« Blandade länkar | Startsidan | Gjort är gjort, det blir femton år »

1 september 2005

Mjölk ska vara svensk. Basta!

Vad är det för vits att importera mjölk från Tjeckien eller Tyskland? Snacka om långa transportsträckor som belastar miljön. Visst kan den svenska mjölken även den transporteras längre sträckor, men inte alls i samma omfattning eftersom mejerierna finns lite varstans i Sverige. Det finns även andra producenter än Arla.

Lidl, som jag än i dag inte satt min fot i fast vi har en butik i Kungsängen, säljer importerad mjölk från Tyskland. Enligt ett test i AB har den en kemisk smak, söt men med besk eftersmak och uppfattades som ofräsch. Är det verkligen värt en krona mindre i pris att köpa den mjölken?

ICA ska börja sälja mjölk importerad från Tjeckien. Omdömen om den mjölken var att den var söt, unken, vattnig och inte särskilt god. Priset är inte fastställt än, men lär väl ligga någon krona under vad en liter svensk mjölk kostar.

En liter svensk mjölk kostar c.a sju kronor. För det får du god och nyttig mjölk. Även om hushållet köper 3 liter mjölk om dagen så kan inte, i det fallet, 84 kronor i månaden göra varken till eller ifrån? Det finns mycket annat som det kan sparas in på. Chips, kaffebröd, godis, jordnötter och andra varor vars pris är bra mycket högre och mindre viktiga och nyttiga.

För mjölk är nyttigt. Gott. Det händer ofta att jag beställer in ett glas mjölk på krogen till maten, vilket ibland renderar till ett och annat höjt ögonbryn :).

// Annica Tiger - som alltid försöker köpa svenskproducerad mat.

Annica Tiger september 1, 2005 08:02 EM

Kommentarer

mysko det där med uppdrag gransknings program. jag såg inte det men enligt sidan så är det 'fet mjölk' stödd av 'skolmjölksprogrammet' som gör barn feta. det låter mysko eftersom alla dagis & skolor jag jobbar på serverar ekologisk mellanmjölk för
a) man får bidrag baserat på alla krav-produkter man köper och mjölken är den som håller jämnast kvalitet och köps in i stora kvaniteter
b)barn, i synnerhet de under pubertetsåldern, behöver det extra fettet i mjölken och därför ska de inte dricka lätt-jölk eller mini-mjölk. visst finns det dietister som hävdar motsatsen ("att använda lättprodukter från tidig ålder väljer barn att välja det nyttiga alternativet") men de är synnerligen få.

Skrivet av: lisa datum: september 2, 2005 10:17 EM

K-vitamin. Det var intressant. Finns i lever, nej tack; men även i bladgrönsaker. Dolomit var en nyhet. Jag är i den åldern då jag måste börja tänka framåt och kommande benskörhet. Tråkigt nog.

http://www.fruktogront.se/

Bra länk! Danke.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 2, 2005 07:34 EM

Orsaken till benskörhet är nog mer komplex än bara kalciumbrist.

Det är även viktigt med balansen mellan olika näringsämnen. Själv brukar jag ibland strö lite Dolomit-pulver i filmjölken. Innehåller kalcium och magnesium i naturlig form.

Gröna bladgrönsaker som spenat innehåller mycket kalcium. Och då får man även i sig andra nyttiga näringsämnen, vitaminer och mineraler.

Här finns några intressanta fakta:

http://www.fruktogront.se/

"Förutom mineraler innehåller skelettet också bindväv. Bindväven, som står för struktur och stadga i skelettet, innehåller flera olika proteiner. Ett av dessa heter osteokalcin och har till uppgift att binda kalcium. Brist på vitamin K har visat sig leda till färre bindningsställen vilket kan leda till sänkt kalciuminnehåll i benet. Den här, ganska nya, kunskapen har väckt frågan om intaget av vitamin K från maten har betydelse för uppkomsten av benskörhet. Och frågan verkar kunna besvaras med ja. Flera studier har visat att god tillgång på vitamin K, analyserat på flera olika sätt, bidrar till både högre bentäthet och sänkt risk för benbrott. "

