brevskickare använder mycket mer sällan html. Och går jag miste om brev från sådana, tja, det kan jag leva med.

Skrivet av: Johan A datum: oktober 2, 2004 12:51 EM

Problemet är alla de som tycker att det är roligt att sända mass a formateringar i mail. Verkar vara samma sorts personer som skriver foruminlägg bestående av tre smileys.

Skrivet av: Virre datum: oktober 2, 2004 12:30 EM

Folk brukar komponera HTML-mail med fetstil, små figurer och bakgrunder, html-format med andra ord. Sådana mail omvandlar min emailklient till ren text. Så jag ser aldrig deras snygga verk, som kanske de lagt ned mycket möda på. Sådan mail kan dessvärre användas för att smyga in annat smått och gott som inte är av godo.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 2, 2004 10:51 FM

Vad i fridens dar menar du med att du inte tar emot HTML-mail?

Skrivet av: Monica datum: oktober 2, 2004 08:56 FM