« Bloggtreklöver 9 | Startsidan | Dagens bilder »

3 december 2004

Husdjur på hemmet

Vintrosahemmet i Örebro har en papegoja som heter Jakob och en katt som fått det vackra namnet Maja. De lever och bor med de äldre och resultatet har slagit väl ut. Det finns andra exempel där personal tillåts ta med sig sina hundar under arbetspassen och hundarna har genast blivit de boendes kelgrisar. Röster höjs om allergi, ja - men det går alltid att lösa med speciella avdelningar eller på annat sätt, om bara den goda viljan finns.

Oxytocin är ett hormon som frigörs i kroppen när vi berör eller berörs, alltså även när vi kramar och klappar en hund eller en katt. Blodtrycket sjunker. Halterna av sgtresshormonet kortisol minskas. Kroppen mår med andra ord bra. Andra positiva effekter är att ett husdjur engagerar. På Vintrosahemmet har de äldre blivit mer aktiva och drar sig inte lika ofta in till sina egna rum och stängde in sig, utan de vistas oftare i de gemensamma utrymmena där husdjuren finns. Att kunna klappa och prata med ett djur kräver inte att man kan uttala sig väl eller ha något vettigt att säga, det bryr sig inte djuret om. Men för människan kan det vara viktigt.

Miljöpartiet ämnar lämna in en motion som vill klargöra huruvida detta ska bli en rättighet eller om det, som nu, bara kommer att finnas i enstaka ålderdomshem, med ledningens godkännande. Kommer en ny ledning kan det tillståndet dras in misstänker jag. Alla är inte förtjusta i husdjur eller förstår deras positiva inverkan på oss människor.

När jag blir gammal och det blir dags att
läggas in på ett ålderdomshem skulle jag
gärna vilja hamna på ett som har husdjur.
Drömmen vore om det fanns en hund att krama,
klappa och småprata med.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 3, 2004 08:38 FM

Kommentarer

Min mamma bor på ett gruppboende för dementa. I somras arbetade en ung flicka extra och hon tog ofta med sig sin hund. Å, vilken skillnad det blev ! Dom boende som annars bara sitter och tittar rakt fram, började plötsligt prata lite .., försökte locka på hunden som kom och viftade på svansen ..., Kalle i sin rullstol klappade honom på ryggen .., det var så otroligt hur den här hunden väckte så många känslor till liv.
På Vigs Ängar utanför Ystad, (dement avd. där med) spankulerade en katt när jag var där på besök. Personalen berättade att katten ibland kröp i sängen hos nån av de äldre .., låg där på magen och värmde och skänkte trygghet. Ut och in genom rummen gick katten .., alla var nöjda.
Så, vill jag ha det själv.

Skrivet av: Elisabet datum: december 3, 2004 11:11 EM

Visst är det en lisa för själen att kela och gosa med ett husdjur.

När jag jobbade på Tele2 fanns det en kille som var så allergisk mot hundar att varje gång vi skulle på möte tillsammans såg jag till att alltid vara nyduschad, helt nytvättade kläder och inget hundkramande innan jag åkte hemifrån.

Men sådan svår allergi har inte alla. Visst skulle det kunna gå att separera exempelvis vårdavdelningar åt så att en del kunde ha husdjur.

Som det där med ledhunden, även om hunden bands utanför så är det som sades, hundägaren har så mycket partiklar på sig av det ämne en allergiker kan reagera på.

Det är en svår fråga.
Men att förbjuda allt med hänsyn till allergi är fel. Det får tas beslut från fall till fall.

Jag skulle gärna vilja kunna ha en hund till jobbet. Men få jobb tillåter det.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 3, 2004 01:43 EM

Jag har fundrat en del på detta om allergiker och husdjur. I ett program på P1 om ledhundar kommenterade en synskadad det korkade i att neka hennes hund tillträde till lokaler med hänvisning till eventuella allergiker. Hon menade att det spelar knappast någon roll om hunden är med eller inte, hon har ändå så mycket hudrester från hunden på sig som hon kan sprida. I hennes fall var det däremot mycket viktigt att inte lämna hunden utan uppmärksamhet eftersom en ledhund kostar ungefär 300000. Om hunden är med kan en allergiker undvika henne, utan hunden syns det inte att hon sprider allergener omkring sig. Jag drar mig också till minnes hur Halmstad kommun processade mot en frisersalong för att innehavaren hade sin tax därinne - det gillade inte hälsoskyddsinspektören. Hos en frisör där det finns ganska många snuskiga kemikalier var det taxen som var problemet. Fast inte för kunderna, de tyckte att taxen var jättetrevlig.
Min poäng här är att husdjur ofta ställs mot allergiker på ett oproportionerligt vis, vilket är trist.

Skrivet av: Mattias Ö datum: december 3, 2004 12:03 EM

"Oxytocin är ett hormon som frigörs i kroppen när vi berör eller berörs, alltså även när vi kramar och klappar en hund eller en katt. Blodtrycket sjunker. Halterna av sgtresshormonet kortisol minskas."

Det där är välkänt. Min kardiolog frågade mig efter bypassop + infarkt om jag hade hund eller katt. Eftersom svaret blev nekande sade han.

- Skaffa nu! :-)

Skälet är enkelt och begripligt. Jag behöver inte så mycket medicin som jag annars skulle behöva.

Nu har jag en sådan där liten knävärmare som kurrar och har sig...

Skrivet av: Jinge datum: december 3, 2004 10:48 FM