Skrivet av: Hannelore datum: september 2, 2005 09:47 FM

Jag hatar hotelser det får mig försvarsposition .. direkt .. särskilt när det är en björn som hotar

Skrivet av: Kjell Sjöström datum: september 2, 2005 08:41 FM

"Missade du Uppdrag gransknings program om Mjölk och fetma hos skolungdom?
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=2232"

Ja, det såg jag inte. Tyvärr. Men det är nog inte om det är 0.5 eller 3 procent fett i mjölken som är problematiken med barns fetma. Godis och chips brukar ofta stå på den dagliga menyn får många barn, för att inte tala om besök på hamburgerrestauranger,

Arla vill säkert att vi ska dricka mer mjölk :).

Men för mig som inte äter ost är mjölk den enda calciumkällan jag får i mig, via fil och mjölk.

Bordsvatten på flaska är också en produkt som kostar mer än det smakar. I Sverige har vi ofta bra kranvatten. Varför köpa importerat vatten, även om det nu handlar om s.k mineralvatten.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 2, 2005 04:55 FM

Mjölk är nyttigt säger Arla, ett företag som har hela sin verksamhet baserad på mejeriprodukter och ägs av mjölkbönder. Vad Arla inte nämner är att det råder delade meningar inom det vetenskapliga etablissemanget om nyttan med ett högt mjölkintag. Det finns studier som antyder att ett högt intag av mjölk kan öka risken för benskörhet, prostata- och äggstockscancer.

Märkligt nog - med tanke på att mjölk sägs ge "starka ben" - så förefaller det finnas ett starkt samband mellan förekomsten av benskörhet och konsumtionen av mejeriprodukter; i de länder som har högst konsumtion av mejeriprodukter (ex Danmark, Finland, Sverige och USA) är också benskörhet vanligast.

Påståendet att det extra kalk (calcium) intag som mjölk ger skulle vara bra för skelettet saknar enligt Statens Folkhälsoinstitut vetenskaplig grund, fast det verkar inte bekymra Arla...

Det finns uppenbarligen en del information som Arla väljer att undanhålla, man kan ju fråga sig varför - en anledning skulle kunna vara att Arla har en del ekonomiska motiv för att vi ska tro att mjölken är nyttigare än den kanske är?

Skrivet av: Patrick datum: september 2, 2005 12:49 FM

Jag gillar inte alls att dricka mjölk, men kaffe kan jag inte avnjuta utan just mjölk.

Det blir mest eko-mjölk.

Jag handlar då och då på Lidl, men aldrig mjölk. Har inte testat den. Men jag kan rekommendera Lidls franska Camembert.

Skrivet av: Hannelore datum: september 1, 2005 10:27 EM

Har inte smakat den utländska mjölken, men mjölk utomlands brukar smaka pest så jag håller mig nog till vår svenska mjölk.

Vad gäller mjölk i skolan och fettma, så är det helt fel att det är fett i maten som gör oss tjocka. Det är sockret som ställer om den saken. Vi har ju numer socker i allting. Det finns nästan inte en enda matprodukt som inte är sockrad och värst sockrade är lättprodukterna. Köper alltså aldrig sådana.

Min vikt rasade när jag tog bort så mycket socker jag kunde ur maten, slutade äta kaffebröd och allt vitt bröd, och började använda riktig grädde, äta riktigt smör och slutade sn¨åla på fett i maten.

Skrivet av: Kerstin datum: september 1, 2005 10:25 EM

I dagens Södra Dalarnas Tidning kunde man läsa att i framtiden kan det bli brist på svensk mjölk ifrån ”Milkoland” så att Milko kan bli tvingade att lägga ner ett av sina fem mejerier, för att antalet mjölkbönder har minskat i rasande fart under de sista åren.

