« Trängselskatten | Startsidan | Vad skönt det var att bada i dag i denna värme »

13 juni 2006

Expressen griper in

Jag vet ju inte riktigt om det enbart är Expressens förtjänst att de tre vännerna ska få fortsätta att leva ihop som de gjort i över 30 år. Det var nog mer att politikerna fick stora darren av att ett beslut, som de trodde skulle passera oförmärkt förbi, uppmärksammades så stort.

Men jag är glad att de får fortsätta leva tillsammans, som de alltid gjort. Hoppas det blir så och att det inte bara är fagra löften från politkerna för att det ska se bra ut i pressen.

Det skulle sparas pengar och skatten skulle sänkas, givetvis är det en ekvation som innebär att någon eller några drabbas.

Att de ofta är de som inte kan sätta något emot som drabbas är givet. Men hur många liknande fall förekommer det inte i tysthet? Där "Expressen inte griper in". Där de anhöriga inte får respons? Där de drabbade inte kan göra sin röst hörd?

Tidningarna väljer vad de vill skriva om, vad som kan tänkas sälja. De tre hade tur. De drog en vinstlott, men nitlotterna finns det fler av.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 13, 2006 06:49 FM

Kommentarer

Kenneth Netterström (m)
Uppdrag i kommunen (urval): Kommunstyrelsen, Kommunstyrelsens au, Vård- och omsorgsnämnden, ordförande säger nu att han vill träffa de anhöriga till Vanna Holm och hennes tre funktionshindrade sambor.

De har bott tillsammans i Margretelunds gruppboende i 33 år, men skulle tvingas isär.till enskilda boenden i egna lägenheter med egna WC och personliga assistenter. Deras anhöriga anser att de även fortsättningsvis behöver samvaron i sin omoderna, men gemensamma bostad. Lagen ger familjerna rätt att kräva detta, men Österåkers kommun hade ändå bestämt sig för att splittra gruppen. Politikerna ville spara pengar genom något som kallas "effektiviseringsplan 2006".

Skälet som angavs från kommunens sida var att de måste uppfylla kraven i LSS. Netterström har tidigare inte velat träffa vännernas anhöriga i grupp. Men han har nu gett en tjänsteman i uppdrag att kontakta de anhöriga. Kommunen har sagt upp hyreskontraktet hos värden, men kanske går det att ta tillbaka uppsägningen , säger han. Om det inte går kan Netterström nu tänka sig att tillsammans med de anhöriga leta upp ett nytt, motsvarande gruppboende

Skrivet av: Eddie Vivenius datum: juni 14, 2006 11:01 EM

Jo det är lätt att låta sig luras av den bild som tidningarna så gärna förmedlar av sig själva: den som "småfolkets" värnare och yttersta räddande instans. Men nitlotterna är som sagt fler. Det vet inte minst den som försökt få en insändare publicerad i någon av de större tidningarna.

Fallet med de tre vännerna är ytterligare ett tragiskt exempel på hur besparingsiver och kortsiktiga lösningar går ut över individuella människoöden. Hoppas att allt blir som det ska nu efter Expressens ingripande.

Skrivet av: Lars Anders Johansson datum: juni 14, 2006 12:19 FM