« Blogpaus | Startsidan | Behåll CSN as it is! »

24 juni 2007

Svensk färskpotatis och svensk matjesill, om jag får välja

Jag föredrar att köpa svensk mat så långt som det bara är möjligt. Men det börjar bli allt svårare att hitta den. Ett exempel, det finns 6-7 sorter bacon på Coop - men bara en enda av dem är från svenska gårdar.

Nu ligger det bacon från Tyskland, Danmark och andra länder och bara tar mer och mer plats och tränger undan den svenskproducerade. Det är säkert inte fel på bacon från andra länder, men jag vill gynna svenska bönder och svensk livsmedelproduktion. Snart kanske vi inte har en sådan kvar på grund av all import.

Bönderna får en krona per kilo färskpotatis läste jag häromdagen, resten tar mellanleden och vad jag minns betalade jag 6.90 kilot i fredags.

Jag är orolig över att svenska bönder ska sluta odla potatis på grund av olönsamheten i grödan. Jag betalar gärna mer per kilo om jag bara visste att det gick rakt ned i bondens ficka.

Ska jag vara ärlig vet jag inte så mycket om böndernas ekonomi, men vad jag har förstått får de svenska bönderna inte alls lika mycket i bidrag som vissa länders bönder får i EU. Det kan ses som lite underligt, att det inte är lika över lag. I början var nog tanken god, men det har spårat ur.

Svenska bönder inbillar jag mig behandlar sina djur på ett bättre sätt än vad som sker i en del andra länder. Jag minns i Thailand när vi låg bakom en lastbil fullastad med bufflar som låg på ovanpå varandra i lager efter lager och hölls kvar på flaket via ett nät. I detta nät hade både huvuden, klövar och andra kroppsdelar fastnat och vridits ur led när djuren i ren desperation försökte ta sig ur detta nät.

Jag tror inte jag skulle få se något liknande i Sverige. Jag tror vi har en annan syn på djurhållning. Jag vill i alla fall inbilla mig det. Jag äter kött, men det ska vara från en svensk gård för jag inbillar mig att djuret i alla fall levt ett drägligt liv innan slakt, samt att slakten skett på ett för djuret skonsamt sätt.

Det importeras allt mer farlig mat från Kina står det i artikeln, det importeras säkert mycket bra mat därifrån också. Jag tror nog att det finns fler länder som borde kontrolleras, även inom EU.

Det är bara en bråkdel av maten som kontrolleras vid EU:s yttre gräns och sällan testas tillsatser som vitaminer och mineraler. Därför larmade EU inte om att två kinesiska partier A-vitamin avsedda för bröstmjölksersättning innehöll den farliga bakterien enterobacter sakazakii, som kan vara dödlig för spädbarn. Bakterien upptäcktes när partiet nådde Nederländerna.

Sådant som ovan ska inte kunna ske. Inte heller bör förbjudna färgämnen, antibiotika, konserveringsmedel eller bekämpningsmedel kunna slinka in i mat via import. Enligt artikeln kan det också ske via olaglig import. Smutsig och illaluktande mat eller livsmedel med höga halter av tungmetaller, mögelgifter och dioxiner få absolut inte förekomma i importerad mat, vilket land det än kommer ifrån.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 24, 2007 02:55 EM

Kommentarer

Viktigare än att maten är svensk är väl att den uppfyller vissa riterier man sätter upp, exempelvis KRAV- och rättvisemärkt?

Visste ni att det är bättre för miljön att transortera KRAV-märkta frukt och grönsaker från sydamerika än att odla konventionellt här?

Skrivet av: anders datum: juni 28, 2007 09:24 FM

Jag tipsade om några 40+ bloggare och alla kom med utom en, varför den försvann vet jag inte. Tidningen kostar 19 pix så den är ju inte så dyr, det är en ganska bra artikel (säger jag inte för att jag är med på bild). Den vänder sig till kvinnor över 40 som inte vet så mycket om bloggar och kanske vill pröva på. Lite mer tips har de på sin hemsida hoppas jag, för de skrev inget om var en nybörjare kan börja trots mina rekommendationer, jag gav dem många tips.

Din länk ska jag kolla upp! Tack.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 25, 2007 07:43 FM

Hej
Via Roomservice såg jag att du ska finnas i en artikel i en tidning som heter Laura. Ska genast köpa den...vet inte om det är du eller de själva som plockat fram min blogg som exempel på 40+-bloggare. Men kul var det i alla fall att bli omnämnd. Och kul ska det bli att få läsa om dig.
Gällande mat kan jag tipsa om en jättebra sida miljomat.se där man kan lägga in ingredienser i en rätt och dels få fram näringsvärde men också eventuella negativa effekter gällande miljöpåverkan.

Skrivet av: Christina W datum: juni 25, 2007 06:21 FM

Själv har jag helt upphört att äta kött. Av flera anledningar. Den främsta är att jag inte tycker om det. Det är väl en vanesak. För mig blev det allt mer osmakligt tills jag inte stod ut.

Sett en del bilder från slakterier och det är ingen vacker syn. Dessutom konsumerar vi alldeles för mycket kött. Inget fel i att äta det en gång i veckan men de flesta stoppar i sig mer än så. För att föda upp boskap till slakt går det åt enormt mycket mer vatten och energi än vid odling av grönsaker.

Samtidigt är köttindustrin mäktig och försöker förmå oss att konsumera mer av deras produkter. I fall regeringen hade någon miljöpolitik skulle den subventionerat grönsaker som är dyrare än kött. Hade gett bönderna en möjlighet till omställning av jordbruket och fler hade kunnat leva hälsosamt. Vänsterpartiet hade en sådan motion i slutet på 90-talet.

Skrivet av: Jerry datum: juni 24, 2007 08:02 EM