« Spionprogram | Startsidan | Sexuellt bistånd »

7 januari 2005

Bloggarna dör

Årets ord 2004 blev "blogg" skriver Computer Sweden. De spår att nästa år, alltså år 2005, blir det troligen tvärtom, ett rejält bakslag.

Computer Sweden menar på att inget talar för att explosionen av bloggar kommer lyckas hålla intresset vid liv. Vem ska man lyssna på? Vem skriver något vettigt? Vem står ut? Frågor som Computer Sweden ställer sig.

Sedan drar de en parallell med att fråga sig hur många som byggde egna hemsidor när det begav sig. Alltför många, skriver Computer Sweden och menar på att historien upprepar sig.

Jag tror att deras farhågor inte kommer att besannas. Hemsidor kommer och går, men fenomenet består. Dagböcker och bloggar kommer och går, men fenomenet består. Så har det varit sedan cirkus 1994 och så lär det förbli.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 7, 2005 02:47 EM

Kommentarer

Och bara för att spela ut gamla 'vi mot dom'-kortet så... lustigt hur ofta traditionella medier är beredda att dödförklara nätpubliceringen. Få se, det är väl sådär en tre-fyra gånger i veckan vid det här laget.

Men visst, vi gör likadant fast åt andra hållet.

Skrivet av: plank datum: januari 17, 2005 08:42 EM

Ja, lustig jämförelse de har gjort. den motsäger ju helt deras slutsats. Antalet hemsidor har ju ökat oavbrutet sedan webben kom till internet. Sedan råder det lite begreppsförvirring eftersom bloggar är en typ av hemsidor och alltså en undergrupp, inget avskilt fenomen.

Micke: Varför skulle begreppet blogg försvinna? Det är väl en alldeles utmärkt nyansering för att beskriva innehållet på en webbsida? ...och ja, begreppet pekar nog på innehållet mer än tekniken, det finns många olika tekniska lösningar för att driva en blogg. ;-)

Skrivet av: Frozenswede datum: januari 9, 2005 11:48 EM

Ja men varför behövs ordet "blogg", det handlar ju bara om en teknik för enkel administration och uppdatering av hemsidor som får beteckna ett fenomen. Namnet "blogg" tror jag kommer att försvinna men bloggandet fortsätta!

Skrivet av: Micke datum: januari 8, 2005 11:59 FM

Du är en klippa, Johnny! Dagens största garv över din kommentar. :)

Skrivet av: Mats Andersson datum: januari 7, 2005 10:38 EM

Inte för att jag vet hur "explosionen" av hemsidor var i början, det är jag lite för ung för, men det jag ser på nätet som helhet är hela tiden en stadig ökning - hemsidor är fortfarande populärt, och bloggar förljer nog samma mönster.

Skrivet av: Jenny datum: januari 7, 2005 08:21 EM

Kan arkiveras tills när man ska utse årets dummaste spådom.

För vad är egentligen skillnaden mellan en hemsida(ogillar det ordet skarpt) och en blogg? Enligt min mening ingen. Det finns bloggar som ser ut som hemsidor och uppdaters lika ofta "vanliga" hemsidor.

Nästa fråga blir givetvis, vad är skillnaden mellan blogg och nättidning? Ingen heller anser jag. Det finns bloggar som matar ut lika mycket information som nättidningarna.
Jag kan ju dessutom kommenterna på de flesta nättidningarna nuförtiden.

Så att förutspå bloggarnas undergång är förutspå sin egen nättidnings undergång(alltså inte pappersvarianten). Folk surfar dit det finns intressant att läsa och då och då få möjligthet att få kommentera det som skrivs. Som om någon kallar det blogg, webbsida, hemsida, nättidning, dagbok eller vad sjutton som helst spelar ingen roll.

Hmmm, jag som annars brukar hålla CS högt. Detta grusades en aning nu.

Skrivet av: Tor datum: januari 7, 2005 04:42 EM

CS har liksom sina systertidningar Aftonbladet och Expressen (jag skiiiiter fullständigt i ägarstrukturen, de är systertidningar, eller brorstidningar om det nu är mer PC) ett minne som en guldfisk, fäbless för användning av apokalyptiska eller ketchupstegrande kurvor och krönikörer-slash-kolumnister vars ordbajseri endast besegras av hastigheten med vilken de motsäger sig själva i sitt vindflöjeriska kollage av självbestämmande tendenser.

Skrivet av: LittleMeanColaMan datum: januari 7, 2005 04:00 EM

Ha ha...jag tänkte skriva något vettigt och relevant, men jag glömde vad det var jag skulle skriva.

Skrivet av: Johnny datum: januari 7, 2005 03:20 EM

Jag tror de hugger i sten när det gäller den här förutsägelsen...

1. Fler och fler politiker har upptäckt hur bloggarna svämmar över google. Vilket gör att de kommer använda det inför valet.

2. Detsamma gäller Företag som kommer använda det i kommersen för att märkas. Smartare än popup reklam.

3. Jag tror som du. Folk kommer starta bloggar och lägga ned de. Men de kommer att finnas kvar ungefär i samma utsträckning ev. öka litet eftersom många kan ha upptäckt användingen i och med katastrofen.

Skrivet av: Bengt datum: januari 7, 2005 03:03 EM