Anledningen att antalet mjölkbönder har minskat är att det har blivit betydligt svårare att nå en lönsamhet på verksamheten av flera olika skäl, då vinsten för varje producerad liter mjölk har sjunkit under de senaste åren. Bland annat genom konsumenterna/affärskedjorna kräver lägra inköpspris för mjölken eller den höga dieselskatten och alla andra skatter som herr Nuder tar ut av bönderna. En annan konkurrensnackdel som de svenska bönderna har är att Sverige har betydligt tuffare djurskyddslag mot andra länder.

För att stärka sin konkurrenskraft mot sina utländska konkurrenter har Milko gjort om sina mjölkförpackningar förra veckan, där man bland annat talar om tydligt vilket mejeri mjölken kommer ifrån samt att man kallar den numera ”Milko mellanmjölk” mot tidigare endast ”mellanmjölk”.

Naturligtvis köper jag svensk mjölk och andra mjölkprodukter ifrån Milko, då min lillebror sommarjobbar (med förläning) på Grådö mejeri som ligger ca ½ míl hemifrån om man tar fågelvägen.

Skrivet av: M. Laby datum: september 1, 2005 10:17 EM

Min mage protesterar mot kaffe och te. Därför tar jag ett glas mjölk istället på jobbets fikaraster. Många har reagerat på det, men där är också de som börjat ta efter mig då de egentligen inte tycker om kaffe/te då det mest varit en vana. Gott, mättande och snällt mot magen (om man inte är laktosintolerant).

Det bästa med min nystartade trend är väl att jag kan se det som en god gärning. Mina härmande kollegor är mest äldre kvinnor som behöver få kalktillskott inför ålderdomen. Jag sparar in på lårbensbrotten. ;)

Skrivet av: Jontas datum: september 1, 2005 09:44 EM

Jag gillar inte idén om att man ska spara pengar på matens kvalitet. Svenskarna är rätt fixerade vid det där tycker jag! Man jagar runt efter "den billigaste matkassen" men bryr sig inte om vad det är i den. Jag lägger hellre pengar på bra mat än på en massa andra saker.

Men vi dricker bara mjölk i tet i vår familj! Mjölk till maten är inget gott alls!

Skrivet av: Anna Toss datum: september 1, 2005 09:39 EM

mjäk? Nej nu måste jag nog gå och lägga mig. ;)) Man blir lite trött i huvudet såhär dags!

Skrivet av: dabitch datum: september 1, 2005 09:17 EM

Saker borde prissättas efter deras egentliga kostnader, inklusive dess "miljökostnad" - att transportera saker långväga ifrån borde vara dyrare.

Jag beställer mineralvatten på krogen men mjölk till lunch. Mums! Visst är mjök gott. Uppdrag granskning igår rackade ned på mjölk til skolmaten rätt så ordentligt men jag tröttnade snart när de inte inkluderade andra faktorer som mindre rörelse på barnen, mer skräpmat i allmänhet etc. När jag gick i plugget fanns både mjälk och vatten och man tog mjäk när man inte åt maten (utan bara knäckemacka). För är det nån som äter maten? Inte i högstadiet iaf. ;)

Skrivet av: dabitch datum: september 1, 2005 09:15 EM

Missade du Uppdrag gransknings program om Mjölk och fetma hos skolungdom?
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=2232

Nu tror inte jag man ska överdriva men EU-subventioner till FET mjölk i skolan tycker inte jag är speciellt smart. Man får alltså mer subventioner om man köper fet mjölk än mjölk med mindre fett...

Nu tror jag fetma hos skolungdomar hör ihop med flera faktorer som mindre motion och dåligt varierad kost...än att det bara är mjölken som är boven...

Skrivet av: Bengt datum: september 1, 2005 08:23 EM

Kall, ja det är en förutsättning. Kul att fler beställer mjölk på krogen :).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 1, 2005 08:13 EM

Mjölk rockar. Samma här, när det är någon mat som passar beställer jag nästan alltid mjölk till. Men den ska vara kall!

Skrivet av: Robin datum: september 1, 2005 08:08 EM